Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Trädgård 13 oktober 2017

Nio fina växter som tål en frostknäpp

Hösten är här men än finns det färgstark fägring för ögat. Här är växterna som pallar en frostnatt och som klarar hela hösten i krukor och kärl.

Bygg en kruka med blommor som står sig länge. Ett extra trick är att välja några ljusa färger som syns även när det är mörkt.

1. Blad i vackra färger

 Alunrot, Heuchera. Just den här, persikofärgade heter 'Georgia Peach'. Foto: IBL.
Alunrot, Heuchera. Just den här, persikofärgade heter 'Georgia Peach'. Foto: IBL. FOTO: imago stock

Alunrot, Heuchera, är en perenn vars vackra bladverk fyller ut höstkrukan fint. Finns i drygt femtio arter och hundratals namnsorter, med bladverk i olika nyanser av rött, gult, grönt, silver, brons och purpur. Alunrot står fint i krukan hela vintern, och kan få ett fortsatt liv som bas i vårkrukan eller i rabatten.

2. Sen blåblommare

 Oktoberaster blommar fram till frosten slår till på allavar. Foto: Blomsterfrämjandet
Oktoberaster blommar fram till frosten slår till på allavar. Foto: Blomsterfrämjandet

Oktoberaster, aster novi-belgii, är en senblommande variant ur astersläktet, som består av över femhundra arter. Oktoberastern blommar med mängder av små enkla eller dubbla blommor i rosa, lila, blått, rött eller vitt. Blommar oftast fram till frosten slår till på allvar.

3. Grågrön bas

 Kryddsalvia, Salvia officinalis, är ljuvlig i höstkrukan. Foto: IBL.
Kryddsalvia, Salvia officinalis, är ljuvlig i höstkrukan. Foto: IBL. FOTO: FLPA/REX

Kryddsalvia, Salvia officinalis, är med sina smala och vackert grågröna blad ljuvlig i höstkrukan. Kryddsalvian ingår i salviasläktet, som innehåller över 900 olika arter av ett- och tvååriga örter och perenner med olika färg och form. Stäppsalvia, Salvia nemorosa, är ett exempel på en flerårig salvia som används i perennrabatter. Den blommar ofta i blått fram till september, men ibland längre än så.

Läs även: Guide: Så planterar du vårlökar

4. Blom till tidig frost

 Cyklamen, Cyclamen persicum, finns i drygt tjugo varianter. Foto: IBL
Cyklamen, Cyclamen persicum, finns i drygt tjugo varianter. Foto: IBL FOTO: imago stock

Cyklamen, Cyclamen persicum, finns i drygt tjugo varianter, med allt från släta till fransiga blommor. Färgmässigt rör den sig från rött och cerise till rosa och vitt. Blomman har fyra uppåtsträvande kronblad och ett femte som svänger om stängeln neråt. I kruka klarar cyklamen kyla ner till några minusgrader, den reser sig fint när de tidiga frostnätterna är över. Dock tål den allt som oftast inte ihållande frost.

5. Grönt att spara

 Hebe, Hebe-hybrid, är en grupp städsegröna buskar som i regel står sig fint tills temperaturen kryper under noll. Foto: Blomsterfrämjandet
Hebe, Hebe-hybrid, är en grupp städsegröna buskar som i regel står sig fint tills temperaturen kryper under noll. Foto: Blomsterfrämjandet

Hebe, Hebe-hybrid, är en grupp städsegröna buskar som ursprungligen kommer från Nya Zeeland. Det finns såväl bredbladiga och småbladiga som brokbladiga sorter, de fyller ut i höstplantering och står i regel fint tills temperaturen kryper under noll. Kan sedan övervintras svalt men frostfritt.

6. Att äta med ögat

 Prydnadskål, Brassica oleracea, går i rödlila, gråvitt och rosa och får allt mer intensiv färg ju kallare det blir. Foto: Blomsterfrämjandet
Prydnadskål, Brassica oleracea, går i rödlila, gråvitt och rosa och får allt mer intensiv färg ju kallare det blir. Foto: Blomsterfrämjandet

Prydnadskål, Brassica oleracea, har blad i släta, krusiga eller flikiga former och olika storlekar. Prydnadskålen går i rödlila, gråvitt och rosa, står sig hela vintern och får allt mer intensiv färg ju kallare det blir. En anspråkslös växt som står fint ihop med purpur och silverfärger, men är effektfull i ett tätt arrangemang med prydnadskål i flera färger.

Läs också: 7 tåliga krukväxter som tål höstmörkret

7. Ljus i mörkret

 Vitlysing, Lysimachia clethroides, behåller sina vackra fröställningar över vintern. Foto: IBL
Vitlysing, Lysimachia clethroides, behåller sina vackra fröställningar över vintern. Foto: IBL

Vitlysing, Lysimachia clethroides, är en perenn med lansettformade blad och massor av små vita blommor på nedböjda spiror. Blommar sent och passar fint som samplanteringsväxt i höstkrukan. Behåller sina vackra fröställningar över vintern.

8. Boll av blommor

 Krysantemum, Chrysanthemum indicum, är en tålig och tacksam växt i höstkrukan. Foto: IBL
Krysantemum, Chrysanthemum indicum, är en tålig och tacksam växt i höstkrukan. Foto: IBL FOTO: imago stock

Krysantemum, Chrysanthemum indicum, är en tålig och tacksam växt i höstkrukan, där den blommar i varma fylliga färger tills frosten sätter in på allvar. Krysantemum trivs med att stå ljust men inte i direkt sol och vill torka upp mellan vattningarna.

9. Klassisk höstbuske

 Ljung, Calluna vulgaris, är en klassiker i höstkrukan. Foto: IBL
Ljung, Calluna vulgaris, är en klassiker i höstkrukan. Foto: IBL FOTO: Shutterstock/IBL

Ljung, Calluna vulgaris, är med sina platta barrlika blad och enkla eller dubbla blommor en klassiker i höstkrukan. Plantorna växer som små låga buskar, blommar i vitt, rosa eller purpur och klarar i princip allt utom stillastående vatten och vinterväta.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen