Mikrofarm med minst tre skördar per säsong – odlar på villatomten
De har bara sin villatomt (plus lite till) i Åbytorp i Närke. Ändå lyckas Emelye och Danne försörja ett tiotal restauranger i trakten med nyskördade grönsaker med sin smarta intensivodling.
Från framsidan av huset syns bara en gräsmatta och vanliga blomsterrabatter. Men bakom staketet på baksidan skymtar en större odling. Det första som syns är färgglad skara av fluffiga, nickande blomhuvuden. Det är odlingsbäddarna med dahlior och rosenskäror.
– Ja, vi satsar allt mer på även på blommor och buketter, säger Emelye Leffler.
Hon står inne i beredningsboden, som har rejäla diskhoar och en lång rostfri bänk där det just nu ligger högar med färgglada dahlior, rosenskäror, solrosor och prydnadsgräset amarant.
Odlar närproducerade snittblommor på villatomten
Med flinka fingrar binder hon ihop blommorna tre och tre i ett slags råbuketter.
– Ibland binder jag riktiga buketter men det tar lång tid, så nu har jag börjat med buntar med tre olika blommor som köparna själva får arrangera sedan. Det blir ett bättre pris också så att fler har råd, säger hon.
Läs också: Fiddekulla trädgård satsar på närodlade snittblommor
För lokalt och ekologiskt odlade blommor, som de här, kostar lite mer än de importerade från industriella odlingar i Nederländerna. Samma sak gäller grönsakerna.
– Men hittills har våra kunder, både företag och privatpersoner, förstått det och uppskattat att det verkligen är närodlat och av bra kvalitet, säger Emelye.
Vi går längre bort på villatomtens baksida. Där breder prydliga odlingsbäddar ut sig i långa rader, med olika grödor.
Så lyckas de med tre skördar per odlingsbädd
Totalt 1500 kvadratmeter odling inklusive en liten bit arrenderad mark i utkanten av tomten,
Det syns att säsongen börjar närma sig sitt slut med flera bäddar som ligger i träda, då det är försent att plantera nytt.
– Annars rensar vi odlingsbäddarna direkt efter skörd, fyller på med ny jord och sätter nya plantor som vi har drivit upp i våra odlingstunnlar och växthus. Vi får minst tre skördar per odlingsbädd, säger Emelye.
– I år fick vi korta av säsongen lite tidigare än vanligt, fortsätter hon och klappar sig på den runda magen. Om bara två månader föds parets andra barn.
Testar aerob kompost som är statisk
Men fortfarande växer det och frodas i odlingarna. Grönkålen står grön, frisk och rakryggad i långa rader. Emelye bryter av en kvist och smakar och ser nöjd ut.
Nu ansluter sig Danne Pettersson Emelyes sambo och kompanjon. Han går fram till två stora behållare för att inspektera innehållet. Det är en brun, blöt massa med flera rör som sticker upp
– Vi testar en ny slags kompost, aerob kompost, som är statisk och som man inte behöver vända eller röra om utan den luftas via de här kanalerna. Den ska ge en bra mikroflora som man vill ha i jorden, säger han.
Kompostjord viktigt för intensivodling
För kompostjord är viktig i denna typ av intensiva odling, den ger näring och frisk jord. Och paret föredrar att framställa den själva så att de är säkra på att slippa medföljande ogräsfrön.
Det är det fjärde året som Danne och Emelye driver sin 30 Tums farm. Det är en form av intensivodling på liten yta som är vanlig i Kanada och även i Frankrike.
Genom att tillföra stora mängder organiskt material går det att ta ut mycket skörd utan att utarma marken. Och då man inte behöver anpassa plant- och radavstånd efter en traktor går det att få plats med fler plantor per kvadratmeter.
Market farming ger fler skördar per säsong
Den kallas på engelska för ”market farming”, ungefär ”marknadsodling” på svenska. En intensiv odling med flera skördar per säsong som säljs direkt på marknademn eller torghandeln.
– Vi har huvudsakligen sålt direkt till restauranger. Det är många i trakten som satsar stort på närproducerade råvaror nu. Snart kanske vi även börjar med grönsakskassar till privatpersoner, vi har fått frågor om det, säger Emelye.
Storsäljarna är primörer, färska och nyskördade grönsaker. Knippor av morötter och färsk lök, kryddor, grönkål med mera. Ofta får restaurangerna förbeställa vilka grönsaker de vill ha.
Flyttade hem till Närke
Hon och Dan är båda från trakten och flyttade till Stockholm tillsammans under några år. Men till slut tröttnade de på att flytta mellan olika andrahandslägenheter och började fundera på att återvända hem till Närke igen.
De hade haft en kolonilott i Stockholm och blivit allt mer intresserade av att odla. När de kom i kontakt med mikrofarmrörelsen i Kanada blev de inspirerade.
– Vi beslöt oss för satsa och se om vi kunde leva på odling, berättar Emelye.
De fick hyra Dannes brors hus i Åbytorp, vars trädgård var tillräckligt stor för att kunna starta en odling på. Trots en del nybörjarfel gick det bättre än förväntat.
– Det är mycket jobb förstås eftersom vi gör allt för hand, men två personer kan absolut leva på detta, säger Emelye.
Nu hörs hundskall och glada rop från trädgården. Det är parets två hundar som leker runt deras 3-åriga dotter Louie. Hon sitter i rullstol med en bruten fot efter ett olyckligt fall och är hemma från förskolan.
Färgglada konstverk
Mormor Ann-Catrin Leffler rycker in som barnvakt och fixar mat inne i det stora, öppna köket. Huset var tidigare en mindre skofabrik, byggt i början av förra seklet, då skoindustrin var stark i Åbytorp och hela Kumla.
Ljuset flödar in från de stora fönstren och över de generöst tilltagna rummen. På väggarna hänger färgglada målningar som Emelye gjort. Och från taket hänger lika färgglada pappersgirlander och blommor, gjorda av mormor Ann-Catrin som är konstnär.
Hemmet känns avspänt, kreativt och välkomnande bohemiskt.
– Vad skönt att du tycker det! Vi har inte hunnit fixa så mycket här hemma för att vi jobbar hela tiden. Men vi trivs jättebra här, säger Emelye och ler.
Hon och Danne jobbar verkligen mycket och har fått lära sig att sätta stopp – och stänga för dagen och hålla på arbetstiderna.
Läs också: Angelika blev bonde mot alla odds
Nya odlingsplaner
De ser fram emot nästa steg i företagets utveckling, nämligen att de ska få arrendera en hektar mark på gård bara 6 kilometer bort. Där finns det redan verksamhet med gårdsbutik, ägg, med mera.
I den utökade arealen ska även bevattningsdamm, gröngödsling och byggnader ingå.
– Det är en betydligt mer lättarbetad mark och all utrustning och anpassade lokaler finns där. Kul också att kunna samarbeta om försäljning, kursverksamhet och roliga event. På vår villatomt kommer vi att ställa om till enbart blomsterodling, av lättskötta perenner, säger Emelye.
Tror på mikroodling
Men hon och Danne vill inte bli storodlare utan behålla sin intensiva mikroodling.
– Det här är framtidens sätt att odla på. Det passar även personer som inte har ärvd jord eller möjlighet att köpa odlingsmark, säger hon.
Så startar du en mikrofarm – Emelyes och Dannes 4 bästa tips
1 Gör mycket research
Läs facklitteratur, kolla internet, undersök om det finns ett tänkbart kundunderlag i form av restauranger, privatpersoner som vill köpa matkassar. Här är två bra hemsidor: www.themarketgardener.com och www.theurbanfarmer.ca.
2. Lär av föregångarna
Leta upp och besök dem som redan har ett fungerande odling i liten skala. De flesta delar gärna med sig av erfarenheter och tips. Det finns också många bra, instruktiva filmer på Youtube.
3. Börja smått
Testa i liten skala först, ta inga stora lån eller köp dyr mark eller maskiner, innan du vet att du verkligen vill och klarar detta.
4. Använd sociala medier
Enklaste sättet att komma i kontakt med kunder är att använda sociala medier. Men tänk igenom först hur ni vill framställa er. Inspireras av andras konton.
5. Ordna en smart distribution
Vår räddning var att vi fick kontakt med en lokal firma som kör ut fisk och andra råvaror till restaurangerna i trakten. Det sparade oss massor av tid och körda mil.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.