Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Trädgård 8 januari 2020

Luftrenande krukväxter en myt

Krukväxter kan rena luft men inte så att det märks i ditt hem. Ny forskning visar att luftreningen bara syns i laboratorium.

 De ger skönhet och luftfuktighet men renar växter verkligen luften? Knappast.
De ger skönhet och luftfuktighet men renar växter verkligen luften? Knappast. FOTO: Istock

Visst kan växter som bajonettlilja, gullranka och ampellilja ta upp lättflyktiga, organiska ämnen som formaldehyd och lösningsmedel ur luften, men inte i så stor utsträckning som man tidigare trott, vilket Sveriges radio har rapporterat om.

Forskare vid Drexel Universitetet i Pennsylvania har gjort en genomgång av tidigare forskningsresultat och räknat om.

– Växter är toppen, men de renar inte luften snabbt nog för att ge en effekt på luftkvaliteten i ett hem eller ett kontor, säger forskaren Michael Waring till tidskriften Science Daily.

Läs också: Det här är citronsyra – och så ersätter du den

Små kammare i test

Michael Waring är docent vid Drexels College of Enegineering. Tillsammans med en av sina studenter, Bryan Cummings, gjorde han en genomgång av ett dussin studier av växternas luftrenande förmåga från de senaste 30 åren.

– Typiskt för dessa studier var att växterna placerades i en liten kammare, en kubikmeter eller mindre. Sedan tillfördes ett luftförorenande ämne och mängden mättes under många timmar eller dagar.

Behövs många fler

I ett vanligt rum är mängden luft större och en normal ventilation byter ut inomhusluften så snabbt att växternas reningsförmåga inte märks.

Forskarna räknar med att man behöver mellan 10 och 1 000 plantor per kvadratmeter golvyta för att kunna tävla med ventilationen eller med ett par öppna fönster i huset.

Läs också: Steg för steg: Så planterar du om dina krukväxter

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen