Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Trädgård 23 augusti 2019

Magnus uppfann mobilt hönshus till dottern

Arvidsbo äggomobil är ett hönshus på hjul komplett med utegård. En sinnrik konstruktion som Magnus Carlsson har uppfunnit till dotter Alva Stahls höns.

 Alva köpte hönsen i våras innan äggomobilen var riktigt färdig. Hönsen fick då bo i ett vanligt hönshus och tyckte att det var lite lustigt att flyttas ut till det mobila, menar hon. ”De var inne i huset och vågade sig inte riktigt ut. Nu trivs de jättebra.”
Alva köpte hönsen i våras innan äggomobilen var riktigt färdig. Hönsen fick då bo i ett vanligt hönshus och tyckte att det var lite lustigt att flyttas ut till det mobila, menar hon. ”De var inne i huset och vågade sig inte riktigt ut. Nu trivs de jättebra.” FOTO: Privat

I tio år har Magnus Carlsson på Arvidsbo gård utanför Jönköping funderat på en konstruktion som ska underlätta för sommarskötsel av höns.

– I vanliga fall blir det sandöken där höns går och pickar. Jag har länge grubblat på hur man ska undvika det och kommit fram till att man borde kunna bygga ett mobilt hönshus med hönsgård som flyttas dagligen till en ny gräsplätt.

När dottern Alva Stahl i våras skaffade tjugo bruna bovanhöns gjorde Magnus slag i sak. Resultatet blev en äggomobil!

Läs också: Spana in Teodors, 17, lyxbygge till hönsen!

Nytt gräs varje dag

Äggomobilen består av ett hönshus på hjul med ett utskjutande tak. Från taken hänger ett elstängsel som drivs av en solcellspanel. Under huset sitter en bakaxel och en växellåda från en gammal bil. Framför växellådan sitter en 12 volts elmotor, också driven av solcellen. I ena änden av huset sitter ett styrbart hjul.

 Alva Stahl bor i ett eget hus en kilometer från föräldragården, men tittar till sina höns dagligen.
Alva Stahl bor i ett eget hus en kilometer från föräldragården, men tittar till sina höns dagligen. FOTO: Privat

Hela ekipaget förflyttas fem meter en gång om dagen. Med en knapptryckning höjs stängslet upp några centimeter från marken, med en annan knapp kör åkdonet framåt.

Nätet sänks sedan ned och hönsen har nya gröna betesmarker utanför sitt hus – och de älskar det!

– Hönsen är väldigt ivriga på att röra sig i framkanten när vi flyttar äggomobilen. De börjar genast picka i det nya gröna gräset, berättar Alva.

Hästarnas nya grannar

Arvidsbo är en hästgård med stalluthyrning och ridhus. Äggomobilen står i hästarnas sommarhage. När den först dök upp blev hästarna nyfikna, berättar Alva. De gick fram och nosade på stängslet och fick sig en stöt.

– Efter den första chocken kom hästarna att börja uppskatta sina nya grannar. De går ofta nära huset. Jag tror att de finner lite sällskap i hösen, säger Alva.

Förutom att hålla sällskap äter hönorna sådant gräs som hästarna har ratat. Det innebär att familjen slipper slå gräs i hagen.

Läs också: Det här betyder äggens och kartongens olika märkningar!

 Pappa Magnus Carlsson är lite av en Oppfinnar-Jocke: ”Jag reparerar lantbruksmaskiner till vardags och har alltid konstruerat lite lustiga grejer vid sidan om”, säger han.
Pappa Magnus Carlsson är lite av en Oppfinnar-Jocke: ”Jag reparerar lantbruksmaskiner till vardags och har alltid konstruerat lite lustiga grejer vid sidan om”, säger han. FOTO: Privat

Vill bygga in tidsstyrning

I sann uppfinnaranda har Magnus gott om idéer på att förfina sin konstruktion.

– Hela poängen med äggmobilen är att hönorna ska få tillgång till grönt gräs varje dag. Än så länge styrs motorn av att vi trycker på knapparna, men det skulle kunna gå att tidsstyra framåtdrivningen så att den rycker fram någon halv meter i timmen. Jag vill också bygga en grind till nätet så att de ska gå smidigare att ta sig in, säger Magnus.

Äggomobilen gynnar fjäderdräkten

Hönorna själva har en lucka de kan gå in till huset genom. Inne i huset finns sittpinnar och tjugo reden de kan ligga och värpa i.

Redena sluttar mot ytterväggen och luckor som Alva kan öppna från utsidan för att bekvämt plocka äggen som hon sedan säljer på gården.

 Alva Stahls höns är runda och fina i hullet tack vare den gröna betesmarken.
Alva Stahls höns är runda och fina i hullet tack vare den gröna betesmarken. FOTO: Privat

Alva får ofta höra från vänner och besökare att hönsen har en fin fjäderdräkt. Hon tror att det är mycket tack vare äggmobilen.

– Eftersom de flyttas till nytt gräs varje dag hinner de inte gå sysslolösa och börjar inte picka på varandra. Hullet är också runt och fint för de får äta så mycket färskt gräs.

Planen är att ha hönsen i äggomobilen tills det blir för kallt. Då flyttas de in till ett vanligt hönshus och pappa Magnus får tid till sina justeringar.

Läs också: Sugen på att skaffa höns? Så här sätter du i gång!

Vill du se mer av äggomobilen? Följ hönsens konto ”Med rätt att sprätta” på Instagram!

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen