Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Trädgård 1 februari 2021

Odla bomull i kruka

Så ett frö som blir en vacker blomma. Sedan kommer frökapseln full med lena tussar.

Testa att plantera bomull, krukväxten som har allt.

 Lena, fina tussar från egenodlad bomull.
Lena, fina tussar från egenodlad bomull. FOTO: Anette Brunsell

Bomullstussar finns väl i de flesta badrum, men tänk att odla dem själv! Det är spännande att se en växt man inte odlat förut veckla ut de första bladen.

Man undrar nyfiket hur plantorna ska bli och sen kommer belöningen med undersköna blommor och de spännande frökapslarna med tussarna. Så mjuka mot kinden och man förundras över hur nåt kan bli så lent och kritvitt.

Finns vild, brun och grön bomull

Bomull ingår i ett släkte av 50 bomullsväxter och familjen malvaväxter. Mexikansk bomull med det vetenskapliga namnet Gossypiym hirsutom är den vanligaste i USA, som är en stor producent. Annars odlas den mesta kommersiella bomullen i Indien och Kina.

 Knopp med sirligt foderblad på en mexikansk bomull.
Knopp med sirligt foderblad på en mexikansk bomull. FOTO: Anette Brunsell
 Knopparna ser ut som de vore doppade i batikfärg, men efter hand som de utvecklas övergår de till helvitt hos den mexikanska bomullen.
Knopparna ser ut som de vore doppade i batikfärg, men efter hand som de utvecklas övergår de till helvitt hos den mexikanska bomullen. FOTO: Anette Brunsell
 Den indiska bomullen får gula blommor.
Den indiska bomullen får gula blommor. FOTO: istock

I trakter med tropiskt tempererat klimat växer bomullen till och med vild och är flerårig. Bomullstyg upplevs svalkande och fibern är slitstark. Som kuriosa kan nämnas att det även finns brun och grön bomull.

De avbladade stjälkarna med uppsprickande frökapslar där bomullen sticker ut, kan man ibland hitta som dekorationer i blomsterhandeln, men att lyckas själv känns ändå snäppet bättre.

Läs också: Lyckas med hibiskus

Taggiga kapslar

 Kronärtskockor och bomullsstjälkar med tussar.
Kronärtskockor och bomullsstjälkar med tussar. FOTO: Anette Brunsell

Har man hjärta att lossa tussarna är de klara att använda på en gång och nåt mjukare att badda med är nog svårt att hitta.

Det gäller förstås att vara försiktig och inte sticka sig på kapslarnas vassa blad som omsluter tussarna när man plockar. Bomullstussarna är egentligen fröhår som tillhör fröna i kapseln.

 Fröställningen börjar som grön.
Fröställningen börjar som grön. FOTO: Anette Brunsell
 ... blir sedan brun och spricker upp.
... blir sedan brun och spricker upp. FOTO: Anette Brunsell

För odling krävs sol, frostfritt i 200 dagar och inget regn som förstör tussarna, så för oss i Sverige är det inte aktuellt med kommersiella odlingar, men enstaka plantor i växthus och uterum är desto roligare.

Höjden på plantorna kan variera. Indisk bomull ,Gossypium herbaceum, blir cirka 50 centimeter hög och får gula hibiskusliknande blommor medan den mexikanska blir minst en meter hög och får rosa blommor som övergår i vitt.

Bomull – så och lyckas

 Bomullsfröet har grott.
Bomullsfröet har grott. FOTO: Anette Brunsell

Sådd: Bomullsplantan tar lång tid på sig. Om du kan ge den extra ljus går det att så redan i januari. Annars sår man i mars.

Så fröna ett och ett i krukor på cirka 5 x 5 centimeterm. Håll sådden fuktig.

Efter 2-4 veckor tittar de första små bladen upp och redan nu anar man att det kommer att bli en kraftfull planta.

 Plantan börjar få sina första, riktiga blad.
Plantan börjar få sina första, riktiga blad. FOTO: Anette Brunsell

Omplantering: När fyra till sex blad har utvecklats lossas plantan försiktigt ur krukan. Om rotsystemet fyller ut krukan är det dags att plantera om till dubbelt så stor kruka.

När den andra krukan också är fylld av rötter kan man sätta plantan i det slutliga kärlet. Svarta murarhinkar som man borrar dräneringshål i 5 cm upp från botten är perfekta.

Även om det ser pluttigt ut från början är det en planta per kruka/hink som gäller. Att använda tillräckligt stora kärl motverkar stress på grund av uttorkning och näringsbrist. Därmed blir plantorna också mer motståndskraftiga mot ohyra och sjukdomar.

Läs också: GUIDE: Så lyckas du med pelargon året om

Vattning och gödsel: Stjälkarna förvedas och blir nästan som en liten buske. Varje planta behöver gott om utrymme för rötterna, mycket näring och mycket vatten, men behöver torka upp på ytan emellan. Använd bra jord och tillsätt långtidsverkande gödsel.

Placering: Kan stå ute när risken för frost är över. Älskar sol. Regn direkt på fröställningarna kan förstöra bomullen.

Här hittar du bomullsfrö

Impecta – Indisk bomull. (Uppdatering: Slut i lager)

jalapeno.nu – Mexikansk bomull eller Västindisk bomull.

Seeds-gallery – Indisk bomull.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen