Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Trädgård 31 januari 2020

Nya fröer 2020: Grönsaker

Lila rädisor, hemodlad vattenmelon och sojabönor direkt från grönsakslandet. 2020 års frönyheter överraskar.

 Nytt och spännande att odla – här är frönyheter för 2020 inom grönsaker!
Nytt och spännande att odla – här är frönyheter för 2020 inom grönsaker! FOTO: Respektive fröföretag

Det bästa med att odla sin egen mat är valfriheten, det finns alltid nya och spännande sorter att så. Här är några av 2020 års roligaste grönsaknyheter.

1. Fröer: Vattenmelon

 Odla vattenmelon själv. 'Little darling' vill komma i jorden tidigt.
Odla vattenmelon själv. 'Little darling' vill komma i jorden tidigt. FOTO: Anna Lindeqvist

Vattenmelon ‘Little Darling’ F1 är en mycket tidig sort med sött fruktkött. Odlas i växthus eller drivbänk.

Befruktning: Pensla pollen från hanblommorna i honblommorna. Lämna endast ett par frukter per planta. Förkultiveras i april–maj.

Finns hos: Nelson Garden

2. Fröer: Italiensk melongurka

 Testa en melongurka. Perfekt i somriga sallader.
Testa en melongurka. Perfekt i somriga sallader. FOTO: Gourmetgarage företag

Melongurka ’Tortarello abruzzese’ från Abruzzo i centrala Italien. Avlånga, ljusgröna frukter som används i somriga sallader. Odlas som vanlig gurka. Förkultiveras från april.

Finns hos: Gourmetgarage

3. Fröer: Ekologisk sojaböna

 Den här sojabönan fanns i odling redan på 1960-talet.
Den här sojabönan fanns i odling redan på 1960-talet. FOTO: Solhatt økologisk hagebruk företag

Sojabönan ’Fiskeby’ är en 1960-talssort från Östergötland som återintroducerats och nu även kan köpas som ekofrö från Norge. De proteinrika bönorna kan ätas färska och gröna som edamamebönor eller torkas. Förkultiveras i början av maj och planteras ut i slutet av månaden.

Finns hos: Solhatt økologisk hagebrukLäs också: Bokashi – gör näringsrik mylla av matavfall

4. Fröer: Fikonbladspumpa

 Pumpa utanpå, spagetti inuti. Finkonbladspumpan har allt.
Pumpa utanpå, spagetti inuti. Finkonbladspumpan har allt. FOTO: Runåbergs fröer företag

Fikonbladspumpa kallas även änglahår på grund av det vita trådiga köttet som passar som alternativ till spagetti eller i tsatsiki. Växtkraften är enorm, rankorna kan bli över 10 meter. Förkultiveras 4–5 veckor innan utplantering. Ekofrö.

Finns hos: Runåbergs fröer

5. Fröer: Kålrabbi

 Snyggaste kålrabbin heter 'Azur Star'.
Snyggaste kålrabbin heter 'Azur Star'. FOTO: Impecta Fröhandel

Kålrabbi ‘Azur Star’ får vackert blåvioletta knölar med krispigt, vitt fruktkött som har en mild kålsmak och passar i sallader och wok. Lättkokta blad är goda i sallad eller smoothies. Förkultiveras i mars–april eller direktsås när jorden reder sig.

Finns hos: Impecta Fröhandel

6. Fröer: Rosensallad

 Den här rosensalladen är så snygg att man tappar andan.
Den här rosensalladen är så snygg att man tappar andan. FOTO: Weibulls företag

Rosensallad ’Palla Rossa 2’ passar dig som vill ha en krispig och vacker sallad en bit in på hösten. Sorten ger smakrika röda huvuden med vita nerver och stjälkar.

Finns hos: Weibulls

7. Fröer: Chili

 Den vackra chilin 'Buena Mulata' är räddad.
Den vackra chilin 'Buena Mulata' är räddad. FOTO: Runånergs fröer företag

Chili ’Buena Mulata’ troddes vara utdöd när en mexikansk konstnär hittade en burk frön hos sin bortgångna farmor. Tack vare köksväxtexperten Lena Israelsson finns den nu hos Runåbergs fröer. Ger tidig skörd av mörklila frukter som övergår i orange och rött. Ekofrö.

Finns hos: Runåbergs fröerLäs också: Odla chili – allt du behöver veta

8. Fröer: Rädisa

 Mörklila rädisor med krispigt, isvitt kött.
Mörklila rädisor med krispigt, isvitt kött. FOTO: Anna Lindeqvist

‘Amethyst’ är en mörkt lila rädisa med vitt och krispigt kött som ger snabb skörd. Så från början av april, gärna varannan vecka för jämn tillgång på späda rädisor, men ta en paus under tidig sommar då plantan lätt kan gå i blom.

Finns hos: Nelson Garden

9. Fröer: Äppelmynta

 Äppelmyntan doftar äpple och smakar mynta.
Äppelmyntan doftar äpple och smakar mynta. FOTO: Agneta Bergström

Äppelmynta har blad som doftar gröna äpplen och kan användas i såser, geléer, fruktsallad och som krydda i vinäger – gärna tillsammans med fläder i en midsommarvinäger. Flerårig kryddväxt. Förkultiveras inne i februari–mars eller utomhus under sommaren. Ekofrö.

Finns hos: Gourmetgarage

10. Fröer: Körsbärstomat

 ’Pink Princess’ rankar högt i smaktester.
’Pink Princess’ rankar högt i smaktester. FOTO: Agneta Bergström

’Pink Princess’ är en ny körsbärstomat som placerat sig i topp när Runåbergs fröer testat tomater. Ger klasar av rosaröda tomater, ungefär 2–3 cm stora. Frisk, högväxande, måste tjuvas. Odlas i växthus. Förkultiveras i februari–mars. Ekofrö.

Finns hos: Runåbergs fröer

11. Fröer: Sommarsquash

 Rankande sommarsquash ger mycket skörd på liten yta.
Rankande sommarsquash ger mycket skörd på liten yta. FOTO: Agneta Bergström

Sommarsquash ’Ola Escaladora’ får upp till 4 meter långa rankor med mörkgröna frukter. Rankande sommarsquash är mycket praktiska om man vill binda upp plantorna och odla squash på liten yta. Förkultiveras från slutet av april. Ekofrö.

Finns hos: Solhatt økologisk hagebruk

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen