Så sköter du om din julros
Nyckeln till en vacker julros inne är att förstå att den egentligen vill vara ute.
Här får du råden som låter dig njuta av julrosen både till jul och utomhus under många år framåt.
Tänk så här. Den här sköra lilla blomman vill helst stå ute i snön, den hälsar bara på hos mig lite.
Med den utgångspunkten blir det lättare att ha julrosen inne i ett varmt och torrt hem. Det handlar om att ställa den så svalt som möjligt och att ge den en stund i total svalka så ofta det bara går.
Ju svalare den får det, desto längre får du njuta av blommorna. Sedan, när julen är över, kan julrosen flyttas ut för gott.
Så sköter du julrosen året om
Köpa rätt julros
De krukade plantor man hittar i butiken till jul är oftast varianter av den vita sorten Helleborus Niger. De blommar just till jul. Andra sorter blommar senare på våren.
Om du vill ha en krukad julros som ska planteras ut i trädgården ska du välja ett stadigt, större exemplar. Till jul finns ibland billiga, frösådda plantor i små krukor. De klarar sig tyvärr inte klarar lika bra och blommar inte så rikt.
Om du letar efter vackra julrosor att plantera direkt ute finns det många fler sorter att välja mellan med blommor i rött, grönt och nästan svart. Kontakta en kunnig plantskola när det våras och frossa i möjligheterna.
Läs också: Så sköter du din hyacint
Placera julros rätt inomhus
Leta efter den svalaste platsen men fortfarande en plats där du kan se den. Eftersom blomningen inomhus kanske bara håller två veckor får du inte missa den.
Ta också för vana att ställa den ännu svalare när du inte är hemma och på natten. I södra Sverige kan den till och med stå ute om det inte blir för kallt. Den tål bara frost om den etablerat sig ute i marken.
Vattning och skötsel av julros i kruka
Julrosen ska stå väldränerat. Det är viktigt att den inte blir för blöt. Slokar den är det troligare att den svettas än att den är törstig.
Så flyttas julros ut efter jul
Om du lyckas klara plantan fram till våren kan den planteras ut i trädgården. Nyckeln är svalka, ibland kan en inglasad balkong eller ett kallväxthus vara bästa platsen. Där skyddas den från frost och slask i krukan.
Placering, jord och gödsel till julros
Julrosen vill ha mullrik och gärna kalkhaltig jord och den trivs i vandrande skugga. Den är till exempel perfekt i rabatten under ett träd. Se upp för platser där smältvatten blir stående. Det klarar den inte.
Ge den lite kompost eller brunnen kogodsel på våren.
Föröka din julros
En julros kan delas när den växer till men den ger ofta nya plantor gratis. Titta under plantan på sommaren, där kan det stå små nya.
Pilla upp dem och sätt dem i var sin liten kruka som grävs ner på samma plats. När de vuxit till sig kan du flytta dem.
Man kan också pollinera själv och hoppas på nya sorter. Använd en pensel eller en bläckpenna med plasthatt. Gnugga hatten mot tyg så blir den statisk och drar till sig pollen.
Flytta pollen till den mamma-blomma du valt och täck blomman med en bit gammal nylonstrumpa. När fröna mognat ska de sås direkt.
Sjukdomar julros drabbas av
Julrosen är en relativt stadig filur. Den kan få bladlöss och sniglar kan äta småplantor, men annars får den oftast stå orörd.
Den kan få gråmögel och svartfläcksjuka. Ta bort drabbade blad och se till att den har det luftigt. Om den får svarta strimmor i stället för svarta fläckar kan det vara den sällsynta virussjukdomen ”svarta döden”. Gräv upp blomman och bränn den eller släng i soporna.
Läs också: Så sköter du om din julstjärna
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.