Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Trädgård 16 mars 2020

Giftfria huskuren mot sorgmygg – så gör du

Har du fått sorgmygg i jorden? Rädda de späda plantornas rötter med en giftfri, dammig dusch.

 Dammig dusch med kiselgur kan rädda de späda tomatplantorna.
Dammig dusch med kiselgur kan rädda de späda tomatplantorna. FOTO: Kristina Bäckström

Sorgmyggen kan inte göra dig något, annat än att fladdra runt och irritera. Den skada de kan åstadkomma är att deras larver gnager på växters rötter. Ett stort angrepp kan innebära att nysådda frön stannar i växten eller helt dukar under.

Det finns flera åtgärder du kan ta till. Klisterfällor fångar vuxna individer så att du ser att du har sorgmyggor hemma, dammsugaren kan slurpa upp alla du ser i flykten och vattning underifrån i krukor och sådder lämnar jordytan snustorr så det blir svårt för honorna att lägga sina ägg i jorden.

Bli av med sorgmygg

 Vuxen sorgmygga. Du känner igen den på den långsamma, vinglande flygstilen.
Vuxen sorgmygga. Du känner igen den på den långsamma, vinglande flygstilen. FOTO: TT

Lägg sedan till en behandling med kiselgur så ökar chansen att lyckas.

Kiselgur är en jordart som består av sedimenterade kiselalger. Kiselguren är som ett fint kiseldamm, vasst och uttorkande. Därför används den ibland som medel mot insekter, till exempel vägglöss och hönskvalster. Insekter som får torr kiselgur på sig torkar ut och dör.

Kiselgur kan till exempel köpas i butiker som säljer foder och tillbehör till lantbruksdjur. Det är inte giftigt för människor men man ska se till att inte andas in det fina dammet.

Läs också: Så blir du av med möss inomhus

Bekämpa sorgmygg med kiselgur

 Kiselgur, ett fjäderlätt puder med hög kiselhalt.
Kiselgur, ett fjäderlätt puder med hög kiselhalt. FOTO: Istock

1. När ytan på din sådd torkat upp är det dags att pudra på kiselguren. Enklast är att värma en spik i en ljuslåga och göra små hål i korken till en petflaska. Häll kiselgur i flaskan. Man kan också använda en tom kryddburk med ströare.

2. Skaka flaskan lite så att det dammar där inne och puffa ut dammet över jordytan.

3. Se sedan till att vattna underifrån. Kiselguren fastnar bara på insekterna när den är torr. Om du har ett tråg med jord kan du göra små gropar i hörnen på tråget, vattna där och låta vätan sprida sig i jordens undre skikt.

4. Kom ihåg, ingen metod tar allt. Fortsätt jaga flygande mygg med dammsugaren och bättra på kiselgursskiktet om det behövs. När plantorna växt sig stora är de mindre känsliga för angrepp.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen