Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
trädgård 3 februari 2017

Mandelmanns – visste du det här om den folkkära familjen?

Mandelmanns, familjen som driver sin verksamhet på Österlen i Skåne, blir mer och mer populära. Och det är inte så konstigt, de har en säregen charm och en stark vision för både företag och liv. Men visste du det här?

1. Mandelmanns gård ligger på Österlen

Gården, som heter Djupadal, ligger i orten Rörum i Skåne, och är på omkring 60 hektar där åkermarken utgör cirka 17 hektar. De har haft gården i 20 år och när de köpte den så var den i ett bedagat skick.

– Flera träd stod så nära huset att de skulle ha växt in genom väggarna om inte vi hade börjat röja, har Marie Mandelmann berättat i en intervju med Land.

2. De har skrivit böcker

Gustav och Marie Mandelmann har gett ut två böcker, Mandelmanns köksbok, som kom 2016, och Självhushållning på Djupadal som kom 2013. När de började sin tid på Djupadal så använde de sig av självhushållningsklassikern Självhushållning av John Seymour.

– Den hade vi när vi började. Vi fick den i present, har Marie Mandelmann berättat.

3. Högsta punkten i byn

På familjens gård finns den högsta punkten i byn Rörum, den ligger 84 meter över havet och har en fantastisk utsikt.

4. Fyra barn i familjen

Gustav och Marie Mandelmann har fyra barn som jobbar på gården på somrarna; Aaron, Tora, Disa och Joel. De är mellan 17 och 28 år (2017).

5. Många olika djur på gården

Familjen Mandelmann har många olika djur på gården; kor, lamm, Linderödsgrisar och massor av höns – dessutom har de två hundar vid namn Siri och Saffran.

6. Öppen trädgård med kafé

Inte nog med att Mandelmanns driver gården, de har ett kafé som är öppet under sommaren. Visningar av gården, jobb i kaféet och hundratals besökare varje dag gör att sommaren är en hektisk tid.

– Det är fyra väldigt hektiska sommarmånader. Både mycket jobb med odlingarna och djuren och med alla besökare, berättar Gustav Mandelmann när Lands reporter är på besök.

Gustav och Marie bland lammen med sin pigga border collie Saffran.
Gustav och Marie bland lammen med sin pigga border collie Saffran.

7. Skördefest varje år

Varje år ställer familjen Mandelmann till med skördefest på gården, många lockas för att komma och titta, smaka och lukta på odlingarnas resultat.

8. Bästa självförsörjningstipset?

Ett av familjens bästa självförsörjningstips är att satsa på höns – enligt Mandelmanns är de perfekta att börja självförsörja med. Hönsen behöver lite plats och ger både ägg och gödsel.

9. Också som tv-serie!

Mandelmanns gård heter programmet som gör stor succé på TV4. I programmet får man följa Gustav och Marie Mandelmann och deras sysslor på gården med både djur och människor och man kan lugnt säga att det är gott om skratt i programmet – även för tittarna. I januari 2018 startar andra säsongen av ” Mandelmanns gård”

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen