Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Trädgård 8 mars 2018

Så odlar du bönor med bäst resultat

Inget är så tillfredställande som att odla bönor! Kidneybönor, vita bönor eller varför inte bondbönor? Det går snabbt, och blir vackert och tillslut något fantastiskt gott!

Det finns mängder av bönor att välja mellan, så det bästa knepet att få stora friska plantor är att försöka lära sig hur varje böna fungerar. Men! Det finns en bra grundprocess för alla bönor, och det har du här. Sedan är det bara att testa dig fram bland alla underbara sorter!

Läs också: Svenska grönsaker blev trendiga efter dessa namnbyten

Förarbete: Lägg fröerna/bönorna i ett glas vatten ett dygn innan sådd.

Sådd för friland: maj-juni.

Groningstemperatur: Bästa temperaturen för groning är när jorden är 25 grader. Sår du den inomhus först så kan du med fördel ställa krukan ovanför ett element eller på kylskåpet. Flytta krukan när bönorna har grott.

Grotid: 5-15 dagar.

Vad kan jag plantera i? Om du sår den inomhus kan du använda en mindre kruka. De flesta bönor behöver inte mycket utrymme för rotsystemet. Sedan kan du plantera ut den i frilandet eller pallkragen (eller byter ut den mot en lite större kruka för din uteplats!). Och planterar du ut direkt i frilandet måste jorden vara varmare än 10 grader.

Jord: Mullrik jord som också har hög halt av sand i sig. Använd ett hål i jorden som är dubbelt så djupt som själva fröet, oavsett om du planterar på friland eller i kruka inomhus. Läs också: Sara Bäckmo – Bästa fröerna för ett gott grönt år!

Placering: Soligt och varmt.

Skörd: juni – september.

Smarta trick: Om du hittar gamla fröer som du vill testa om de fortfarande har ”krut i sig” så kan du förgro. Lägg då fröerna mellan två våta wettextrasor i 1-4 dagar. Spraya lite på dem varje dag. Du kommer se vilka fröer som får en liten grodd. Dessa ska du välja att stoppa ner i jorden.

Smarta trick nr 2: Om du har odlat bondböna är det smart att knipsa bort toppskottet när plantan har fått blad och vuxit nån decimeter. Då slipper du bladlöss. Bladlössen älskar nämligen det mjuka som är högst upp på plantan.

Bra tips på bönsorter att starta med

Bondböna

Brytböna (som du äter hel)

Långböna (som du äter hel)

Borlottoböna (den är väldigt snygg)

Läs också: Så blir du självförsörjande på grönt! Så mycket behöver du

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen