Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Trädgård 9 april 2019

Då ska du skörda din potatis

Finns det en bättre smak än färskpotatis från eget land? Du väntar och väntar, när ska du få sätta tänderna i de små gullbitarna? Och när ska egentligen vinterpotatisen upp?

FOTO: Istock

Den vanliga sättpotatisen i Sverige sätts från mitten av april i södra Sverige till mitten av maj i norr. Som med all odling beror tidpunkter på var i landet du bor. Fråga i din trädgårdshandel eller en odlingsvan vän eller granne om vilken tid som passar för din potatis.

Läs också: 3 tips – Så gör du potatisen ännu nyttigare

Vänta tre månader

Du ska vänta ungefär hundra dagar tills du kan börja skörda den för första gången.

Vad ska du titta efter? Om du har färskpotatis ska du skörda när bladen har blivit gröna! Det brukar vara i maj, om du har satt potatisen i mitten av april.

Hur är det med vinterpotatisen? Den får ligga kvar och mogna i jorden, du tar upp potatisen efter att bladen har vissnat. Det leder till att vinterpotatisen får ett tjockare skal och därför håller den längre!

Läs också: Så odlar du egen majs

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen