Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Trädgård 10 mars 2021

Nyfiken i en strut! Så lyckas du med blomsterananas! |

Vatten i tratten, sedan tittar blomman ut. Lär dig knepen som får blomsterananas och dess strutiga kusiner att trivas.

 Blomsterananasen skickar upp sin ståtliga blomstängel ur tratten.
Blomsterananasen skickar upp sin ståtliga blomstängel ur tratten. FOTO: glasslanguage

De är lättskötta, det är ingen lögn. Men visst händer det att blomsterentusiaster står och stirrar ner i blomtratten och muttrar: ”Du fick ju vatten i tratten som du ville ha. Varför surar du då?”

Som alltid hänger det på att förstå var växten kommer ifrån. Blomsterananas och dess kusiner i familjen Bromeliaceae vill egentligen leva sina liv i var sin klyka i ett träd eller en skreva i regnskog. Rötterna står sällan i särskilt mycket jord. Därför har den lärt sig fånga det ständigt strilande regnvattnet i tratten och låta det sila ner mellan bladvecken mot rötterna. Den kan ta åt sig näring både med tratt och rot, för att inte missa en enda gnutta.

Lär dig härma regnskog

Hos oss ställer vi den i kruka och klunkar i en skvätt vatten i tratten. Får det stå där blir det surt och fullt av bakterier, så långt från friskt regn man kan komma.

Lär dig härma regnskog så blommar din lilla strutblomma både länge och praktfullt.

Njut sedan medan det pågår. Fyrverkeriet smäller bara av i en pampig laddning per tratt. När den blommat över skickar plantan i stället upp nya skott som tar över.

Blomsterananas, så tar du hand om den

 De verkliga blommorna i en blomsterananas är små, blå och rosa.
De verkliga blommorna i en blomsterananas är små, blå och rosa. FOTO: Istock

Blomsterananas, Aechmea fasciata: En av släktets allra pampigaste blommor. De strimmiga bladen skimrar i blågrönt tack vare små fjun över bladens yta. Gnugga aldrig bort fjunen, så vissnar bladet.

Plantering: Låt plantan stå i den jord den fick i butiken. Nya skott kan planteras i vanlig blomjord.

Placering: Blomsterananas tål torr luft och vill stå ljust, helst inte i direkt gassande sol. Den vill inte ha det svalare än 15 grader.

Skötsel: Blomsterananas avskyr kalkrikt vatten, ge den helst regnvatten. På sommaren vill plantan ha ordentligt med vatten, gärna med lite krukväxtnäring utspätt dubbelt så mycket som till andra blommor.

Låt vattnet strila ner i tratten och svämma över ner mot rötterna. Se till att vatten inte blir stående för länge i tratten, tippa ut och fyll på med friskt.

På vintern vattnas den sparsamt och utan näring, bara lite i tratten.

Blomning: Blomsterananas får en ståtlig blomstjälk där de egentliga blommorn är de små blå och rosa knopparna mellan fjällen. När stängeln blommat över börjar moderplantan lägga av. I stället satsar den på nya skott som växer upp runt omkring,

Smarta knepet: Har din planta ingen knopp. Lura den med ett äpple. Lägg äpplet i en påse tillsammans med plantan och låt stå några veckor. Har du tur har etylengasen lockat plantan att blomma.Läs också: Så gör du bonsai av svenska träd

Juvelblomman ger 3 år av lycka

 Röd juvelblomma blåser fanfar över krukkanten.
Röd juvelblomma blåser fanfar över krukkanten. FOTO: TT

Röd juvelblomma, Guzmania lingulata: Den pampiga juvelblomman har en tre-årig livscykel, Den växer upp, låter högbladen färgas röda och skickar upp små gula blommor. Sedan tynar den bort och låter avläggare ta över.

Plantering: Kalkfri blomjord eller orkidékompost. Eftersom den gillar fuktig luft kan den ställas på ett fat med grus och vatten.

Placering: Vill stå ljust hela året men inte i direkt sol. Den klarar från 13 grader till 21 grader. Se till att den står luftigt, den är känslig för gråmögel om det blir både svalt och fuktigt.

Skötsel: Vattnas 1-2 gånger i veckan på sommaren, strila i tratten spå att det rinner över. På vintern vattnas den när jorden är torr.

Blomning: De röda högbladen räcker cirka 8 veckor. När blommorna i mitten vissnat dör oftast hela moderplantan samtidigt som nya små plantor växer upp runt den.

Smarta knepet: När de nya skotten blivit ungefär 15 centimeter höga bryts de loss och planteras för sig. Du kan också låta dem stå kvar och bli en riktigt pampig juvelskog i krukan.

Lyckas med Väktaren i tornet

 Väktaren i tornet, rak i ryggen och så knallrosa att det nästan gör ont.
Väktaren i tornet, rak i ryggen och så knallrosa att det nästan gör ont. FOTO: pisces2386

Väktaren i tornet, Tillandsia lindenii: Bladverket är inte mycket att skryta med. Annat är det med blomstänglarn, knallrosa spadar i luften. Arten finns också i en variant som heter Tillandsia cyanea med högre blomstänglar och blå blommor.

Plantering: Väktaren i tornet har inte mycket till rötter, knappt så den håller sig kvar. Låt den stå kvar och plantera bara om nya skott om du vill föröka den.

Placering: Trivs bäst i värme, mellan 21 och 24 grader men kan överleva ända ner till 13 plusgrader. Vill stå i fullt ljus, kan till och med klara solgass.

Skötsel: Vattna över plantans mitt med kalkfritt vatten och låt det rinna av ner mot rötterna. Två gånger i veckan på sommaren och när jordytan torkat på vintern. Duscha med kalkfritt vatten varje dag när det är varmt.

Blomning: Blommorna kommer när plantan är 3 år gammal.

Smarta knepet: Blanda gärna lite flytande gödsel i duschvattnet, det gillar den.

Papegojstjärt, lättodlad skrytmåns

 Papegojstjärtar i massor i samma kruka.
Papegojstjärtar i massor i samma kruka. FOTO: Istock

Papegojstjärt, Vriesea splendens: En riktig skrytmåns med pampiga blomställningar i i allt från klargult till rött och mörkt vinrött. En av de mest lättodlade i familjen ananasväxter.

Plantering: Vanlig krukjord eller orkidékompost.

Placering: Vill stå ljust med lite sol, inte gassande middagssol bara. Tål mellan 13 och 21 grader.

Skötsel: Vattna med kalkfritt vatten en gång i veckan på sommaren och mer sällan på vintern. Håll den lilla tratten i mitten vattenfylld men byt vatten i den varje vecka. Duscha ofta, den gillar fukt.

Blomning: Får ett blomax när den är ungefär 2 år. När axet blommat ut bildas sidoskott.

Smarta knepet: Titta ner i tratten i butiken. Kan du skymta ett blomax på väg upp där nere är den ett bra köp.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen