Lands nya odlarprofil Tatiana
Här börjar äventyret.
Hela 2022 tar Tatiana Henriksson med oss till sin plats under solen. Det är en odling byggd på kluriga lösningar som passar alla, även om kassan och utrymmet är skralt.
– Har du sått i snäcka?
Frågan susar förbi i ett odlingsforum på internet och nyfikenheten är väckt. En snabb sökning leder till Tatiana Henrikssons Youtube-kanal med rubriken En plats under solen.
Här kan man se hur hon rullar in frön i lite plast och fuktigt toapapper. Sådder som annars skulle ha intagit halva huset står nu hundratals småplantor snäcksådda i en och samma tekopp.
– Det här är något jag har med mig från min uppväxt i Ryssland. Där bor många trångt och har tänkt ut lösningar som fungerar när det inte finns så mycket plats hemma.
Hennes Youtube-kanal svämmar över av smarta tips med allt från självvattnande krukor och recept till hur man sår frön i snö.
När Tatiana Henriksson tar emot i sin trädgård i Örviken söder om Skellefteå säger hon ”välkommen” med så där vackert mjuka konsonanter som man bara kan med ryskan som modersmål.
Odla utan krusiduller
– Trädgården ser lite risig ut just nu, säger Tatiana bekymrat.
Efter en tuff och snörik vinter kom en sommar med hetta och torka.
Snön rev ner snörasskydden från huset i vintras och i sommarvärmen har gräsmattan gulnat. I övrigt är trädgården en ganska typisk norrländsk trädgård. Här finns inga designbyggen, maffiga trädgårdsrum eller staket som stänger in.
Blommorna står i blomsterrabatten, jordgubbarna i sitt land, tomaterna i växthuset. Var sak på sin plats. Det är en trädgård som gör ett jobb och Tatiana Henrikssons egen plats under solen.
Det är från den som hennes youtube-kanal växer fram.
– Att odla var naturligt när jag växte upp. Det är så det ska vara, jag kan inte göra på något annat vis. Hemma i Ryssland odlade vi på varenda kvadratcentimeter och var självförsörjande på frukt och grönsaker.
Läs också: Så bygger du Tatianas självvattnande kruka
Odlar för hälsan och ekonomin
Tatiana berättar om den här gången på Nolia i Umeå när hon mötte John Taylor, trädgårdsmästaren i programmet Trädgårdstider.
– Han har ju sitt jobb nere i Skåne och sa ”jag begriper inte hur du kan odla här”.
Tatiana säger det där sista med Johns brittiska, surrande r-ljud och med ett förtjust fniss.
Tatiana jobbar i dag som mätingenjör på Skellefteåkraft. När hon fick ett hus med trädgård var syftet med att odla helt självklart.
– Det handlade om hälsa och om ekonomi. Jag hade barn som var allergiska och jag ville ge dem riktiga grejer att äta, inte saft och sylt med en massa tillsatser.
Det som trädgården ger blir saft, sylt, inläggningar, kryddsalt och mycket mer. Dessutom säljer Tatiana en del egenproducerade plantor och frön.
– Det blir en slant som jag kan köpa nya fröer för. Det är också viktigt, att det inte ska kosta en massa att odla, poängterar Tatiana.
Vi går en trädgårdstur runt villan och Tatiana visar. På baksidan står det enda som egentligen fanns där från början, en frodig vinbärsbuske. Bären glimmar som ädelstenar i solen.
– Annars är det mesta sådant som jag fått, sått själv eller bytt till mig. Ofta kommer plantorna från sådant som andra velat rensa ut och kasta.
Här finns smultronplantorna Tatiana sått själv. Växthuset med tomat och paprika, zucchini i sin odlingsram, vackra liljor och ett rugge med förbluffande hallon.
– Titta! De är dubbla.
Hon plockar ett hallon och visar. Inne i varje brett bär finns två fästen, inte ett. Det är ingen dyr och köpt hallonsort utan en glatt överraskande mutation i ett bestånd hon tagit med från Ryssland.
– De kommer från mitt barndomsställe där min mormor och mamma odlade i åratal.
Fiffigaste lösningarna
Tatianas trädgård finns året om, på olika sätt. Hon odlar ätbart inne under belysning på vintern, driver upp plantor från tidig vår och låter växterna bli fler om sommaren.
Fram emot hösten samlar hon fröer i trädgården till nästa år och allt börjar om.
Det är ingen stor odlingsyta och inga märkvärdiga växter, ändå stannar vi ideligen till med ett ”nä men”, ”oj” och ”så smart”.
– Här är min varma avdelning i växthuset, förklarar Tatiana och visar på ett bord ovanpå ett bord i hörnet.
När det blir kallt förlängs odlingssäsongen med ett tält av bubbelplast runt det övre bordet.
Trädgården är full av smarta lösningar som Tatiana åstadkommit med små medel.
Bokashijorden förvaras i hinkar med hemsydda tyghattar i växthuset och de krukodlade växter står i alla sorters fyndade kärl för underbevattning.
Tatiana sår och planterar i det som råkar finnas hemma. Plastmuggar och glasslådor. Pepperonihinkar från pizzerian och gamla äggkartonger.
Svartroten får rotrum när den växer i en bottenlös juiceförpackning på pallkragens grunda jord. Pallkragsodlingen är dessutom upphöjd på travar av lastpallar
– Det kom jag på när jag fick ont i ryggen. Med den här höjden blir det mycket lättare att jobba, säger Tatiana.
Hennes odling är byggd för att ge maximal utdelning av både glädje och mat även om förutsättningarna är tuffa.
Även det tuffa odlingsklimatet är något hon lärt sig hantera tidigt. Familjen odlade i Sankt Petersburg, även om det inte är lika kallt där är det mycket som överensstämmer, de ljusa nätterna till exempel.
Tatianas mormor la sin jacka över dillen och rädisorna under ljusa sommarnätter.
– Jag frågade vad i hela världen hon höll på med. De vill ha mörker, sa mormor. Annars blommar den direkt.
I smått och stort. Alla dessa fiffigheter får plats på Tatianas plats under solen.
Under nästa år kommer hon att dela med sig av kunskaperna, månad för månad.
Häng med för ett gladare, billigare och mycket smartare odlingsliv.
Prenumerera på Land för mer trädgårdsinspirationLands odlarvän 2022
Namn: Tatiana Henriksson.
Ålder: 51 år.
Familj: Två vuxna barn och en katt, min bästa medhjälpare.
Bor: Örviken, odlingszon 5.
Odlarmotto: Min hobby ska inte kosta mig skjortan.
Aktuell: Lands odlarprofil under 2022. Vi får följa Tatianas odlingar och lära oss massor av smarta tips. Nästa avsnitt kommer i Land nr 5.
Mer att lära: Tatianas Youtube-kanal heter En plats under solen och har drygt 2 000 prenumeranter. Hon finns även på Facebook under samma namn.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.