Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Trädgård 17 januari 2019

Blommor som lockar bin och fjärilar

Vackert och nyttigt på samma gång. Här är nya fröer för 2019 som ger dig vackra blommor samtidigt som de lockar till sig bin, humlor och fjärilar.

 Blommor för bin, fjärilar och humlor.
Blommor för bin, fjärilar och humlor. FOTO: Runåbergs fröer

Hotet mot humlor, bin och fjärilar uppmärksammas allt mer. Det syns bland årets frönyheter som innehåller många sorter och blandningar som gynnar pollinerande insekter, som är så viktiga för att vi ska få skörd av många odlade växter, inte minst bär och frukt.

Generellt kan man säga att enkla blommor där man kan se ståndare och pistiller oftare har nektar och pollen att bjuda på än hårt förädlade och fyllda blommor.

Här är några fina blommor att så i år för insekternas skull.

1. Artrik mix

 Artrik gröngödslingsblandning som gynnar jordens mikroliv.
Artrik gröngödslingsblandning som gynnar jordens mikroliv. FOTO: Weibulls

Gröngödslingsblandning Multiflorae är artrik för att gynna jordens mikroliv. Bland annat ingår fodervicker, rödklöver, sötväppling, blodklöver, blåluzern ’Nardian’, blåluzern ’Alba’, doftklöver, bovete, rättika, honungsfacelia. Ekofrö. Runåbergs fröer (OBS, extern länk).

Läs också: Därför är humlor så nyttiga

2. Lockar pollinerare

 Färgglad blomstermix med ätbara inslag som koriander och dill.
Färgglad blomstermix med ätbara inslag som koriander och dill. FOTO: Leif Lindblom

Färgglad blomstermix som lockar humlor, bin och fjärilar. Innehåller honungsört, bovete, senapsblomma, koriander, jungfrun i det gröna, ringblomma, blåklint, malva, gurkört, dill och solros. Så glest direkt på växtplatsen i april-maj. Weibulls (OBS, extern länk)..

3. Blått för bina

 Fröblandning i blått med ekologiskt frö.
Fröblandning i blått med ekologiskt frö. FOTO: Rara växter

Fröblandning som gynnar bin och humlor och består av gurkört, snokört och honungsört med inslag av blåklint, kinesisk förgätmigej och luddvicker. Dessutom westervoldiskt rajgräs som är en snabb skyddsgröda. 50 procent ekofrö. Lindbloms Frö (OBS, extern länk)-

4. Dramatisk rosenskära

 Strimmig rosenskära i rött och vitt.
Strimmig rosenskära i rött och vitt. FOTO: Anna Åkerman

Rosenskära är mycket omtyckt av bin och fjärilar. Sorten ’Velouette’ har extra stora blommor som är mörkt röda med vita strimmor och stadiga stjälkar. Förkultivera helst inomhus 1–2 månader innan utplantering. Höjd: 60-80 cm. Rara växter (OBS, extern länk).

5. Biodynamisk bi-blomma

 Gullskära ’Orange’ blommar långt in på hösten och är även vacker i vasen.
Gullskära ’Orange’ blommar långt in på hösten och är även vacker i vasen. FOTO: Leif Lindblom

Gullskära ’Orange’ är en rikblommande växt som älskas av humlor och bin. Den blommar långt in på hösten och är även vacker i vasen. Höjd: cirka 80 cm. Förkultivera eller så direkt. Fröer från biodynamisk odling. Gourmet Garage (OBS, extern länk).

6. Fanfar av färg

 Trumpetblomma Mix innehåller gula blommor och violetta blommor med stänk av guld.
Trumpetblomma Mix innehåller gula blommor och violetta blommor med stänk av guld. FOTO: Weibulls

Trumpetblomma Mix innehåller gula blommor som ljusnar mot ytterkanterna och violetta blommor med stänk av guld. Plantorna växer rakt upp och breder inte ut sig. Lockar bin och fjärilar. Så inomhus i februari–april. Ekofrö. Lindbloms Frö (OBS, extern länk).

7. Krav-märkt klättrare

 Purpurvinda i en mix av olika nyanser i rosa och purpur.
Purpurvinda i en mix av olika nyanser i rosa och purpur. FOTO: Annika Christensen/Nelson Garden

Purpurvinda i en mix av olika nyanser i rosa och purpur. Trivs i varmt läge mot en spaljé, ett staket eller annat växtstöd, gärna i kruka. Så inomhus i april. Uppskattas av många pollinerare. Ekofrö. Weibulls (OBS, extern länk).

8. Ätlig favorit

 Buskkrasse ’Crazy Jewel’ är en färgsprakande sortblandning.
Buskkrasse ’Crazy Jewel’ är en färgsprakande sortblandning. FOTO: Leif Lindblom

Buskkrasse ’Crazy Jewel’ är en färgsprakande sortblandning av en lättodlad favorit. De ätliga blommorna är fina i sallader och lockar bin och humlor. Omogna frön kan läggas in som kapris. Trivs i mager jord. Går bra att direktså ute. Nelson Garden (OBS, extern länk).

9. Klassisk skönhet

 Sommarljus, Gaura lindheimeri, är en riktig bifavorit.
Sommarljus, Gaura lindheimeri, är en riktig bifavorit. FOTO: Impecta

Sommarljus, Gaura lindheimeri, växer lite yvigare än namnsorterna. Blomman är fjärilslik och en riktig bifavorit som på engelska kallas Linderheimer’s beeblossom (Linderheimers biblomma). Blommar långt in på hösten. Höjd: 100–120 cm. Ekofrö. Lindbloms Frö (OBS, extern länk).

10. Insektsfavorit

 Kolibrimynta 'Arizona Sunset' får täta spiror med korallrosa knoppar.
Kolibrimynta 'Arizona Sunset' får täta spiror med korallrosa knoppar.

Kolibrimynta ‘Arizona Sunset’ får täta spiror med korallrosa knoppar som slår ut i rosalila. Bladverket doftar mint. Mycket bra dragväxt för pollinerande insekter. Perenn som blommar första året vid tidig sådd i februari–mars. Höjd: 30 cm. Impecta (OBS, extern länk).

Läs också: Plantera lavendel – så lyckas du

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen