Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag

Niklas Kämpargård: Sluta dutta med grödorna i odlingen

Niklas Kämpargård är en bloggande odlingsprofil med känsla för koncentration. Hans bästa råd är att välja bort grödor som inte ger så mycket.

Vill man göra allt blir inget riktigt bra. Så kan man sammanfatta Niklas Kämpargårds bästa odlingsråd inför sommaren.

Vad är det stora odlingsprojektet i år?

– Årets odlingsprojekt handlar om att fokusera och minska ”duttande” med olika grödor för att snarare satsa på några få som ger betydligt mer mat i förhållande till den yta där de odlas. Jag kommer också att dra ner på mängden sorter som odlas när det kommer till tomater, gurkor, paprika och chili och satsa på ett fåtal som vi uppskattar desto mer.

Vad är ditt bästa trädgårdstips?

 Här växer annat än potatis. Den köper Niklas Kämpargård av en bonde som bor i närheten.
Här växer annat än potatis. Den köper Niklas Kämpargård av en bonde som bor i närheten. FOTO: Niklas Kämpargård

– Att inte sväva ut i att vilja göra precis allt på en och samma gång. I trädgården kan man visserligen odla mycket mat, men grönskan bör också vara en plats där man älskar att vara. För både odlandets och njutningens skull. Ibland får jag en känsla av att många människor sår och sätter så mycket grödor att man inte ens orkar ta hand om allt när det väl är dags att skörda. Och andra sidan finns det de som inte har en endaste buske eller träd i trädgården där huset snarare omges av en enda stor gräsöken som dessutom tenderar att torka.

– Mitt bästa tips är att odla det du uppskattar att äta och att göra trädgården mysig, för både människor och djur. Herregud, hur härligt är det inte att omges av surrande humlor, sjungande fåglar och vackra fjärilar? Och ingen mat smakar så gott som den man odlat själv. Om vi dessutom adderar frågan om klimatförändringar och torka så är träd och buskar livsnödvändiga för att behålla vätan i trädgården.

Läs också: Så får du knubbiga tomatplantor

Vilken är din favorit att odla?

– Favoriten är tomater. Utan tvekan. Massor av tomater, både för att äta för stunden, lagra, frysa in eller mixa till egna krossade tomater, passerade tomater, inlagda tomater och eget ketchup. Hellre några få sorter än mängder med olika. Och så älskar jag bondbönor.

Vad gör du för missar, är det något om du floppar med?

– Alltid. Jag är i grunden en snål människa (bor ju ändå ganska nära Småland och är dessutom gift med en smålänning) så jag drar mig ofta för att köpa nya fröer när jag redan har gamla. Med andra ord är grobarheten dålig och jag upplever att grobarheten försämrats avsevärt under senare år.

 Lök är gott. Niklas Kämpargård tror på idén att odla det man gillar att äta.
Lök är gott. Niklas Kämpargård tror på idén att odla det man gillar att äta. FOTO: Niklas Kämpargård

Är det något du inte vill ha i din trädgård?

– Egentligen inte, men eftersom vi har dåligt med plats så odlar jag inte längre potatis i trädgården (billigt att köpa av en bonde i närheten) och dessutom så riskerar de att sprida sjukdomar till närliggande tomater.

Läs Niklas Kämpargårds blogg

Namn: Niklas Kämpargård

Blogg: Lev som en bonde

Instagram: @niklaskampargard

Ålder: 43 år

Jobbar: Journalist, fotograf och föreläsare.

Bor: Sölvesborg, Blekinge

Odlingszon: 1

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen