Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
trädgård 3 maj 2017

Luktärt: Så lyckas du med odlingen!

Ladda för en sommar med doftande luktärt. Här är tipsen som ger fler blommor, grönare rankor och två plantor från varje frö.

Bild 1/4
Bild 2/4
Bild 3/4
Bild 4/4

1. Välj rätt frö

Luktärten är en riktig kalasblomma. Det finns hur många sorter som helst med spännande färger och mönster. Strimmiga, fläckiga, blå, röda, rosa, vita, sorter med tremeters rankor och minivarianter.

Vissa har tagits fram för att stora blommor mer än för att de ska lukta gott. Kolla fröpåsen noga, så att du väljer den du vill ha.

Gratis krukor. Luktärten vill ha mycket plats för rötterna. Foto: Istock.
Gratis krukor. Luktärten vill ha mycket plats för rötterna. Foto: Istock.

2. Rulle för rötterna

Luktärten har känsliga rötter, den gillar inte att du grejar med dem. Därför är det en smart idé att så luktärt i toarullar fyllda med jord.

Ställ rullarna i ett tråg och bottna med lite grus, eller lecakulor, fyll planteringsjord upp till två tredjedelar av rullarna och avsluta med såjord.

Så ett frö i varje rulle. Vattna och vänta.

Har du sett den förut? Förmodligen inte! En av tusentals spännande luktärtsvarianter. Foto: Istock
Har du sett den förut? Förmodligen inte! En av tusentals spännande luktärtsvarianter. Foto: Istock

3. Knubba till med saxen

Temperaturen spelar roll, det är lättare att få stadiga plantor om de står under växtbelysning där det är svalt, 5-10 grader, men om du låter dem ta fart i fönstret finns det ändå saker att göra för att knubba till dem.

Vattna med svagt gödselvatten när de kommit igång men dränk inte, de hatar att stå med fötterna i vatten. Se också till att varje planta kan klättra på något så att de inte trasslar ihop sig och dras sönder när de ska planteras.

Oavsett temperatur blir plantan finare med mer än en stam. Klipp av plantan ovanför det första riktiga bladparet efter hjärtbladen. Då grenar sig plantan. Klippet kan rotas som en stickling i ny kruka med fuktig jord. Klipp av under ett bladfäste, ta bort de nedersta bladen och tryck ner.

Välmatad luktärtsklunga med ett hemflätat grenstöd att klättra på. Foto. Istock
Välmatad luktärtsklunga med ett hemflätat grenstöd att klättra på. Foto. Istock

4. Mata ordentligt

Ärtväxter brukar kunna ”mata” sig själva med kväve men luktärten är inte riktigt självgående. Gräv en djup grop, 40-50 centimeter, bottna den med komposterad gödsel och plantera luktärten i den men papprör och allt.

Se till att inte gropen blir en vattenfylld pool i hård, lerig mark. Då dränks de söta ärterna.

Ta en vas till. Luktärten blommar mer ju mer du plockar. Foto. Istock
Ta en vas till. Luktärten blommar mer ju mer du plockar. Foto. Istock

5. Plocka mycket

Luktärten är otroligt generös. Ju fler blommor du plockar, desto fler nya växer till. Knipsa och njut men plocka bara de utslagna, knopparna brukar inte orka veckla ut sig.

Skulle plantan hinna få baljor slutar den blomma. Tänk på det när hösten kommer, du kan låta den sätta frö och samla in dem för att plantera nästa år.

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen