Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Trädgård 3 februari

Julia Persson är Lands odlarvän 2023

Tre skottkärror rullar mot grönsakslandet. Två små och en stor.

Julia Persson odlar tillsammans med barnen på riktigt, på villkor som fungerar för dem.

– Det har blivit min och barnens hobby. Utan dem hade det inte fungerat.

 Julia Persson odlar tillsammans med barnen för hela familjen i sin trädgård i Rödjan.
Julia Persson odlar tillsammans med barnen för hela familjen i sin trädgård i Rödjan. FOTO: Julia Persson

När Julia pratar om hållbar odling är det på riktigt. Odlingen ska vara något för alla i familjen, med allt det innebär.

– När jag byggde upp den här odlingen hade jag varit föräldraledig i fem år. Jag läste någonstans att varje pallkrage kräver nästan fyra jordsäckar. En hundring per säck, det blir mycket till slut. I en småbarnsfamilj som vår fanns inte de pengarna att lägga på odling.

I stället utgick Julia från det som redan fanns och gjorde egen jord. Nya bäddar byggdes där pallkragar tidigare stått. Då kunde hon utnyttja all jord som redan fanns på plats. Samtidigt kunde hon bygga upp ny jord med hjälp av organiskt material, täckodling och kompostering.

Gamla odlarvänner

 Verktyg, skottkärror och barnvagn. En vanlig syn när grönsakslandet anlades 2021.
Verktyg, skottkärror och barnvagn. En vanlig syn när grönsakslandet anlades 2021. FOTO: Julia Persson

– Jag har läst mycket böcker av Sara Bäckmo om täckodling och Bella Lindes beskrivning av ”odla utan spade”. Dessa metoder använder jag nu, berättar Julia.

Både Sara Bäckmo och Bella Linde har varit Land-läsarnas odlarvänner tidigare. Nu tar Julia Persson från Rödjan utanför Töreboda över som Lands odlarvän 2023.

Hennes odling har två mindre växthus på 6 kvm och 9 kvm där hon odlar året om. Under filtar och gamla gardiner växer just nu sallat och spenat i växthuset. Familjen är bland annat självförsörjande på dessa bladgrönsaker.

Odlingen utanför på friland består av fyra bäddar uppdelade i åtta fält.

– Jag har utgått från växtföljd på fyra år som Bella Linde beskrivit men ökat till åttaårig växtföljd för att få med vårt grönsaksbehov, förklarar Julia. Vi odlar också i fem pallkragar med femårig växtföljd. Sammanlagt odlar vi i cirka 17 pallkragar utöver växthusodlingen. Växtföljden är viktigt för att undvika bland annat jordsjukdomar.

Läs också: Odla utan att gräva – det bästa för jorden

Bloggar och odlar

 Vad vill du hellre ha? Julias hemgjorda mylla till vänster eller köpesjorden till höger full med torv och annat "bös"?
Vad vill du hellre ha? Julias hemgjorda mylla till vänster eller köpesjorden till höger full med torv och annat "bös"? FOTO: Julia Persson

Julia delar med sig av sitt odlarliv under namnet Rödjans lilla gröna på en blogg, på Facebook och på Instagram. Här förpackar hon sina erfarenheter i små paket, bland annat som Onsdagstipset med nytt ämne varje vecka.

– Det finns så mycket jag vill berätta men det skulle bli en enda röra om jag inte delade upp det så här, säger Julia och skrattar lite åt det hela.

Odla, blogga, skriva och arbeta. Det låter som ett digert schema. För Julia är det viktigast av allt att få tiden och entusiasmen att räcka till och det hjälper barnen till med.

– Det hade aldrig blivit något om det bara varit mitt intresse. Jag och barnen gör det tillsammans.

Det betyder absolut inte att barnen bara ska ”vara med”. Det räcker inte att mamma bistår med en egen liten spade.

– Jag har en strategi där alla planerar dagen tillsammans. Jag kan säga att idag måste mamma rensa just den där bädden och frågar om de vill hjälpa till. Jag förtydligar att när jag är färdig kommer mamma och vi kan gå till skogen eller leka i sandlådan.

Barn kan inte räkna minuter och begreppet ”snart” betyder ingenting. När de kommit överens kan de se när mamma Julia närmar sig slutet på det jobb hon beskrivit. Det blir ett begripligt upplägg.

– Då får jag aldrig, aldrig göra något mer utan att fråga dem om lov även om det tog kortare tid än jag trott från början. Inget ’Ska bara’.

Allas fina blommor

 Arbetsbänken med jordfabrik är ett gammalt batteriställ.
Arbetsbänken med jordfabrik är ett gammalt batteriställ. FOTO: Julia Persson

Julia och barnen planerar vad som ska sås tillsammans. Då är alla med från början och det blir allas odling, inte bara mammas.

– Som i somras när vi plockade blommor och gjorde buketter att sälja i vår lilla bod invid vägen. Jag gjorde några buketter och stora tjejen Esther gjorde några. Sedan kom grannarna och förbipasserande och handlade.

När odlingen löper över hela året finns det alltid något att dela på sociala medier. Just nu är fönsterodlingen inomhus roligast.

– Gurkan i fönstret har börjat blomma. Alla är fascinerade över att det kanske kan bli en gurka där i fönstret till våren.

Julias tips för att odla med barn

 I en egen pallkrage bestämmer barnet själv vad och hur det ska sås. Där ska vi vuxna inte lägga oss i.
I en egen pallkrage bestämmer barnet själv vad och hur det ska sås. Där ska vi vuxna inte lägga oss i. FOTO: Julia Persson

Låt barnen vara med

Bygg odlingen så att den fungerar för barnen. Inget staket som stänger ute barnen och ha breda gångar med barnvänligt täckmaterial.

Plantera sådant som barnen gillar att äta, till exempel smultron som kantväxt. Kanske kan du fixa en egen pallkrage där de får greja.

Odlingsjobba på barns vis

Förenkla och lägg ribban lågt, både när det gäller helheten och projekt för dagen.

Underlätta bevattningen och att komma åt att rensa.

Säg inte nej och tillrättavisa hela tiden. Visa i stället på saker som barnen kan och får göra. Ha flera alternativ, till exempel så några frön där eller flytta täckmaterial. Säg också ja till det fulfina.

Ha tydliga regler och följ dem. Barnen får till exempel veta var de får gå och inte. På samma sätt får vi vuxna sköta oss i barnens sandlåda.

Läs också: Gör en egen jordfabrik med bokashi

Skapa förutsättningar

 När barnen är med får man hjälp när ny odlingsyta ska byggas upp. Löven ska egentligen inte tryckas ihop men de tyckte det var så roligt att hoppa i löven.
När barnen är med får man hjälp när ny odlingsyta ska byggas upp. Löven ska egentligen inte tryckas ihop men de tyckte det var så roligt att hoppa i löven. FOTO: Julia Persson

Julia städar mindre och odlar mer och vinner tid på att planera noga tillsammans med barnen och komma överens, redan vid köksbordet.

Välj kläder efter väder och kläder som tål att smutsa ner. Slit-och-släng-kläder är jättebra.

Hitta tid för odling genom att förenkla. Fixa mellis så att det finns färdigt innan. Förså, så i omgångar och täckodla. Det spar tid.

Barnens favoritredskap

Julias råd är att inte köpa leksaksredskap i plast utan riktiga verktyg. De håller längre. Återanvänd skaft som gått av att sätta på nya redskap:

  • Kratta – lövräfsa och anläggningskratta.
  • Skyffel – ösa singel sand med.
  • Spade – att gräva med.
  • Skottkärra – köra och lasta.
  • Hink – att plocka saker i.
  • Vattenkanna – för att vattna.
  • Sopborste – sopa bort smuts och snö.
  • Gräsklippare – Olles måste-verktyg.

Julias jordfabrik i 4 delar

Trädgårdskompost: Här hamnar trädgårdsavfall från odlingarna där det långsamt förvandlas till fin mull.

Lövkompost: Julia samlar gärna löv i en speciell kompost eller i säckar där det blir fin, näringsfattig mull. För att skynda på processen kan löv i en säck blandas med bokashi-strö.

Bokashi: Hushållsavfall syras med ett strö med effektiva mikroorganismer. Avfallet kan sedan läggas i odlingen och täckas med jord innan man planterar.

 Det syrade hushållsavfallet läggs direkt i bädden.
Det syrade hushållsavfallet läggs direkt i bädden.

Täckodling: Det här är den smarta genvägen för att odla utan kompost. Växtmaterial läggs direkt på odlingsbädden.

 Rabarberblad kan man inte äta. I stället blir de täckmaterial i odlingen.
Rabarberblad kan man inte äta. I stället blir de täckmaterial i odlingen. FOTO: Julia Persson

Jordfabrik: Avfallet kan sedan grävas ner i odlingen och täckas med jord för att skapa ny näringsrik mull.

Lands odlarvän 2023

Namn: Julia Persson.

Ålder: 26 år.

Bor: Gården Rödjan, strax utanför Töreboda (mitt mellan Vänern och Vättern).

Familj: Maken Emil 30 och barnen Esther 6 år, Olle 4 och kerstin 2.

Trädgårdsfilosofi: Hållbar odling både för miljön och för livet nere i jorden.

Syns: Då och då här i Land under 2023. Missa inte heller Julia på Instagram på rodjanslillagrona och på bloggen rodjanslillagrona.se.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen