Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
trädgård 20 april 2017

Lynnig vår: Så räddar du växterna när vädret växlar

Sol ena stunden, isbark och snöslask nästa. Här är fyra goda råd som hjälper dig rädda växterna när våren inte kan bestämma sig.

1. Hjälp, nu lyser solen!

Impulsen att kuta ut med ett lakan och lägga ut är stark när det känns kallt men åtgärden är viktigare när solen ligger på tidigt om våren.

Solen kan nämligen väcka en planta innan rötterna kan klara all glad våraktivitet.

Fatal solbränna. Vintergröna växter som får sol före värme kan starta för tidigt. Foto: Istock
Fatal solbränna. Vintergröna växter som får sol före värme kan starta för tidigt. Foto: Istock

Om marken är frusen kan växten inte dra upp vatten genom rötterna. Resultatet blir döda grenar och brända, bruna blad. Vakta noga på de vintergröna plantorna i trädgården, de drabbas värst.

Täck mot brännande vårsol med fiberduk eller säckväv. Vattna sedan så snart jorden är tinad nog för att dra åt sig vattnet.

2. Det lömska regnet

Nej, inte gegga! Vatten som blir stående ovanpå frusen mark skadar växternas rötter. Foto: Istock
Nej, inte gegga! Vatten som blir stående ovanpå frusen mark skadar växternas rötter. Foto: Istock

Slask i skorna är ingenting om man jämför med växternas lidande när regnet växlar med kylan. Kall väta kan bli stående kring plantorna ovanpå frusen jord och förvandlas till kvävande gegga.

Titta över hur dina växter har det och dika undan vatten som blir stående. Om till exempel en fin bärbuske blir stående med fötterna i vatten kan det vara läge att flytta den inför nästa vinter.

3. Svidande nattkyla

Ett träd som börjat veckla ut bladen eller sätta knopp lever farligt i nattkylan men det är sällan någon fara med de där första blommorna du satt ut på altanen.

Penséer, tulpaner, narcisser och andra vårtidiga blommor mår oftast sämre om du tar in dem i den torra värmen. Hasa in dem närmare huset bara.

Rena döden. Sköra blommor klarar inte isbark. Foto. Istock
Rena döden. Sköra blommor klarar inte isbark. Foto. Istock

Persikoträd, magnolior, körsbärsträd och andra blommande skönheter är svårare att rädda. Om du når kan ett lager fiberduk hjälpa. Annars är det enda smala hoppet att låta luften röra sig, till exempel genom att tända en brasa intill.

4. Nej, se det snöar!

Ingen fara. Lite snö gör ingen skada p penséerna. Foto: Istock.
Ingen fara. Lite snö gör ingen skada på penséerna. Foto: Istock.

Det är ju bara roligt. Ett lager snö ger sällan problem eftersom snön isolerar mot kalla vindar. Passa på att ge krukade växter på vänt ute en snöboll i krukan. Snön vattnar snällt när den smälter.

Läs mer om

Populära ämnen på Land.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Läs artiklar i säsong

Till toppen