Månadens tips – dags för ympkvistar
Det är dags att skära fram ympkvistar till fruktträdsförädling.
Ympkvistar, eller ympris, samlas under tidig vinter och fram till mars–april. Bäst är att ta årsskott från trädkronans övre del. Undvik att ta från nordsidan eller från trädets nedre delar. Sorten väljs efter smak, men det är viktigt att ympriset tas från friska träd som trivs i klimatet.
Läs också: Träd nära huset kan göra nytta!
Så direktympar du
Direktympning går bra. Alltså att ta ympris från ett träd just vid ymptillfället och omgående ympa det på ett annat träd. Det kräver förstås att det finns lämpliga årsskott sparade efter höstens beskärning.
Läs också: Så flyttar du ett träd!
Tänk på förvaringen
Förvara riset rätt. Om du tar ympris innan det är dags att ympa ska det förvaras svalt och fuktigt. Slå in ympriset i fuktat tidningspapper och lägg paketet i en låda utan tättslutande lock i kylskåpet, såvida du inte råkar ha en väl fungerande jordkällare. Det är viktigt att risbuntarna kan andas.Under förvaringen kan ympkvistarna gärna vara 20–50 centimeter långa. När det är dags för förökning kan själva ympen klippas fram av kvistens mittdel, men se till att den har tre friska ögon. Riset bör vara ungefär lika tjockt som en blyertspenna.
Men du behöver inte göra allting själv. Beställ hem. Ympris kan också beställas i trädgårdshandeln.
Läs också: Så gör du barkympning