Vi på ATL ser gärna att du uppdaterar din webbläsare till en nyare version för att ATL.nu ska fungera på bästa sätt. Klickar du här kommer du till en hemsida som listar nyare webbläsare.
Vill du odla sojabönor, söt melon eller tomater man kan lagra? Årets frökataloger är fulla av skojiga nyheter. Här kommer 20 av de bästa.
Gott och roligt att odla i årets frökataloger. FOTO: Annika Christensen/Impecta
I år är det lättare än någonsin att välja ekologiskt eftersom allt fler fröföretag satsar på ekologiskt odlade fröer.
Dessutom är årets frökataloger fulla med överraskande fynd. Här är några av dem du inte får missa.
1. Tomatkungens gula
’Tigerette Cherry’ är en lyckad "olycka". En mutation som blev en egen sort. FOTO: Annika Christensen/Nelson Garden
Denna gula variant av ’Tigerette Cherry’ uppstod som mutation hos tomatkungen Åke Truedsson på 1980-talet. Sorten är låg, passar att odla i kruka och behöver inte ”tjuvas”. Så inomhus i februari–april. Ekofrö. Nelson Garden.
2. Peppriga blad
Salladssenap ’Bloody Mary’ är pepprig och snygg. FOTO: Impecta
Salladssenap ’Bloody Mary’ har mjälla blad och spröda stjälkar med mild pepprig smak. Är snabbväxande och kan skördas långt in på hösten. Så på friland när jorden reder sig till slutet av juli. Eller odla inomhus som småblad under vintern. Impecta.
3. Söt frilandsgurka
’La Diva’ är liten, söt och kan odlas på friland. FOTO: Leif Lindblom
’La Diva’ är en söt och krispig sallatsgurka som inte blir besk. Skördas när den är 10–12 cm lång. Ger bara honblommor och är motståndskraftig mot mjöldagg. Kan odlas på friland. Så inomhus i mitten av maj. Ekofrö. Lindbloms Frö.
En annorlunda grönkål med grönvita blad. FOTO: Rara Växter
Grönkål ’Emerald Ice’ har krispiga, grönvita blad med söt smak. Skörda vartefter under sommaren eller hela plantan på hösten eller vintern. Så direkt på friland när jorden reder sig eller förodla inne i mars–maj. Rara växter.
5. Fina att fylla
Tomat ’Striped Stuffer’ ger stora snyggt strimmiga tomater. FOTO: Wexthuset
Tomat ’Striped Stuffer’ är en hög sort som ger stora snyggt strimmiga tomater. Dessutom med de ursprungliga tomaternas veckade skal. Behåller formen vid tillagning. Hållbara i 3–4 veckor. Så inomhus i februari–april. Wexthuset.
6. Lättodlad & läcker
Testa att odla palsternacka. ’White King’ klarar att stå kvar under vintern och skördas tidigt på våren. FOTO: Annika Christensen/Nelson Garden
Palsternacka ’White King’ har spetsiga, släta och vita rötter, goda att ugnsrosta. Så på friland när jorden reder sig. Klarar att stå kvar under vintern och skördas tidigt på våren. Kan även sås på hösten för tidigare skörd. Ekofrö. Nelson Garden.
7. Krispig sallad
’Valmaine’ är en krispig romansallat som också kan odlas inomhus på vintern. FOTO: Solhatt kologisk hagebruk
’Valmaine’ är en krispig romansallat från Solhatt økologisk hagebruk, ett norskt företag som är inriktat på ekologisk odling och norskproducerade fröer. Förodla i mars–juli eller så direkt när jorden reder sig. Kan även odlas som småblad inomhus på vintern.
8. Historisk melon
Skäm bort dig med melon. Den här är en cantaloupemelon från 1840-talet. FOTO: Impecta
Cantaloupemelon ’Jenny Lind’ från 1840-talet ger nätmönstrade, gröngula, halvkilosstora frukter med saftigt, honungsgult, sött och smakrikt fruktkött. Odlas i växthus eller drivbänk. Så inomhus i februari–april. Kulturarvsort. Impecta.
9. Hållbar vitkål
Vitkålen ’Kvislar’ är en norsk 1970-talssort som kommit tillbaka. FOTO: Solhatt økologisk hagebruk
Vitkål ’Kvislar’ är en norsk sort 1970-talssort som inte funnits att få tag i på länge. Den är en utveckling av nederländska sorten ’Langendijker’. Lär vara en riktigt god lagringsort. Så inomhus i april–maj. Ekofrö. Solhatt økologisk hagebruk.
10. Fruktig chili
Chili ’Papecchia’ är en peperoni, från italienska Kalabrien. Liten, rund och lätt att fylla. FOTO: Gourmet Garage
Chili ’Papecchia’ är en peperoni, från italienska Kalabrien, som traditionellt används till att fylla och konservera. Diameter 3–4 cm. Smaken är medelstark och kryddig med ett fruktigt inslag. Så inomhus i februari–april. Gourmet Garage.
11. Trendig sojaböna
Pröva igen. Sojabönan ’Edamame Summer’ är lättare att lyckas med än vanliga sojabönor. FOTO: Runåbergs fröer.
Sojaböna ’Edamame Summer’ äts färska och lättkokade. Edamamebönor, som skördas gröna och omogna, är lättare att lyckas med än vanliga sojabönor. Så ute när jorden värmts upp ordentligt, i norr kan man förodla några veckor tidigare. Ekofrö. Runåbergs fröer.
12. Italiensk paprika
Paprika ’Cornetto’, en gammal goding från Italien. FOTO: Runåbergs fröer
Paprika ’Cornetto’ är en gammal sort och en av Italiens mest uppskattade. Den är saftig, smakrik, tidig och ger bra skörd. Höjd: 60–65 cm. Trivs bäst i växthus men varma lägen på friland fungerar. Så inomhus i februari–april. Ekofrö. Runåbergs fröer.
13. Flerårig lök
Piplök ’Strada’ är en lök som räcker länge. FOTO: Wexthuset
Piplök ’Strada’ kan skördas nästan året om och är toppen att ha tidigt på våren.Blommorna, som brukar komma andra året, är poppis hos bin. Så på friland när jorden rett sig. Wexthuset.
14. Gallringsfri beta
Lat mans rödbeta, ’Alvro Mono’, behöver inte gallras. FOTO: Runåbergs fröer
Rödbeta ’Alvro Mono’ är en mycket tidig sort. Normalt sitter fler rödbetsfrön ihop i ett kluster vilket ger flera plantor på samma ställe men ’Alvro Mono’ har enstaka frön så att man slipper gallra. Så på friland när jorden värmts upp ordentligt. Ekofrö. Runåbergs fröer.
15. Delikat sallat
Rougettesallat ’Catelaine’ är riktigt söt. FOTO: Leif Lindblom
Rougettesallat ’Catelaine’ är mörkgrön med röda schatteringar och ett delikat hjärta. Smaken saknar beskhet. Förodla i maj–juli eller på friland i april–juli. Ekofrö. Lindbloms Frö.
16. Vintertomat
Tomat ’Regina’ hängs upp i klasar för vinterns behov. FOTO: Anna Åkerman
Tomat ’Regina’ kommer från italienska Apulien där den traditionellt hängs upp i klasar för vinterns behov. Låg sort som inte behöver tjuvas. Bäst i växthus men går att odla i bra läge på friland en varm sommar. Förodla i februari-april. Gourmet Garage.
17. Tidig norsk lök
’Laskala’ är tidig och lättlagrad. FOTO: Solhatt økologisk hagebruk.
Gul lök ’Laskala’ utvecklades i Norge på 1970-talet med målet att ta fram en tidig lök som är bra att lagra. Förodlas i mars, placeras svalt tills utplantering. Solhatt økologisk hagebruk.
18. Dekorativ matpumpa
Snygg? Eller hur? Pumpan ’Flat White Boer’ har vitt skal och ett brandgult inre. FOTO: Weibulls
Pumpa ’Flat White Boer’ är en gammal sydafrikansk sort med plattrund form, vitt skal och ett brandgult inre. Långa rankor och ger frukter som väger 4–8 kg. Värmekrävande och sen. Förodlas inomhus i slutet av april–början av maj. Lindbloms Frö (Ekologiskt frö), Weibulls.
19. Liten aubergin
Aubergin ’Pinstripe’ ger många minifrukter. FOTO: Rara Växter
Aubergin ’Pinstripe’ ger många små, lila frukter med gräddvita strimmor. Trivs bäst i växthus men kan odlas på friland i varmt och skyddat läge. Plantorna är kompakta och passar i kruka. Så inomhus i april–början av maj. Rara Växter.
20. Kompakt palmkål
Palmkål ’Yurok’ F1 är snabbväxande och köldtålig. FOTO: Impecta
Palmkål ’Yurok’ F1 är snabbväxande, köldtålig och utmärkt att odla i låda och rabatt. Höjd: 50 cm (jämfört med 75 cm för klassiska ’Nero di Toscana’) Så inomhus i mars–maj eller på friland i april–juni. Impecta.’
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.