Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Trädgård 16 november 2018

Mandelpotatis – därför är den så god

Med sin avlånga form, nätta storlek och lite mjöliga konsistens anses mandelpotatisen vara en riktig delikatess. Men vad är det egentligen som gör den så god?

 Potatis är nyttigt! Den populära knölen är fylld med vitaminer, mineraler och antioxidanter.
Potatis är nyttigt! Den populära knölen är fylld med vitaminer, mineraler och antioxidanter. FOTO: Lars-Olof Hallberg|Naturfotograferna/IBL Bildbyrå

Mandelpotatis är en potatis med anor från mitten av 1800-talet. Namnet kommer sig av den långa, ovala och lite böjda formen på knölen. Den odlas över hela landet och är särskilt populär i norr.

Potatisen kommer i två färger, den vita mandeln som är gulvit till gul och den blå mandeln som är gulvit med blåaktiga skiftningar. Den har många användningsområden till exempel i chips av typen lantchips eller till surströmmingen.

Läs också: Kronans kaka med potatis – en älskad klassiker

Mandelpotatisen har karaktäristisk smak

Dess karaktäristiska smak förklaras bland annat av den höga torrsubstanshalten, det vill säga den mängd potatis som återstår efter fullständig torkning. Ju högre torrsubstanshalten är, desto mjöligare är potatisen efter kokning. I en sort som Bintje är halten cirka 4 procent lägre.

 I Sverige äter vi 56 kilo potatis per person och år.
I Sverige äter vi 56 kilo potatis per person och år. FOTO: Lars-Olof Hallberg / Naturfotograferna /IBL Bildbyrå

Det är just mandelpotatisens mjöliga konsistens som lockar många. Samtidigt gäller det att passa sig så att potatisen inte kokar sönder. Potatisen kokas med skalet på och kan i värsta fall få en lite jordig bismak.

Läs också: 10 roliga fakta om potatis

Vanlig i Norrland

Mängden torrsubstans påverkas delvis av potatisens storlek, och storleken minskar ju längre norrut vi tittar. Ju längre norr den odlas desto fastare och sötare blir den också i smaken.

Just i norr är mandelpotatisen särskilt populär. I Norrlandsklimatet växer mandelpotatisen snabbt vilket innebär att den blir mindre känslig för sjukdomar, vilket i sin tur minskar behovet av bekämpningsmedel.

Läs också: Krossad vitlökspotatis med timjan – så gott!

Så tillagar du mandelpotatis

Kokt potatis: Lägg sköljda och oskalade potatisar i en kastrull med kallt vatten. Koka upp vattnet och stäng genast av plattan. Låt stå i 15 min men vakta så att potatisen inte spricker.

Ugnsbakad potatis: Skär sköljda potatisar i halvor på längden. Lägg på en plåt och ringla över olivolja, örter som timjan och rosmarin, havssalt samt vitlök. Baka i ugnen 200 grader i cirka 30 minuter tills potatisen är mjuk.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen