Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Trädgård 18 augusti 2017

Miljövänligt trädäck i trädgården - 5 tips inför bygget

Ett trädäck kan både vara praktiskt och vackert och skänker dessutom mycket glädje. Självhushållaren och bloggaren Niklas Kämpargård har byggt ett eget trädäck på miljövänligt sätt. Här ger han sina bästa råd till dig som vill genomföra ett liknande projekt.

 Foto: Niklas Kämpargård
Foto: Niklas Kämpargård

1. Så gjorde jag

Med hjälp av 900 mm betongplintar gav vi stöd åt det stora däcket. Till stommen använde vi oljad och målad gran eftersom vi inte kände till impregneringen med kisel när arbetet inleddes. Först senare, när grunden var klar upptäckte vi OrganoWood och bestämde oss för att fortsätta med kiselbehandlat virke. Resterande stomme består av regelvirke (120 x 45 mm) som klätts med ett bastant ytbeklädnadsmaterial (120 x 28 mm) från OrganoWood. Drygt ett år efter det att trädäcket var klart har ytan blivit vackert grå. En plats i trädgården som vi använder dagligen.

2. Tänk på läget

Den som någon gång varit i kontakt med en mäklare vet att läget är det viktigaste. Det spelar ingen roll i vilket skick huset eller trädgården är. Är läget bara optimalt finns det alltid köpare. Samma sak är det med uteplatsen och trädäckets läge i solen. Lyckligtvis har vi en fantastisk solnedgång i trädgården och kan njuta av de sista soldropparna av sommarens ljumma kvällar.

3. Valet av material

Att bygga miljövänligt är ett ansvar som vi som husägare har och bör ta. Min erfarenhet är att hantverkare ofta väljer det billigaste materialet där vinsten är som störst. Man vill dessutom göra ett så snabbt jobb som möjligt (som förhoppningsvis håller i längden) vilket innebär att uteplatser nästan alltid byggs i tryckimpregnerade material. Eller av regnskogsvirke från tropikerna vilket är ännu sämre.

4. OrganoWood – naturligt virke utan gifter

Efter att i åratal byggt odlingslådor, staket och stöttor (kring hallon och sparris) av obehandlat virke, som sedan målats med träfärg för att skydda bättre mot röta blev jag överlycklig när jag hittade svenska träprodukter behandlade med kisel som står emot fukt och svampangrepp lika effektivt – eller bättre – än klassiska tryckimpregnerade produkter. Dessutom helt miljövänligt.

5. Bra Miljöval av Naturskyddsföreningen

Medan vanliga träskyddsmedel innehåller tungmetaller, biocider och fungicider (för att döda de mikroorganismer som äter vedfibrerna) nyttjar OrganoWood istället den naturliga fossiliseringsprocessen där mineraler (bland annat kisel) tränger in i träfibrerna och mineraliserar de organiska materialen. Behandlingen ger en fysisk barriär som hindrar rötsvampar att få fäste i trästrukturen. I maj 2014 gav Naturskyddsföreningen OrganoWood träskydd 01: Flam- och rötskydd märkningen Bra miljöval.

Tips: På Niklas Kämpargårds blogg, Lev som en bonde, hittar du fler bilder från projektet. Där finns också byggbeskrivningar, recept och resereportage. Läs också: Niklas bästa tips till dig som drömmer om ett eget växthus

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Populära ämnen på Land.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Läs artiklar i säsong

Till toppen