Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Trädgård 11 september 2017

Krukväxter: Så räddar du en murken fetblading

Plötsligt släpper bladen, de blir mjuka och brungula. Så här kan du rädda en fetbladsväxt om du råkat vattna för mycket.

 Ruttet läge. En fetbladig växt som börjar murkna är svårt att rädda men det går. Foto: Istock
Ruttet läge. En fetbladig växt som börjar murkna är svårt att rädda men det går. Foto: Istock FOTO: tagphoto

Fetbladiga växter som paradisträd, aloe, echeveria och andra växter med köttiga blad är lättskötta men de har en svag punkt. De tål inte att vattnas för mycket och om plantan slokar är det lätt att tro att den torkat. Vattnar du då ännu mer är katastrofen är ett faktum.

Ställ diagnos

 Bladbyte pågår. Här har en frisk planta valt att montera ner några av de yttersta bladen. Det ser ut som torka men behöver inte vara det. Foto: Istock
Bladbyte pågår. Här har en frisk planta valt att montera ner några av de yttersta bladen. Det ser ut som torka men behöver inte vara det. Foto: Istock FOTO: rue_wi

Om de nedersta bladen är snustorra och faller av kan det vara en helt naturlig utveckling, plantan byter gamla blad mot nya men mår annars fint.

Om bladen mjuknat kan det vara vattenbrist eller ett rötangrepp orsakat av övervattning. Känn ordentligt i jorden, är den snustorr kan det vara vattenbrist. Vattna lite och se om det vänder.

Om jorden är fuktig är det säkert övervattning som orsakat röta i plantan. Då är det bråttom. Får rötan fäste är växten illa ute.

Läs också: Steg för steg: Så planterar du om dina krukväxter

Första hjälpen

Sluta vattna på en gång! Se också till att plantan står varmt. Kyla och kalldrag kan göra rötan värre.

Ny jord rena medicinen

 Hemligheten bakom en frisk fetblading är jorden. Mullhaltig blomjord blir kall och blöt runt rötterna. Byt till väldränerad och grusig. Foto: Istock
Hemligheten bakom en frisk fetblading är jorden. Mullhaltig blomjord blir kall och blöt runt rötterna. Byt till väldränerad och grusig. Foto: Istock FOTO: kickimages

Även om du vattnat sparsamt kan rötan slå till om plantan har fel jord. Vanlig blomjord håller kvar vattnet för länge för fetbladingar.

Ta upp plantan och skaka av jorden. Plantera sedan om den i en jord som dräneras snabbt, kaktusjord fungerar. Man kan också blanda såjord med fint grus (60 procent såjord och 40 procent grus).

Paniklösningen

 Sista hoppet står till en stickling. Skär av med en ren kniv. Foto: Istock
Sista hoppet står till en stickling. Skär av med en ren kniv. Foto: Istock FOTO: Chunumunu

Om rötan fått fäste går inte rötterna att rädda. Klipp i så fall av en stickling från plantan, se till att ingen röta kommer med.

Låt sedan snittytan torka till några dagar innan den planteras i ny, ren kruka med väldränerad jord.

Läs också: Så här ställer du diagnos på din kala krukväxt

Relaterade artiklar

Läs mer om

Populära ämnen på Land.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Läs artiklar i säsong

Till toppen