Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Trädgård 17 januari 2018

Månadens tips – dags för ympkvistar

Det är dags att skära fram ympkvistar till fruktträdsförädling.

FOTO: Grant Heilman Photography / Alam

Ympkvistar, eller ympris, samlas under tidig vinter och fram till mars–april. Bäst är att ta årsskott från trädkronans övre del. Undvik att ta från nordsidan eller från trädets nedre delar. Sorten väljs efter smak, men det är viktigt att ympriset tas från friska träd som trivs i klimatet.

Läs också: Träd nära huset kan göra nytta!

Så direktympar du

Direktympning går bra. Alltså att ta ympris från ett träd just vid ymptillfället och omgående ympa det på ett annat träd. Det kräver förstås att det finns lämpliga årsskott sparade efter höstens beskärning.

Läs också: Så flyttar du ett träd!

Tänk på förvaringen

Förvara riset rätt. Om du tar ympris innan det är dags att ympa ska det förvaras svalt och fuktigt. Slå in ympriset i fuktat tidningspapper och lägg paketet i en låda utan tättslutande lock i kylskåpet, såvida du inte råkar ha en väl fungerande jordkällare. Det är viktigt att risbuntarna kan andas.Under förvaringen kan ympkvistarna gärna vara 20–50 centimeter långa. När det är dags för förökning kan själva ympen klippas fram av kvistens mittdel, men se till att den har tre friska ögon. Riset bör vara ungefär lika tjockt som en blyertspenna.

Men du behöver inte göra allting själv. Beställ hem. Ympris kan också beställas i trädgårdshandeln.

Läs också: Så gör du barkympning

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen