Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Trädgård 10 januari

Klassisk mormorsblomma - så odlar du blomsterlönn

Dags att säga välkommen tillbaka.

Klassikern blomsterlönn är en gammaldags och lite klurig krukväxt som både är lättodlad och lite kinkig med hur den vill ha det.

 En skir blomsterlönn i ett gammalt kök. Klockmalvan är en gammaldags klassiker.
En skir blomsterlönn i ett gammalt kök. Klockmalvan är en gammaldags klassiker. FOTO: TT

Förr i tiden kallades krukväxter ofta för fönsterträd och den här plantan passar in perfekt på det.

Den kallas blomsterlönn eller klockmalva, Abutilon hybridum på latin. Plantan får sammetsmjuka, lönnlika blad och vackra hängande klockor i vitt, rött, rosa och gult. Växten tillhör malvasläktet och den närmaste släktingen vi kan hitta hos oss är stockrosen.

 Blomsterlönnen finns också i soligt gult.
Blomsterlönnen finns också i soligt gult. FOTO: TT
 År efter år av korsningar har gett en rik flora av varianter.
År efter år av korsningar har gett en rik flora av varianter. FOTO: TT

Blomsterlönnens familj kommer från de tropiska delarna av Sydamerika där kusinerna kan bli stora, vedartade buskar. Vår Abutilon har förädlats så mycket under så lång tid att den inte går att jämföra med resten av släkten. I stället ses den som en alldeles egen sort, lite som dagens värphöns inte går att jämföra med de hönsfåglar som springer runt i djungeln.

Nordbornas vän

 Rosa droppar och sammetsmjuka blad som påminner om lönnlöv.
Rosa droppar och sammetsmjuka blad som påminner om lönnlöv. FOTO: TT

Redan under den i mitten av 1800-talet var blomsterlönnen en inneblomma. Den klarade av att vara snygg i den viktorianska tidens kyliga gemak. Det sägs att blomsterlönnen kunde överleva dagar med 25 graders spisvärme följd av 5 plusgrader nattetid.

Så här skriver trädgårdsskribenten Polyanthes i Jämtland Allehanda i december 1891.

”Men ack, vi äro nordens barn och måste följaktligen åtnöja oss med blott de få plantor, som kunna inom våra väggar dela våra öden. En av de, som först böra ihågkommas är: Abutilon(blomsterlönn).”

Efter det bjuder skribenten på odlingsråd för blomsterlönn och konstaterar att varje planta kan leva väldigt länge. Blomsterlönnen bör beskäras varje år, och varje kvist blir en ny planta om man bara vill.

När en blomsterlönn växer upp blir de första grenarna mjuka och knopparna kommer lätt i bladvecken. När stammarna blir vedartade minskar blomningen, därför klipps den ner för att ge fler blommor och bli mer kompakt.

Känsligt namnbyte

 En bild från 1920-talet. En liten guldklimp fotograferas med blomsterlönnen i bakgrunden. Foto: Axel Fägersten, Bohusläns museum.
En bild från 1920-talet. En liten guldklimp fotograferas med blomsterlönnen i bakgrunden. Foto: Axel Fägersten, Bohusläns museum. FOTO: Bohusläns museum

Lättodlad och tacksam men samtidigt väldigt törstig sommartid, den kräver passning. Samtidigt är den känslig för angrepp av spinn och andra kryp, särskilt om den fått torka ut.

Men i övrigt förtjänar den en ny blomstertid. Fröer finns att köpa, märkta Klockmalva. I framtiden kan du behöva använda plantans nya latinska namn Callianthe när du söker efter frö och plantor.

Callianthe betyder lite platt ”blommar vackert” och har inte slagit igenom än i branschen. Kanske händer det aldrig, vi älskar ju vår vackra blomsterlönn.

Odla och sköta en blomsterlönn

 Frökapslar med mogna, svarta frön.
Frökapslar med mogna, svarta frön. FOTO: TT

Så frö: Frön sås i vanlig såjord och tar en månad på sig för att gro. Om de hamnar i jorden i februari/mars finns det hopp om blommor i juni. De kan sås året om men behöver tillskottsljus om de sås på vintern eller hösten. Plantera om i vanlig krukväxtjord när plantorna kommit upp en bit. Toppa gärna lite så att plantorna grenar sig.

Placering: Blomsterlönnen vill ha värme men inte stekhett, ljus med inte direkt sol. Idealtempteratur är 18-21 grader. I den temperaturen kan den blomma året om.

Jord och gödsel: När plantan sätts i större kruka behöver den god dränering men också rejält med fritt utrymme mellan jordytan och krukans överkant. Den är törstig, så du behöver kunna fylla på, samtidigt får inte jorden bli vattensjuk. Så fort blommorna visar sig vill den ha gödsel en gång i veckan.

 Ett exemplar av blomsterlönn som fått en krona.
Ett exemplar av blomsterlönn som fått en krona. FOTO: Istock

Sommarvård: När det är varmare än 16 grader kan plantan flytta ut. Ställ den ljust men inte i gassande sol. Vattna dagligen och duscha bladen två gånger i veckan. Är det varmare än 21 grader vill den duscha oftare.

Vintervila: På vintern kan plantan stå i vanlig rumstemperatur men också så svalt som 13 plusgrader. Då upphör gödslingen och man vattnar mer sällan, ungefär en gång i veckan. Känn i krukan så att jorden torkat ut på ytan.

Omplantering och beskärning: Blomsterlönn planteras om på våren. Under sommaren växer den sedan kraftigt. När den plockas in kan långa grenar skäras tillbaka. Den kan också stammas upp till ett pampigt inomhusträd.Läs också: Nattens drottning: Så får du den att blomma

Felsökning för en blomsterlönn

 Jorden ska inte nå ända upp till krukans kant.
Jorden ska inte nå ända upp till krukans kant. FOTO: Istock

Plantan blir ranglig: Om den ränner i väg med långt mellan bladen sommartid kan det bero på för mycket ljus. Flytta undan den från solgasset.

Små blad och inga blommor: Den behöver näring. Gödselvattna varje vecka under vår, sommar och höst.

Den slokar i toppen: För varmt. Flytta till en svalare plats och duscha varje dag med ljummet vatten.

Slokar hel och hållen: Kolla temperaturen åt andra hållet. Det får inte vara kallare än 13 grader.

Blommorna blir genomskinliga: Bladen vill duschas men blommorna skadas av vatten. Håll handen mellan så att de skyddas mot stänk.

Blommor faller och bladen skrumpnar: På sommaren betyder det att den torkat ut. Sätt ner krukan i en hink med vatten en kvart och låt rinna av.

Riktigt rara varianter

 Målade blomblad på smal, smal stjälk. Abutilon Pictum.
Målade blomblad på smal, smal stjälk. Abutilon Pictum. FOTO: TT
 Var inte orolig. De spräckliga bladen ska vara så här, det är ingen brist eller sjukdom.
Var inte orolig. De spräckliga bladen ska vara så här, det är ingen brist eller sjukdom. FOTO: TT

Har du en blomsterlönn med randiga klockor eller fläckiga blad? Då har du tur. Se till att dela med dig av skott till andra så att den alltid finns kvar i kompisgänget.

De är mer gammaldags och svåra att hitta på svenska marknaden. Den med randiga klockor heter ‘Painted Abutilon’ på engelska (Abutilon Pictum) och ser ut just så, som om någon målat smala vattenfärgsränder på blommorna.

Varianten med mångfärgade blad är en nära släkting som heter Abutilum Pictum Thompsonii på latin.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen