Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Trädgård 6 november 2018

Nattens drottning: så får du den att blomma

Bara en enda natt. När nattens drottning blommar är njutningen kort men intensiv. Vill du uppleva den är tålamod viktigast av allt.

 Grymt vacker men inte så svårflörtad som man kan tro.
Grymt vacker men inte så svårflörtad som man kan tro. FOTO: R.C Hoyer

Nattens drottning är en ovanlig mormorsblomma med ett skimmer av mystik omkring sig. Till vardags kan man nog säga att den är ful som stryk men allt är glömt när den blommar. Tänk, en enda natt med en tallriksstor blomma och en underbar doft av vanilj.

Så växer den:

Nattens drottning (Selinecereus grandiflorus) är en kaktus med långa, fårade stammar som växer snabbt och slingrande. Ofta planteras den i en stor kruka med en stadig spaljé som stammarna kan pillas in i.

Placering:

Alltid med full sol på stammen. Den kan stå i ett soligt fönster, i växthus eller på en veranda. På vintern trivs den bäst i 7-10 plusgrader. Om sommaren bör den inte ha varmare än 38 grader.

Läs också: Rädda mönjeliljan! Så säkrar du blommor till våren

Skötsel:

Plantera om plantan varje vår i mullrik, sandblandad jord tills den fyller en 23 centimeter stor kruka. Där efter byter man bara jord i samma kruka vart tredje år. Klipp bort gamla förvedade stammar så att den inte blir snårig. Bind upp grenarna vart efter så att den blir lätt att hantera.

Vattning:

Vår och sommar vattnas den var fjortonde dag, varannan gång med lite tomatgödsel i vattnet. I september slutar man vattna så att den får stå torr över vintern.

Se upp med:

Alla taggarna. Lindar du in stammarna i tyg eller plast går det lättare att plantera om.

Visste du att:

Många som tror att de han en nattens drottning ofta har en släkting. En vanligt förekommande är nattens prinsessa (Selinecereus pteranthus). Den blommar som mycket yngre planta än de andra.

Läs också: Så drakfrukt – en riktig racerkaktus

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Populära ämnen på Land.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Läs artiklar i säsong

Till toppen