Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
trädgård 20 februari 2017

Nyskördad skolmat! Här odlar eleverna (nästan) allt själva

Mums, nyplockad sallad på tallriken! I Axonaskolan i Tollarp odlar eleverna egna grönsaker – året om!

Bild 1/3 FOTO: Axonaskolan, Andreas Andersson
Bild 2/3
Bild 3/3

Det växer och frodas på skolans alla fönsterbrädor – och under växtbelysning i slutna odlingssystem i klassrum och fysiksalen. Överallt tränger groddar upp och gröna salladsblad väller över kanterna.

Odlar både inom- och utomhus

nyskordad-skolmat-har-odlar-eleverna-nastan-allt-sjalva
Groddar drivs på fönsterbrädorna i skolan ger färskt bladgrönt på vintern!

I Axonaskolan i Tollarp är odlingsglädjen stor. Förutom inomhusodlingen på vintern på alla lediga ytor, odlar man också utomhus – i varmbänkar på våren och i odlingslådor på sommaren. En bänk och låda per klass.

– I år ska vi dessutom gräva ett stort trädgårdsland där vi kan odla ännu mer, särskilt potatis, för hittills har vår potatisskörd bara räckt till en enda måltid för eleverna, berättar NO- och matematikläraren Andreas Andersson.

Alla elever – från årskurs o till 9

Han är den som drog igång skolodlingen. Först som en del i ett större miljöprojekt, men snart blev odlandet så enormt populärt, att skolan beslöt att utöka och låta alla elever få börja – från förskolan till nionde klass.

nyskordad-skolmat-har-odlar-eleverna-nastan-allt-sjalva-ute-andreas
Odlingslådor på Axonaskolans gård. Infälld i bilden, läraren Andreas Andersson.

– Vi delar ut fröpåsar till alla klasser och sen brukar eleverna byta med varann, lite som när de byter pokémon- eller fotbollskort med varandra, säger Andreas Andersson.

Och eleverna lyckas över förväntan. De sår, vattnar och ansvarar för sin tilldelade mängd grönsaker och rotfrukter.

Mer aptit på grönsaker nu

Sen kommer skörden av rädisor, spenat, sallad, vitkål, morötter, tomater, med mera som lämnas till skolköket. Odlandet har också ökat skolbarnens aptit på grönsaker, på sina egenodlade alltså.

nyskordad-skolmat-har-odlar-eleverna-nastan-allt-sjalva. Alice
Eleven Alice Boye, i klass 7, med ett stort fång sallad hon skördat från skolans inomhusodling.

– Eleverna får en annan respekt för maten när de förstår vilka vedermödor som krävs för att producera den. För mig är odlandet ett av mina viktigaste pedagogiska verktyg, säger Andreas Andersson.

Skolträdgårdar gammal tradition

Axonaskolans odlingar väcker intresse bland skolor i hela landet som ibland kommer på studiebesök. Så kanske återuppstår den gamla traditionen med skolträdgårdar som var så vanlig förr, särskilt i början av 1900-talet. Det går också att följa skolans odlande på Instagram.

Relaterade artiklar

Läs mer om

Populära ämnen på Land.se

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs artiklar i säsong

Till toppen