Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Trädgård 2 juli 2018

Mätt på en plätt – så kan du bli självförsörjande på mat

Rottneros

200 kvadratmeter – så mycket jord kan räcka för att försörja en person med mat under ett år. Om det verkligen fungerar ska trädgårdsmästarna på Rottneros park söder om Sunne i Värmland ta reda på i sommar.

 Räcker 200 kvadratmeter jord för att försörja en person med mat under ett helt år? Det ska trädgårsmästarna på Rottneros park ta reda på.
Räcker 200 kvadratmeter jord för att försörja en person med mat under ett helt år? Det ska trädgårsmästarna på Rottneros park ta reda på. FOTO: Istock

I västsluttningen mellan herrgårdsflyglarna och lekparken breder grönsaksodlingarna ut sig i form av en sexbladig blomma. Rottneros herrgård är byggt med Ekeby i Selma Lagerlöfs bok Gösta Berlings saga som förebild.

– Det är en husbehovsodling som heter Mätt på en plätt, där vi ska testa om de här kvadratmetrarna räcker för en person att få mat under ett helt år, säger Annelie Johansson, köksträdgårdsmästare på Rottneros park, till SVT Nyheter Värmland.

Läs också: Christina växlade ner – lönearbetar en dag i veckan

Det krävs för självförsörjning

 Kål och bönor är viktiga växter för den som vill bli självförsörjande.
Kål och bönor är viktiga växter för den som vill bli självförsörjande. FOTO: PRIVAT

För drygt två veckor sedan invigdes den så kallade husbehovslotten. Redan är det full fart på alla de växter som har drivits upp i växthus och de som såtts direkt på friland.

För att ta fram en lämplig storlek på själva odlingsytan har man utgått från beräkningar vid Trädgårdsmästarprogrammet vid Högskolan i Gävle, som kommit fram till att 200 kvadratmeter räcker till en person.

Förutsättningarna är att jorden är bördig, att vädrets makter är välvilliga och att det finns tillräckliga kunskaper om odling, skötsel, förvaring, beredning och tillagning.

Inspiration och självförsörjning

– Syftet är ju att inspirera fler att odla eller att odla mer. Vi vill väcka frågor om mathushållning och vad vi odlar och hur självförsörjande vi är i Sverige, säger Annelie Johansson.

Hon har köpt in ekologisk jord och naturgödsel och blandat med lerjorden på platsen. Jorden har sedan bearbetats för hand med ekologiska odlingsmetoder.

Läs också: Mer mat på liten yta – gräv en djupbädd

Jordanalys säkrar kvaliteten

Växter som gynnar varandra har samplanterats. Om projektet fortsätter kommer de att tillämpa växelbruk och gröngödsling med till exempel ärtväxter.

Jordanalys ska säkra kvaliteten på jorden och därmed grödorna.

Grönsakerna som odlas är:

  • Potatis: 20 kvm
  • Ärtor: 18 kvm
  • Bönor: 24 kvm
  • Morot och lök: 12 kvm
  • Övriga rotsaker: 9 kvm
  • Kålväxter: 40 kvm
  • Gurkväxter: 24 kvm
  • Bladgrönt: 9 kvm
  • Majs: 7 kvm

Läs också: Självförsörjande på grönt – så mycket behöver en familj odla

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen