Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Trädgård 13 december 2019

Gör egen jordfabrik med bokashi

Gör näringsrik mylla av matavfall och mikroorganismer. Bokashikompost renoverar utarmad matjord, kickar igång pallkragens fuljord och ger krukväxtjorden nytt liv. Att metoden är både snabb och miljösnäll är extrabonus.

 Bygg en egen jordfabrik med bokashi som grund.
Bygg en egen jordfabrik med bokashi som grund. FOTO: Bokashi.se

En hink under diskbänken, en bytta matrester per dag och ett slags strö med närmast magiska mikroorganismer. Dessutom perfekt för folk i lägenhet och småhus. När jag först fick nys om bokashikomposten trodde jag att det var humbug, det lät för bra för att vara sant.

Flera år och ett gäng lyckade odlingssäsonger senare är jag frälst. Bokashi har blivit min religion, hinken med tappkran mitt altare och den sagolika (om än inte så väldoftande) sörjan som kallas lakvatten ett slags livets elixir.

Så funkar bokashi

Bokashi gör det möjligt att kompostera matrester inne i köket utan att det luktar illa eller drar till sig flugor. Metoden har japanskt ursprung, på 1980-talet hittade agronomen Teruo Higa ett sätt att med hjälp av specifika mikroorganismer bryta ner, förädla och konservera organiskt material – som när det grävs ner i jorden omvandlas till mull.

Läs också: Lands bloggare Bondjäntan gör egen jord

Magiskt var ordet.

Det tyckte i och för sig inte familjemedlemmarna, åtminstone inte först. När jag började samla matrester i en gammal glassbytta på diskbänken sade de att jag var konstig, och när jag lyfte på locket till bokashihinken höll de stönande för sina små förfinade näsor. För att inte tala om vilka äckelminer de frambringade när jag tappade lakvatten ur kranen i hinkens botten.

Men snart fattade de poängen med bokashi. Nämligen att det är ett smart, billigt och miljövänligt sätt att bygga näringsrik jord.

Luktfri bokashi

 Bokashikomposten kan skötas i köket.
Bokashikomposten kan skötas i köket. FOTO: Bokashi.se

Själv har jag hittat en metod för att, så att säga, få metoden att funka smidigt. Ett: Jag har matrestbyttan stående ovanpå hinken under diskbänken där den varken syns eller sprider odör.

Två: Jag öser ner matresterna och ströar mikroorganismer i bokashihinken när övriga har gått till jobb och skola, så slipper de bekymra sig.

Tre: Jag snackar inte så mycket om min bokashifäbless. Åtminstone inte hemma, i övrigt är jag någon slags bokashiapostel. Och har till exempel värvat min kontorskompis, som numera odlar tomater i karga klippskrevor i Stockholms skärgård, med toppresultat.

Fördelar med bokashi

Fördelarna med bokashi är flera. Dels livar mikroorganismerna upp jorden, varpå växtrötterna utvecklas bra och ger kraftiga och friska plantor med stora skördar. Dels blir jorden mer mullhaltig och levande. Dessutom komposteras köksavfallet betydligt snabbare än i en trädgårds- eller varmkompost.

Och inte minst är det miljövänligt: Då avfallet befinner sig i en syrefri miljö kan det inte förmultna och frigöra växthusgaser. Och när komposten sedan hamnar i jorden binds kolet, vilket innebär att näringsämnena finns kvar och kan göra nytta för växtligheten som i ett slutet kretslopp.

Möss och råttor tycks dock inte vara lika förtjusta i bokashi, det verkar som om skadedjuren tycker att bokashi är för surt. Men visst kan även de ge sig på sådant de egentligen inte gillar, därför är det smart att gräva ner komposten ordentligt och dessutom säkra med galler eller nät.

Bokashi på vintern

För övrigt går det att bokasha även på vintern. Själv förvarar jag mitt fermenterade matavfall i slutna lådor på balkongen där det vilar i väntan på våren. Andra har jordfabriker i plastbackar i badrum eller garage, medan många håller i gång pallkragar utomhus där de fyller på med bokashi från köket och tinad jord från något varmt förråd.

Dessutom har vi extrabonusen: Lakvattnet. Som inte bara sätter sprutt på deppiga krukväxter, piggar upp blomlådor på terrassen och hjälper till att renovera dystra jordar. Det äter dessutom upp slam i tilltäppta avloppsrör.

Sade jag förresten att bokashiströ och EM-sprej är toppen till annat? Som att sanera femtonåringens stinkande gympadojor, vårda hästhovar, göra rent i stall och hönshus eller att rena vatten med?

Bokashitrenden är ingen trend, det har blivit en rörelse. Det behöver man inte var bokashifrälst för att förstå.

Läs också: Bygg en maskkompost för inomhusbruk – 4 enkla steg

Bokashi – så gör du

 När bokashin är mogen ska den ner i jorden och omvandlas till mull.
När bokashin är mogen ska den ner i jorden och omvandlas till mull. FOTO: Bella Linde

Du behöver:

 • Två hinkar med lufttäta lock. Poängen med att ha två bokashihinkar är att du kan fylla den ena medan den andra står i rumstemperatur och efterjäser, eller mognar. Det finns färdiga hinkar att köpa, ofta försedda med kran där näringsrikt lakvatten kan tappas ur. Det fungerar också bra med vanliga hinkar såvida de har tättslutande lock. Skaffa då två hinkar per bokashi, borra hål i botten på den ena hinken och sätt ner i den andra så kan lakvattnet rinna ut i den undre hinken.
 • Bokashiströ eller en sprejflaska med EM.
 • En mindre behållare där du samlar dagligt köksavfall.
 • Något att pressa ihop köksavfallet med i bokashihinken, t ex en potatisstöt.

Gör så här:

 • Lägg ett par matskedar bokashiströ, eller spreja lite EM, i botten på bokashihinken. Sätt på locket så att det sluter tätt.
 • Samla varje dags köksavfall i en behållare på diskbänken eller i anslutning till köksarbetet. Finfördela gärna materialet.
 • Öppna bokashihinken bara en gång om dagen. Töm ner det ihopsamlade köksavfallet. Strössla över ett par matskedar bokashiströ per liter avfall, eller spreja med EM.
 • Tryck till köksavfallet så att så mycket syre som möjligt pressas ur. Sätt på locket. Varva dagligen köksavfall med bokashiströ eller EM-sprej.
 • Tappa av lakvatten ungefär var tredje dag. Lakvattnet kan användas som näringsvatten till växter både ute och inne. Späd 1 del lakvatten med 100 delar vatten.
 • I ett normalhushåll brukar det ta två veckor att fylla hinken. När hinken är full ska den efterjäsa, eller mogna, i rumstemperatur i två veckor.
 • Gräv ner den mogna bokashin i trädgårdsland eller jordfabrik så länge jorden inte är frusen. På två veckor har materialet brutits ner till näringsrik mull. I växande gröda gör du fåror mellan raderna och lägger i bokashi, ha minst 20 centimeters avstånd till växterna. Täck över med jord. I krukor och urnor lägger du 30 procent bokashi och resten jord. I en pallkrage gräver du ner 2-3 hinkar bokashi.

Bygg en jordfabrik för bokashi

 Mikroorganismerna och jorden har gjort sitt i jordfabriken. Foto: Bokashi.se
Mikroorganismerna och jorden har gjort sitt i jordfabriken. Foto: Bokashi.se FOTO: Bokashi.se

Med en egen jordfabrik har du alltid tillgång till näringsladdad kompostjord. När du har färdig bokashijord att lägga ovanpå odlingsbädden slipper du dessutom gräva, och undviker att förstöra infrastruktur och mikroliv i jorden. Du kan ha jordfabriken både inne och utomhus. Gör så här:

 • Skaffa en stor hink eller en tunna med lock. En dubbel pallkrage med kompostgaller som lock är perfekt för en större jordfabrik utomhus.
 • Bottna med lite torr jord, gärna gammal krukjord eller annan trött och näringsfattig jord.
 • Häll ner mogen bokashi. Tryck till lätt.
 • Täck materialet med jord. Torra höstlöv kan också blandas i. Det ska vara lika mycket jord och löv som bokashi.
 • Lägg ett lock lite på glänt. Locket hindrar att jordfabriken blir blöt av regn, glipan gör att det kommer in luft så att processen kommer igång.
 • Inom två veckor har bokashin blivit jord. När det är kallt tar det längre tid.
 • Om du har jordfabrik i en större behållare varvar du fortsättningsvis med bokashi och jord. Om jordfabriken står utomhus bör du djursäkra den med kompostgaller eller hönsnät.

Det kan du slänga i bokashihinken:

 Lakvattnet tappas ur hinken, blandas med vatten och kan användas som näringsvätska och propplösare.
Lakvattnet tappas ur hinken, blandas med vatten och kan användas som näringsvätska och propplösare. FOTO: Bokashi.se

Funkar fint: Allt köksavfall kan bokashifieras, från frukt och grönsaker, kött och fisk till kaffesump, äggskal, blommor, citrusskal och gamla brödkanter. Finfördelat materialet bryts ner snabbare i slutändan.

Undvik: Mjölk, juice, såser och annat flytande. Stora köttben. Plast.

För torrt: Fermenteringsprocessen avstannar då mikroberna inte kan jobba i för torr miljö. Lägg ner fuktigt material, fukten i hinken ska vara densamma som i bra jord.

Dålig lukt: Bokashin är för blöt. Lägg i tidningspapper, det suger upp överflödig vätska. Eller lägg i biokol, det laddas med näring som så småningom förs ner i jorden. Dålig lukt kan också bero på att materialet har börjat ruttna. Kolla att locket verkligen sluter tätt!

Så fungerar bokashi på vintern

Du kan spara bokashi över vintern. Lägg den mogna bokashin i påsar eller plastbackar, knyt ihop eller lägg på ett lock och ställ ut dem på balkongen, terrassen eller annan skyddad plats. Processen avstannar när bokashin fryser men kommer igång igen till våren. När värmen kommer aktiveras mikroorganismerna och materialet kan grävas ner i odlingsbädd eller jordfabrik där det bryts ner till mull.

Detta är EM

EM, eller effektiva mikroorganismer, är ett samlingsnamn för de fem mikrobgrupper som används för bokashikompostering. Två är fotosyntesbakterier, två är mjölksyrebakterier och en är jästsvamp. Mikroorganismerna samarbetar med mikrober som återbildar och skapar näring, och stöter också bort skadliga svampar och bakterier.

Ordlista för bokashinördar

 Med bokashikompost i jorden växer det så det knakar.
Med bokashikompost i jorden växer det så det knakar. FOTO: Bella Linde
 • Bokasha = Att göra bokashi.
 • Bokashifiera = Att preparera organiskt material med bokashimikrober.
 • EM/Mikrokultur/Bokashi-mikrober = Olika namn för sammansättningen av probiotiska jästsvampar, mjölksyrebakterier och fotosyntesbakterier som i kontakt med jord ger upphov till ett fint mikroliv och god jordkvalitet.
 • Fermentering = När bokashimikrober möter matavfall i en syrefri miljö startar en jäsnings- och syrningsprocess, alltså fermentering.
 • Fuljord = Torr och kraftlös jord från exempelvis gamla krukväxter eller misslyckade odlingar. Fuljord kan renoveras med hjälp av bokashi.
 • Lakvatten = Näringsrik vätska som bildas när matavfallet bokashifieras.
 • Mikrober/Mikroorganismer = Samlingsnamn för bakterier, jästsvampar, alger, mögel och virus av olika slag.

Läs också: Lands odlarskola – alla avsnitt

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen