Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Trädgård 15 september 2017

Niklas Kämpargård: "Så tar du till vara skörden"

Skördetiden är ljuvlig men också bekymmersam – eftersom frågan om förvaring är akut. Men förtvivla icke! Odlaren och Landbloggaren Niklas Kämpargård sitter inne med lösningar.

 Niklas Kämpargård är beredd att skörda.
Niklas Kämpargård är beredd att skörda.

När odlingssäsongen går mot sitt slut är det högtryck i frysar, kallskafferier, jordkällare och lador. Det är alltså hög tid att ta tillvara och förvara årets skördar.

Då kommer författaren, journalisten och Landbloggaren Niklas Kämpargård påpassligt ut med boken Bondens skafferi (Norstedts) som bland annat innehåller goda råd om hur allt från sommarsquash till tåliga rotfrukter kan bevaras.

– Det allra bästa är sådant som kan stå kvar i landet nästan hela vintern, konstaterar Niklas och tar rotsaker, purjolök, grön- och purpurkål och brysselkål som exempel.

– Genom att täcka marken med halm kan man hålla tjälen stången, och då går det faktiskt att skörda hela vintern. Norrut, där vintern innebär långvariga minusgrader, är det förstås svårare. Men det kan mycket väl fungera fram till midvintern kommer.

Experiment i odlingen

Själv odlar Niklas på familjens villatomt i Sölvesborg, där köksträdgården omfattar 400 kvadratmeter. Till favoritgrödorna hör potatis, tomater, gurka, chili och paprika, dessutom gillar han att experimentera.

– I år tog jag till exempel frön från en vanlig köpe-paprika, och har skördat enorma mängder frukt på bara några plantor.

I övrigt är det rotfrukter som kålrot, svartrot och morot som gäller, klassiska svenska grödor som håller sig länge. Just i år har morötterna varit extra lyckade.

– Annars har den här sommaren varit bedrövlig, och allt har varit fruktansvärt sent. Först i början av augusti fanns det till exempel något att skörda på squashplantorna.

När det kommer till förvaring har Niklas, som många andra i det moderna Sverige, insett att våra bostäder saknar ordentliga utrymmen för att lagra mat. I såväl villor som flerbostadshus är matkällaren ersatt av relax- eller cykelrum och torkvindar ombyggda till lyxvåningar. Och den hederliga gamla jordkällaren, som med sin placering i backen erbjöd rätt svalka och fuktnivå, är blott ett minne för de flesta.

Primitiv jordkällare

 Lycklig den som har en välventilerad jordkällare.
Lycklig den som har en välventilerad jordkällare. FOTO: IBL Bildbyrå

– Vi är alltså hänvisade till att antingen frysa grödorna, eller att förädla dem. Själv fryser jag in det mesta, men förädlar också genom att torka, förvälla och koka in.

– Dessutom har jag en slags primitiv jordkällare, skapad av ett betongrör nedgrävt i marken. Där håller sig potatis och rotfrukter utmärkt i flera månader.

Niklas bästa förvaringsknep är alltså att låta så mycket som möjligt stå kvar i kökslandet så länge det går. Dessutom förordar han en utökad säsong, inte minst går det att odla i växthus långt inpå senhösten.

– Men det allra bästa tipset är att dela med sig. En ask tomater, en burk syltad svamp, en knippe fina morötter eller ett gäng av all den där squashen som närmast anfaller i grönsakslandet. I vårt annars rätt egocentrerade samhälle är det fantastiskt att kunna närmast vräka ut sitt överflöd över sina medmänniskor.

Låt stå!

Låt så mycket som möjligt stå kvar på växtplatsen under höst och vinter.

Purjolök, grönkål och purpurkål liksom potatis och rotsaker kan stå kvar i jorden en bit inpå vintern. Blasta av, och täck marken med isolerande halm som både skyddar och håller jorden skördebar.

Läs även: Smart sätt att spara skörden

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen