Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Trädgård 3 januari 2018

Ny trädgårdsprofil på Land – Bella Linde

Visst känner ni igen Bella Linde, trädgårdsskribenten och författaren som varit redaktör för Lands trädgårdsmaterial. Nu får ni känna henne ännu bättre.

 Följ Bella Linde för mycket självhushållning och spännande trädgårdsmöten. Foto: Bella Linde
Följ Bella Linde för mycket självhushållning och spännande trädgårdsmöten. Foto: Bella Linde

Bella Linde har synts varje vecka i Land men från och med nu gör vi det annorlunda. Under 2018 får Land följa med Bella i hennes eget odlarliv. Varje månad bjuder hon på sina bästa tips och på spännande reportage från sitt eget gröna universum.

Vad ska du göra nu, Bella?

– Å, jag ska odla som en galning och berätta hur det går men tar också chansen att besöka odlare på olika platser i landet. Självhushållare, permakulturodlingar, småbrukare, koloniodlare … ni får följa med på de där besöken.

Hur ser ditt odlarliv ut?

– Jag odlar i djupbäddar vid stugan utanför Strängnäs och på en minimal jordplätt utanför flerbostadshuset i Stockholm. Tidigt på våren är jag sjukt entusiastisk och ställer förkultiveringar på alla bänkar och bord hemma, vilket gör att familjen får äta middag i soffan eftersom matbordet är belamrat. Sedan jobbar jag på som en galning, och får det mesta i jorden i vettig tid. Så där håller det på… Men sedan händer det förstås andra grejer, som att jag vill åka på semester, att jag (som förra året) bryter foten, eller bara halvtröttnar ibland vilket gör att odlingarna får sköta sig själva mellan varven. Men det funkar också.

Läs också: Frukt och bär – 8 fina sorter att plantera

Vad vill du helst av allt berätta om?

– Om alla de människor som älskar att odla i mängder, och lite om dem som står i startgroparna. Inte minst vill jag berätta att odling inte behöver vara särskilt svårt eller krävande, och att den som vill också kan. Dessutom vill jag berätta om ett och annat eget misslyckande.

Vad kommer du att strunta i?

– Jag tror jag struntar i att prata om vitkål. Den får jag aldrig att knyta sig. Om någon har ett tips är det välkommet! Då skriver jag om vitkål också.

Vilken är din favoritväxt?

– På grönsaksavdelningen: Grönkål och svartkål för att den är vacker, näringsrik, god och användbar. I blomväg: Allt som är violett.

Finns det något ogräs du älskar?

– Kirskål. Får man säga det?

Handen på hjärtat, Bella. Höststädar du din trädgård eller väntar du bara på snön?

– Nope, ingen regelrätt höststädning här inte! Eller … Litegrann för att få undan skrufs som ser fult ut. Och i november brukar jag ta en runda och leta rätt på de verktyg och redskap som utan min vetskap har krånglat sig ut i trädgården trots att jag vet att jag nogsamt ställde in allt i trädgårdsboden i september.

Läs också: Så odlar du egen sallad – 3 smarta tips

Faktaruta:

Namn: Bella Linde

Ålder: 55 år

Yrke: Journalist, författare och moderator

Familj: Dante, 56, och Malte 13, plus bonusbarnen Grim, 25, och Saga, 22 år.

Bor: Stockholm och Strängnäs.

Min hemliga dagdröm: Att bo en tid på varmare breddgrader och se hur det är att odla där. Tänk att kunna ta ut tre skördar på ett år!

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen