Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Trädgård 17 augusti 2018

Låt inte fallfrukten ruttna – låt någon annan plocka den

Fylls din gräsmatta av fallfrukt som du inte vet vad du ska göra av? Pallar du inte att plocka all din frukt? Misströsta inte – det finns enkla sätt att låta frukten komma till användning.

 Gräsmattorna fylls av fallfrukt som ägarna inte orkar eller hinner plocka. Men det finns flera sätt att låta frukten komma till användning.
Gräsmattorna fylls av fallfrukt som ägarna inte orkar eller hinner plocka. Men det finns flera sätt att låta frukten komma till användning. FOTO: Istock

Nu dignar äppel-, päron–, plommon– och körsbärsträden, och många kan omöjligt använda all sin frukt, som istället ramlar ner på marken och ruttnar. Men det finns flera sätt att låta andra ta hand om frukten.

I första hand är många bönder som saknar foder till sina djur efter sommarens torka, intresserade av fallfrukten. I Facebook-gruppen Foderhjälpen 2018 går det att anmäla sin överblivna frukt så att bönder och djurägare i närheten kan komma förbi och hämta det man inte behöver.

Besök återvinningscentraler

Man kan i flera kommuner också lämna in fallfrukten till återvinningscentraler, vilka rötar frukten till biogas som är ett miljövänligt drivmedel för bland annat bussar. Bland annat gör Nordvästra Skånes Renhållning (NSR) (obs: extern länk), en insats för att rädda fallfrukten i nordvästra Skåne. På sex återvinningsgårdar i Bjuv, Båstad, Helsingborg, Höganäs, Åstorp och Ängelholm kan frukt lämnas in. Där kan även frukt hämtas av den som istället behöver frukt.

På liknande sätt kan återvinningscentraler i andra städer utnyttjas. I Stockholm lämnades i fjol 235 ton fallfrukt in, och i Göteborg var motsvarande siffra 50 ton. Det blir biogas till många mils körning.

Läs också: Beskär äppelträden som ett proffs

Låt andra palla din frukt

Om man inte vill frakta frukten till återvinningscentraler så kan man anmäla sitt fruktbestånd till olika sajter på nätet. Då kan andra människor sen komma till din trädgård och plocka frukten själva.

En av dem är Äktavara.org, där det finns en avdelning som heter Fruktförmedlingen (obs: extern länk). Äkta Vara har skapat förmedlingen för att överskottet ska kunna komma andra till nytta. Där kan man enkelt anmäla var frukten finns att plocka, och den som vill ha frukt kan lätt se på en karta var den finns att hämta.

Få trädgården fixad gratis

Fruktkartan kan vem som helst lägga till sina träd, och sen är det bara för hugade att kolla in var det finns gratis frukt. En annan sajt är Palla, där äppelträdsägare i Storstockholm och Södermanland kan registrera sig som ”donatorer”, så kommer ett gäng dit och hämtar din frukt. Sedan pressar och säljer Palla musten av äpplena. Som bonus röjer Pallas pomolog och trädgårdsmästare upp under träden och ger en första gradens översyn.

Många fruktgrupper på Facebook

På Facebook finns också flera grupper som kopplar ihop privatpersoner med fruktträd med gratisplockare. Trädgårdsväxter & frukt skänkes, mottages. Tänk på miljön, sidan Frukt, bär och trädgårdsväxter skänkes – Dalarna och sidan Frukt och bär sökes/skänkes/ges/bytes är bara några exempel.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen