Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
trädgård 13 januari 2017

Lyckas med kålen: Här är Sara Bäckmos bästa kålodlartips

Sara Bäckmo älskar att odla kålväxter och hon lyckas nästan alltid. Här bjuder hon på alla sina bästa tips. Lusläs, bokmärk och bli kålkung.

FOTO: Sara Bäckmo och Philip Bäckmo

Det finns nog inga grönsaker i min köksträdgård som jag är så förtjust i som kålväxterna. De är otroligt vackra och ger världens godaste mat.

Min kålsäsong börjar tidigt – inomhus och utomhus. Jag har tagit för vana att så plantor av en eller två snabbväxande sorter i januari, för senare utplantering i tunnelväxthus. Jag sår bara åtta kålhuvuden, det är vad som behövs till den tidiga skörden innan plantorna på friland vuxit sig stora nog.

Den tidiga kålen odlas inomhus i sval rumstemperatur. Över plantorna finns förstås växtbelysning. Varje planta planteras om två gånger innan utplantering. Till den tidiga odlingen passar snabbväxande spetskål perfekt, som ’Express’ och ’Early Jersey Wakefield’. Jag tycker också mycket om savoykålen ’Vorbote 3’ som ger supertidig skörd.

Tidig kål
Den tidiga spetskålen växer rekordfort i det varma tunnelväxthuset tidig vår.

I tunnelväxthuset växer kålen snabbt på våren. För att förlänga skörden norpar jag gärna blad för blad i stället för att skörda hela kålhuvudet på en och samma gång. Men det går inte att låta plantan stå för länge på växtplatsen. När tunneln värmts upp ordentligt händer det lätt att plantorna går i blom. Kål gillar svala temperaturer, därför odlar jag den bara i tunnelväxthuset tidig vår och sen höst.

Tidig sådd i pallkrage

Jag tror de flesta som odlar kål når en punkt när rätt många svordomar öses över en kålplantering som går åt fanders. Det är så många saker som kan drabba plantorna, de är hett eftertraktade hos skadedjuren. Men det finns ett väldigt enkelt sätt att odla kål – som tidiga småblad.
Redan under vintern pinnar jag ut i trädgården med en laddning blandade kålfrön, såna som blivit över i diverse påsar och vars grobarhet är tveksamma. Fröerna strör jag ut i en pallkrage, tätt, tätt. Jag lägger snö på sådden och ett lock på lådan, sen är det bara att vänta.
I mars brukar det gro och i april har jag en bred matta av gröna blad att skörda igen och igen. Vi äter småbladen i sallader och använder i maten likt spenat. Eftersom bladen växer upp och skördas långt innan skadeinsekterna hunnit hit brukar det bli väldigt lyckat. Småbladen går fint att odla på samma sätt under hösten och i fönster och på balkong.

Extra odlingsvärda

Det finns kål att odla för skörd under stora delar av året. Nästan all kål finns i sorter som ger både tidig och sen skörd. Det är stor idé att till exempel välja en extra köldtålig rödkål som kan lagras länge efter skörd, liksom en sort som ger skörd supertidigt.
Vissa kålsorter är extra odlingsvärda eftersom de kan stå på växtplatsen och skördas under lång tid.

Kål
Två av Saras kålfavoriter. Den vita savoykålen ’San Michele’ och spetskålen ’Filderkraut’. Foto: Sara Bäckmo.

Broccoli är en av mina favoriter. En sort som ger många sidoskott kan skördas under flera månader, precis som olika sorters grönkål. Plantorna bara växer och växer. Dessutom är både blad och stjälkar användbara. Jag hackar dem och stoppar i frysen till soppor och pajer.

Ett väldigt fint komplement till trädgårdens övriga bladgrönsaker är förstås olika sorters grönkål. Jag odlar både grönkål, purpurkål, svartkål och blomsterkål/brukale (växer likt brysselkål men har öppna små huvuden längs stammen). De är ovärderliga i vinterns sallader tillsammans med äpple, riven morot eller annat.

Eftersom de står så fint i kylan kan jag lämna dem i landet under vintern och skörda ända fram till våren. Är jag orolig för att harar eller rådjur ska hitta hit bygger jag ett litet torn av pallkragar med en lastpall på toppen runt plantorna.

Näring och nät ett måste

Kål är mina trädgårdsbebisar. Det är egentligen inga andra plantor som jag pysslar och månar om så mycket. De behöver mig, på nåt sätt. Och jag dem. Ju mer jag bryr mig om plantorna desto mer kan jag skörda.

Jag har för vana att så kål i förväg, ungefär åtta veckor innan de ska ut i landet. Plantorna ska vara stora och fina för att klara eventuella angrepp senare. Under hela växtperioden skyddas de med nät så att inte fjäril, mal eller flugor ställer till problem.

Det blir alltid angrepp ändå, men de är lättare att få bukt med om de begränsats med hjälp av nätet. Jag täcker inte med fiberduk utan väljer just nät. Kål trivs bättre när det är luftigt snarare än tokvarmt.

Täckodling ett kålknep

De här magnifika plantorna formligen älskar näringsrik jord. Dessbättre passar täckodling mycket fint till kål. Näringen som utsöndras då maskarna äter upp täckmaterialet och bajsar ut fin gödsel rakt i bädden under hela säsongen ger kålplantorna precis det de behöver. Till det kommer också att jorden alltid är fuktig i täckodlingen. Det passar de stora törstiga plantorna.

Täckodling och kål är alltså en utmärkt kombo. Den del av trädgården där kålen växer får tjockast lager av täckmaterial. Då blir maskarna glada och ger jorden mängder av näring. Det tror jag är en av de viktigaste faktorerna bakom att jag nästan alltid lyckas med min kål.

Tre steg mot en lyckad kålodling

Kål
I små plasttråg med bara några centimeter jord tittar små plantor av blomkål upp.

1. Lyckad sådd

Så i tråg/krukor som är ganska små och inte innehåller så mycket jord. Mycket blöt jord runt små plantor gör att de lätt ruttnar och dör. Kål passar fint att så flera frön i samma kruka. Plantera om i enskilda krukor när plantorna utvecklat minst två bladpar.
Gödsla med en svag dos av flytande näring (till exempel kissvatten: minst 10 delar vatten till 1 del kiss) om plantorna ser ut att behöva lite extra energi.

Klumprot
De här broccoliplantorna har angripits av larver från kålflugan som ätit upp rötterna.

2. Ohyra

Alldeles för många skadedjur gillar kål. Kålfjäril, kålmal, kålfluga, åkersniglar och mördarsniglar ställer ofta till besvär. Fjäril och mal lägger ägg på kålbladen. Enklast är att klämma de orangea äggen när de syns, innan larverna kläckts. Kålflugan är värst, den lägger äggen i jorden.
Larverna som kläcks äter upp rotsystemet och när det märks är det ofta för sent att rädda plantorna Om kålen hålls täckt med nät minskar angreppen. Det är viktigt att nätet inte ligger mot bladen utan en bit ovanför och dessutom sluter tätt mot marken. Jag använder en nätgardin som sytts ihop i lagom stora sjok och läggs över enkla pinnar eller bågar.

3. Växtföljd

Kål kan drabbas av klumprotsjuka, en svamp som lever i jorden och skadar kålplantorna. Det märks bland annat genom att plantans rot blir en enda stor klump. Om odlingen smittas kan det dröja upp till tjugo år innan jorden är fri från sjukdomen. Därför är det viktigt att minimera riskerna
Jag byter växtplats för kålen varje år genom växtföljd. Jag är också noga med att tillföra mycket material till jorden i täckodlingen, det sägs hålla den frisk och bättre motståndskraftig.

Vanliga frågor om kål

Plantorna blir rangliga inomhus och det är mer stjälk än blad på dem. Vad ska jag göra?

Alla plantor som odlas inomhus under vintern måste ha extraljus, till exempel ett lysrör. Ljuskällan ska vara nära plantorna, utan att bränna bladen. Låt ljuset lysa 14 timmar dagtid från det att sådden tittat upp.

Kan jag så kål utomhus?

Javisst! Jag försår all kål utomhus så snart det är lagom temperaturer, hos mig brukar det vara någon gång i april-maj. Små plantor kan skadas av starkt solljus så jag är noga med att hålla plantorna i skugga eller halvskugga, där växer de fint tills de ska planteras ut i landen. Glöm inte att täcka med nät!

Mördarsniglar och åkersniglar älskar kålen, vad ska jag göra?

Knipsa bort de stora kålbladen som hänger ner mot marken. Det minskar vägarna som sniglarna kan ta sig upp på plantan och gör att angreppen minskar ordentligt. Lägg sedan en snigelpellets eller fälla vid plantans bas.
Finns det kålhuvuden som tål att lagras över vintern?
Absolut, men de behöver förvaras svalt och kan ta ganska stor plats. Leta efter sorter av till exempel vitkål, rödkål och savoykål som beskrivs som sena, härdiga och lagringsdugliga.

Kålfilm
Sara Bäckmo odlar kål i miniformat på film.

Relaterade artiklar

Populära ämnen på Land.se

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs artiklar i säsong

Till toppen