Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Trädgård 26 januari 2022

Mia byggde en drömträdgård för hela familjen

Hellre en härlig trädgård att längta hem till än att alltid längta bort. Mia Claesson har byggt om en minimal trädgård till en drömplats för hela familjen.

 Skira gardiner som fladdrar i brisen är egentligen allt som behövs för att skapa en ombonad känsla av avskildhet.
Skira gardiner som fladdrar i brisen är egentligen allt som behövs för att skapa en ombonad känsla av avskildhet. FOTO: Anna Örnberg

Borta är kanske bra, men för Mias familj är hemma definitivt bäst!

Radhusets minimala trädgårdsyta i Huddinge har genom åren förvandlats steg för steg till en egen värld. Det är som ett hem med flera olika rumsligheter, med enda skillnaden att det är utomhus under bar himmel.

Och trots det blygsamma antalet kvadratmetrar, så ryms här både vardagsrum, loungehörna, matplats, växthus, lekstuga, pool, odlingar av ätbart och mängder med blommor.

– Det ska vara härligt att vara hemma helt enkelt, förklarar Mia. Vi har fokuserat på att göra vår egen bakgård till en plats för skönt sommarliv för hela familjen. I stället för att längta oss bort, kan vi längta hem.

Lugnet extra viktigt

 Mia Claesson, trädgårdsskapare i Huddinge.
Mia Claesson, trädgårdsskapare i Huddinge. FOTO: Anna Örnberg

Det låter kanske självklart, men för familjen har det varit extra viktigt, då den yngste medlemmen har autism. Timothy mår inte bra av för mycket ljud, ljus och folk runt omkring sig. Han känner sig tryggast i sin egen hemmiljö och om han mår bra, så blir vardagen för resten av familjen också mycket lugnare.

 Ett eget hörn för de minsta! Inramat av staketet ligger lekstugan lite för sig själv, bakom grönskan i en egen rabatt och med alldeles egen uteplats under parasoll.
Ett eget hörn för de minsta! Inramat av staketet ligger lekstugan lite för sig själv, bakom grönskan i en egen rabatt och med alldeles egen uteplats under parasoll. FOTO: Anna Örnberg

Det var ett av skälen till att de anlade en egen pool. Något som kanske inte känns som ett självklart val i en redan ganska liten trädgård, där nu poolen och det omgivande trädäcket upptar stor del av den begränsade ytan. Men att besöka en offentlig badplats blev just en sådan stressig upplevelse, som lätt slutade med irritation och upprörda känslor

 Lekfullt och inspirerande – i trädgården finns också mer hemliga hyresgäster. De syns sällan till själva, men den uppmärksamme kan ha turen att hitta deras hem.
Lekfullt och inspirerande – i trädgården finns också mer hemliga hyresgäster. De syns sällan till själva, men den uppmärksamme kan ha turen att hitta deras hem. FOTO: Anna Örnberg
 Våga ta ut svängarna! En riktigt fin grind målad i en färg som sticker ut, blir ett dekorativt blickfång. Alldeles särskilt när den också har en portal täckt av blommande honungsros.
Våga ta ut svängarna! En riktigt fin grind målad i en färg som sticker ut, blir ett dekorativt blickfång. Alldeles särskilt när den också har en portal täckt av blommande honungsros. FOTO: Anna Örnberg

Nu är det bara att öppna altandörren och sedan ta ett par kliv innan man kan doppa sig i det blå. Så mycket enklare blir det också när frysen är fylld med glasspinnar och lunchen kan fixas i egna köket. Inga omfångsrika packningar av picknickkorgar, sandiga handdukar och uppblåsbara leksaker.

 Det finns ett växthus för alla! Ett växthus behöver inte vara stort för att ändå ha plats att odla både tomater och driva sticklingar och småplantor.
Det finns ett växthus för alla! Ett växthus behöver inte vara stort för att ändå ha plats att odla både tomater och driva sticklingar och småplantor. FOTO: Anna Örnberg

Allt finns precis här, på egna bakgården. Bästa investeringen i välmående, så som Mia ser det, Hon ångrar bara att de inte skaffade den där poolen redan när de äldsta barnen var små.

Laddat med sommarminnen

 Fiffigt återbruk blev budgetbänk i växthuset. Mia har snickrat bänken av den packlår som själva växthuset levererades i. Med hyllor ges också plats för fler småplantor.
Fiffigt återbruk blev budgetbänk i växthuset. Mia har snickrat bänken av den packlår som själva växthuset levererades i. Med hyllor ges också plats för fler småplantor. FOTO: Anna Örnberg
 Växthusets vackra golv är hemgjort! De fina betongplattorna har Mia gjutit några i taget, med hjälp av gjutformar inköpta på nätet (wsochcompany.se). Tålamodet belönades med det fint mönstrade golvet.
Växthusets vackra golv är hemgjort! De fina betongplattorna har Mia gjutit några i taget, med hjälp av gjutformar inköpta på nätet (wsochcompany.se). Tålamodet belönades med det fint mönstrade golvet. FOTO: Anna Örnberg

Däremot har här alltid funnits mycket för just barnen. Studsmatta, lekstuga, gungställning, sandlåda… just för att det alltid varit viktigt att skapa en miljö hemma där barnen trivs. Inte bara med leksaker.

För växtligheten, menar Mia, är ett också väldigt effektivt sätt att göra en barnvänlig trädgård på. Ombonat och mysigt med all frodig grönska, javisst, men ännu viktigare är att växterna ger liv åt trädgården. Bokstavligen.

Det surrar av pollinerare, drar till sig insekter, smågrodor, fåglar och igelkottar. Alltihop mycket spännande för nyfikna barn. Och även om man inte odlar storskaligt för att bli sjävförsörjande på grönsaker, så har alla plats för några hinkar med tomatplantor, något fruktträd och bärbuskar. Det är det absolut enklaste sättet ge barnen mysiga sommarminnen och visa dem hur mat faktiskt ”blir till”.

En trädgård som ger trygghet

Mängder av krukor, buskar och klängväxter bidrar alltså till att göra det här till en riktig trivselträdgård – en miljö som känns trygg och lugn, omgiven av höga plank och staket, samtidigt som den inbjuder till lek och har flera skrymslen och spännande hörn att utforska.

– Man behöver ju ingalunda ha autism för att trivas bäst hemma, påpekar Mia. Både jag och min man tycker det är rätt skönt att bara skrota runt här. Vi har liksom fullt upp med projekt och pyssel runt omkring oss.

Skrotar allvaret i trädgården

 Varenda decimeter är väl använd! Genom att bygga en träbänk som skydd över poolduken, fick man också en lång sittbänk till mat
Varenda decimeter är väl använd! Genom att bygga en träbänk som skydd över poolduken, fick man också en lång sittbänk till mat FOTO: Anna Örnberg
 Enkelt bord i myshörnan, med metallben från stora möbelvaruhuset fastkruvade på en lastpall av plywood.
Enkelt bord i myshörnan, med metallben från stora möbelvaruhuset fastkruvade på en lastpall av plywood. FOTO: Anna Örnberg
 Mysigt och ombonat på altanen närmast huset, möblerat med ommålade rottingmöbler, robust vitrinskåp och en arbetsbänk. Planket in till grannen har utnyttjats för enkla konsolhyllor, vilket bidrar än mer till den ombonade rumskänslan.
Mysigt och ombonat på altanen närmast huset, möblerat med ommålade rottingmöbler, robust vitrinskåp och en arbetsbänk. Planket in till grannen har utnyttjats för enkla konsolhyllor, vilket bidrar än mer till den ombonade rumskänslan. FOTO: Anna Örnberg

För Mia är en pysslare och kreativ problemlösare med ständiga projekt på gång. Främst för att det är roligt förstås, men det har också blivit en självklar livsstil.

När saker ska fixas, börjar hon där hon står – letar i de egna förråden, tar vad som finns, förvandlar, gör om, provar och experimenterar. Det är en förmåga hon också har tagit med sig utomhus. Hon gör det dessutom med en lättsam inställning.

– Många tar nog det här med trädgård på allt för stort allvar. Som om allt man bygger, anlägger och planterar måste hålla i evinnerliga tider. Då blir inköp ofta dyra och projekt blir så omfattande att det kan hämma kreativiteten. Bättre att bara köra på och göra, tänker jag, gärna med någon budgetsmart lösning.

Processen är halva nöjet

– Blir det inte bra, kan man göra om. Håller det inte så länge, gör man nytt. Halva nöjet är ju ändå att få fixa och hålla på, så jag ser inte det som ett problem.

 Vanliga möbler utomhus? Nej, inte i evinnerliga tider - men ett loppisfyndat bord för några tior kan hålla förvånansvärt länge. Särskilt om det är målat med utomhusfärg. Här är alltid finduken på plats! Mia målade först bordsskivan vit och lade sedan på vanliga tårtpapper, för att varsamt svampa den blå färgen ovanpå och runt kanterna.
Vanliga möbler utomhus? Nej, inte i evinnerliga tider - men ett loppisfyndat bord för några tior kan hålla förvånansvärt länge. Särskilt om det är målat med utomhusfärg. Här är alltid finduken på plats! Mia målade först bordsskivan vit och lade sedan på vanliga tårtpapper, för att varsamt svampa den blå färgen ovanpå och runt kanterna. FOTO: Anna Örnberg
 Två gamla fönsterbågar och en hög gamla brädor har förvandlats till ett robust vitrinskåp för altanen. Det rymmer både pelargonsticklingar på tillväxt, extrafiltar och spännande ögonfröjd i form av Mias lekfulla skapelser i miniformat.
Två gamla fönsterbågar och en hög gamla brädor har förvandlats till ett robust vitrinskåp för altanen. Det rymmer både pelargonsticklingar på tillväxt, extrafiltar och spännande ögonfröjd i form av Mias lekfulla skapelser i miniformat. FOTO: Anna Örnberg
 Mia pysslar gärna med barnen, men hon vill inte styra dem och lägga sig vad de håller på med. Snarare finns hon till hands, men ägnar sig åt något eget projekt…. som att bygga sagoliknande miniatyrhus. De platsar fint som tittgodis i det robusta skåpet på altanen.
Mia pysslar gärna med barnen, men hon vill inte styra dem och lägga sig vad de håller på med. Snarare finns hon till hands, men ägnar sig åt något eget projekt…. som att bygga sagoliknande miniatyrhus. De platsar fint som tittgodis i det robusta skåpet på altanen. FOTO: Anna Örnberg

Den filosofin funkar lika bra på prylar och möbler som växter. För har man spikat ihop något av spillvirke eller målat om ett loppisfynd inhandlat för några tior, så är det ingen katastrof när det passerar bäst-före-datum.

Samma med växter. Om man delar egna plantor, frösår, får sticklingar så känner man sig också friare att experimentera lite och prova sig fram, för att se om de trivs och gillar läget.

Trångt med rymlig känsla

 En gång av naturskiffer lagt i grus leder in genom portalen, under honungsrosen, till radhuset lilla trädgård på baksidan. En enkel ljusslinga lyser upp vägen och ger mysig stämning kvällstid.
En gång av naturskiffer lagt i grus leder in genom portalen, under honungsrosen, till radhuset lilla trädgård på baksidan. En enkel ljusslinga lyser upp vägen och ger mysig stämning kvällstid. FOTO: Anna Örnberg
 ”Man tager vad man haver”. Mia skarvade på stensättningen med en mjukt böjd gång, där hon använde överblivet virke lagt direkt i sättsand.
”Man tager vad man haver”. Mia skarvade på stensättningen med en mjukt böjd gång, där hon använde överblivet virke lagt direkt i sättsand. FOTO: Anna Örnberg

På det viset har Mia lyckats fylla sin trädgård med frodig grönska och mängder av inbjudande hörn för alla i familjen att hänga i. Det är lite hokuspokus, för en väldigt liten trädgård upplevs nämligen som mycket större, när den blir välfylld.

När man inte längre kan se alla hörn med ett enda snabbt ögonkast, när det finns flera platser att hänga på och dolda hörn att utforska, så upplevs hela trädgården som innehållsrik och spännande.

– Jag känner aldrig att ”jag behöver ett miljöombyte”, säger Mia med glimten i ögat. Snarare är jag som tjuren Ferdinand, nöjd med att lukta på mina blommor och trivs utmärkt med att gå hemma dagar i sträck.

Nöjd med att vara just här och inte ständigt längta bort – det är definitivt något att satsa på, för både vuxna och barn.

Tyckte du om den här artikeln? Prenumerera på Land

Så planerar du en trädgård som passar barn

• Plantera ätbart! Fruktträd, bärbuskar och smultron där barnen kan gå och plocka när de vill.

• Gör flera gångar som de kan springa runt på, men också små stigar – och sådana kan ju placeras där inga vuxna kan gå, in under buskar eller dolda hörn.

• Enkla små vattensamlingar och stenar lockar till sig smådjur. Små grodor, skalbaggar och annat är väldigt spännande när man är liten.

• Skapa många olika sittplatser! En plats med skugga, en annan med sol, en att äta vid och en att vila i.

• Lekstuga, gunga, studsmatta… tar plats och är inte alltid vackert, men viktigt! Ta det med ro och acceptera dem. Barn växer upp så småningom, så det varar inte för evigt.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen