Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Trädgård 19 april 2018

Mer mat på liten yta – gräv en djupbädd

Gräv en djupbädd och få upp till fyra gånger större skörd än ett vanligt grönsaksland. Dessutom behöver du bara gräva en gång. Så här gör du.

 Det är djupet som ger kraften. Kålen frodas tillsammans med en melonplanta med gigantisk bladmassa. Näringen räcker till alla.
Det är djupet som ger kraften. Kålen frodas tillsammans med en melonplanta med gigantisk bladmassa. Näringen räcker till alla. FOTO: Belladante 2014

En djupbädd är som en pallkrageodling, men större i omfång vilket ger större jordvolym och därmed bättre fukthållning. Dessutom ger den gigantiska skördar. Bäddens djup, struktur och bördighet kan resultera i upp till fyra gånger så stor avkastning som i ett vanligt grönsaksland med samma yta.

Allt har förstås med djupet att göra. Större djup ger möjlighet att sätta plantorna tätare och få större skörd.

Läs också: Mätt på grönt – så mycket behöver du odla

Att underhålla en djupbädd är enkelt. I princip handlar det om att ständigt lägga på gräsklipp och annat organiskt material – sedan gör maskarna resten. När det gäller vattning bidrar plantorna själva till att hålla kvar fukten i jorden – de står så tätt att fukten inte kan avdunsta.

Och så en bonus till: Den som väl anlagt en djupbädd har i princip satt spaden i jorden för sista gången! Eftersom du aldrig trampar på jorden håller den sig lucker och fin och kräver som mest lite luftning med en grep på våren. Och bara det är ju en välsignelse.

Så anlägger du en djupbädd

1. Sätt ut fyra störar i varsitt hörn av den tilltänkta bädden. Dra snören mellan störarna för att få raka linjer att gräva efter. Ett bra mått är 120 x 400 centimeter, det är lagom stort att både kunna sträcka sig över och orka gå runt.

 I en djupbädd kan plantorna växa tätare än på friland.
I en djupbädd kan plantorna växa tätare än på friland. FOTO: Bella Dante, Mats Jernudd.

2. Gräv en fåra som är ett spadtag djup och ett spadtag bred i ena änden av den planerade bädden. Lassa materialet på en skottkärra och kör över till bäddens andra kortända. Stick sedan ner en grep i botten på den första fåran och rucka fram och tillbaka för att luckra så djupt som möjligt ner i alven.

3. Lägg tidningar i botten. Gräv en andra fåra intill och lägg över materialet i den första fåran, om det är grästorv ska den gröna sidan vändas neråt.

Läs också: Testa din jord med fynd från skafferiet

 Den första fåran är ett spadblad djup och ett spadblad bred.
Den första fåran är ett spadblad djup och ett spadblad bred. FOTO: Bella Dante, Mats Jernudd.

4. Fortsätt fåra för fåra till slutet på den planerade bädden. Lägg i materialet från den först grävda fåran.

5. Förse bädden med lager på lager med organiskt material, som halm, sönderklippta löv, gräsklipp och annat trädgårdsavfall. Lägg på gödsel, kompost och jord. Trampa inte på jorden, poängen med en djupbädd är att jorden aldrig ska pressas ihop.

 Vänd över grästorv och jord i föregående fåra.
Vänd över grästorv och jord i föregående fåra. FOTO: Bella Dante, Mats Jernudd.

6. När bädden är klar ligger den cirka 30 centimeter över marknivå, tillsammans med den del som ligger i marken blir djupet cirka 50 centimeter. Vattna ordentligt så att jorden sätter sig.

 Det är enklast att anlägga djupbäddarna först och rama in dem med bräder det sista man gör.
Det är enklast att anlägga djupbäddarna först och rama in dem med bräder det sista man gör. FOTO: Bella Dante, Mats Jernudd.

7. En djupsäng får snabbt bra struktur och bör i princip inte erodera. Vill du ändå försäkra dig om att jorden ska hålla sig på plats kan bädden ramas in med bräder, fastspikade på de fyra hörnstörarna.

Med flera djupsängar intill varandra bör du ha 50 centimeter breda gångar emellan, för att kunna röra dig och manövrera en skottkärra.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen