Lyckas med förodlat och täckodling
Juni är här, och med den hela härliga odlingssäsongen! Lands odlarskola ger dig knepen som hjälper dig odla smart, grävsnålt och torktåligt.
Tomatplantor, chilibuskar, kålväxter, gurkor, pumpor och squash… Nu är det dags att sätta ut dina förodlade plantor i odlingsbäddarna!
Men först är det läge att kolla väderleksrapporten. Ännu finns det risk för frostnätter som kan försena eller rent av ta knäcken på späda plantor. Frostnätterna kallas också för järnnätter, och sägs inträffa på bestämda datum.
Läs också: Lands odlarskola – häng med från början!
Järnhårt om natten
I och för sig finns inget statistiskt stöd för att så verkligen är fallet, men vill du ta folktron på allvar drabbas Mellansverige speciellt den 2 juni samt nätterna mellan den 13 och 18 juni. Norröver sägs också 28–31 juli liksom 11–19 augusti ha extra utsatta nätter. I Norrbottens kustland är man å andra sidan av uppfattningen att järnnätterna är slut efter 8 juni, och att det då är dags att sätta mandelpotatis.
Hur järnnätterna än behagar bete sig måste du pyssla lite med plantorna, både innan de kommer i jorden och när de väl står på plats. Dels behöver växterna avhärdas i någon vecka, alltså stå utomhus i sina krukor några timmar per dag för att vänja sig vid uteklimatet. När växterna sedan är utplanterade behöver du vara på pass med fiberduk eller annan väv att lägga ut över kökslanden om kylan tränger sig på.
Läs också: Supersmart nyhet – odla i nyckelhålsbädd
En daglig runda
Sedan börjar ett nytt slags arbete; att sköta om köksträdgården. Det bästa är att ta en runda varje dag för att kolla att det växer bra och se till att sjukdomar och skadedjur inte får fäste. Dessutom behöver du vattna, rensa och gallra dina plantor, och inte minst tilläggsgödsla med näringslösningar som guld- eller nässelvatten.
Ett smart sätt för att få fin och mullrik odlingsjord är att täckodla. Genom att löpande lägga organiskt material direkt på odlingsbädden får maskar, smådjur och mikroorganismer något att arbeta med. Som tack lämnar de efter sig gångar där syre, näring och vatten kan strömma liksom härlig, mullig mylla. Att täcket också kväver ogräs gör att du slipper undan rensning och eftersom täckmaterialet ligger som ett lock över jorden hindrar det fukten från att dunsta.
Utplantering i fyra steg
1. Avhärda. Ta ut plantorna ett par timmar per dag under en vecka så de vänjer sig vid att vara utomhus. Ställ in dem under natten. En genväg är att ha dem ute hela dygnet men på en skyddad plats, och parera kylan med fiberduk.
2. Vattna. Fukta jorden kring plantorna innan du sätter ut dem i odlingsbädden. En torr jordklump har svårt att suga i sig vatten från jorden runtomkring, varpå plantan riskerar att torka eller sloka.
3. Plantera. Gräv en grop som är tillräckligt stor för att plantan ska få plats. Vattna i gropen. Sätt plantan ner till första bladparet. Om du odlar i en bädd där du aldrig kliver i jorden kan du sätta plantorna tätare än vad som står på fröpåsen. Sätt plantorna på ett avstånd så att de har utrymme att utvecklas till sin fulla storlek. Lägg över jord och tryck till försiktigt.
4. Vattna igen. Med ytterligare vattning fördelas jorden kring rotklumpen på ett skonsamt sätt.
Läs också: Slipp bladlöss – 6 miljövänliga metoder!
Så sköter du köksträdgården
Rensa. Om du har tagit bort rotogräs innan utplantering är mycket av arbetet gjort. Väljer du dessutom att täckodla kvävs ogräset under täckmaterialet. Resten tar du för hand eller med lämpligt redskap under odlingsperioden. Det är lättast att dra ogräs just efter regn.
Gallra. Grönsaker som trängs kan inte utvecklas som de ska, därför måste du gallra allt som står för tätt. Gallra så att det finns plats för grönsaken att utvecklas till sin fulla storlek. Använd bortgallrad rödbets- och morotsblast i salladen.
Luckra. Lufta jorden med en klös, kultivator eller hacka. Luckra gärna efter regn eller vattning.
Kupa. Potatis, purjo och ibland morot behöver kupas. Lägg upp jord mot plantan för att ge den stöd och skydd mot solljus. Potatis som exponeras för sol blir grön och giftig.
Vattna. Ge växterna rejäla rotblötor, det är bättre att vattna få gånger och mycket än att dutta med smådoser. En rotblöta kräver 20–30 liter vatten per kvadratmeter. Vattna med stril, en punktbevattning med droppslang eller en fin stråle från vattenslangen.
Gödsla. Stödgödsla med näringslösning när växterna är i full tillväxt. Vattna på jorden lite men ofta, då kommer näringen ut i jämn takt och växterna hinner ta upp den.
Täckodling – så funkar det
Att täckodla köksträdgården är ett smidigt sätt att löpande tillföra mullämnen samtidigt som jorden håller fukten medan ogräset kvävs. På ett par, tre år kan den kinkigaste jord förvandlas till mullrik härlighet – medan du själv aldrig tar ett spadtag! Så här funkar det:
- Täckodling går ut på att jorden ständigt förses med organiskt material, sedan sköter småkryp och markorganismer resten. Allt från skörderester och färskt gräsklipp till halm, hö, löv, dagstidningar, stallgödsel och färdig kompost fungerar. Till och med ogräs som ryckts från landet kan användas, bortsett från ogräs som gått i frö eller svåra rotogräs – de sprider sig vilt. Täckodlingen fungerar som ett slags ytkompostering som så småningom resulterar i fin jordstruktur.
- Ytterligare fördelar är att täcket både håller kvar fukten i marken och skapar en jämn temperatur i jorden. Dessutom kan täckodlingen hålla undan ogräs, såvida jorden är fri från rotogräs från början.
- Täckodling passar alla slags jordar, inte minst är det perfekt för tunga lerjordar som lättas upp med hjälp av det organiska materialet. I sandjordar ökar materialet mullhalten och jordens förmåga att hålla fukt.
Tänk på det här när du täckodlar:
- Färskt gräsklipp och andra färska växtrester ger mycket kväve, vilket gynnar den vegetativa tillväxten i dina odlingar. Näringskrävande växter, som kål, behöver rejält med kväve.
- Hö, halm och löv liksom spån, flis och bark täcker effektivt men är kolrikt och använder kväve under nedbrytningsprocessen. Du kan behöva tillsätta mer kväverikt material för att få balans i täckodlingen.
- Täckta odlingsbäddar kan dra till sig sniglar och andra djur som gärna kalasar på grödorna. Var noga med att kolla under täcket ibland, och bekämpa eventuella skadedjur.
Läs också: Dörrmattan – oväntat vapen i snigeljakten!
Att plantera och så i täckodlade bäddar:
- På våren fungerar ett kvarvarande täcke som isolering, därför behöver du kratta bort täcket så att jorden kan tina ett par veckor innan sådd.
- Frön behöver jordkontakt för att gro. Kratta fram sårader i täcket och strössla gärna på lite jord där fröna ska sås.
- Förodlade småplantor kan sättas direkt i täcket. Gör ett hål och plantera grunt i jorden under täcket.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.