Vi på ATL ser gärna att du uppdaterar din webbläsare till en nyare version för att ATL.nu ska fungera på bästa sätt. Klickar du här kommer du till en hemsida som listar nyare webbläsare.
– Vacker, spännande och så går den att äta. Chili är som ett Kinderegg, tre goda saker på samma gång.
Chilikännaren Kerstin Rosengren, vet hur man odlar för bästa smak och delar med sig av kunskaperna i en riktigt het uppslagsbok.
Kerstin Rosenberg, chilikännare och författare. Här med gul chili som halsband. Foto: Privat.
Det började med att Kerstin ville ha en speciell sorts chili att odla, bara en.
– Jag letade efter Black Scorpion Tongue och vips hade jag över 150 sorters chili, berättar Kerstin Rosengren.
Idag är hon textilkonstnär och odlar över 300 sorters chili på gården Himlabacken på Österlen.
Under åren har hon samlat på sig en fantastisk mängd kunskap om chili och nu delar hon med sig av den. Tillsammans med författaren Ewa Robild och fotografen Pernilla Bergdahl har hon gett ut boken Chili – 222 sorter att odla och äta. (Bonnier Fakta)
Jo, ni läste rätt, hela 222 sorter tillsammans med odlingsråd och några noga utvalda recept.
– Kokböcker med chili finns det hur många som helst. Vi har valt att koncentrera oss på att beskriva sorter man kan välja mellan att odla i stället. Boken skulle innehålla allt man behöver veta för att lyckas, säger Kerstin.
Röda, gröna, lila och svarta som skogstjärnsvatten. Gula på massor av olika sätt – postlådegult, smörgult, brandgult och rent guld.
Höga plantor och låga. Skrovliga frukter och släta. Och allt vi pratar om är hur starka de är.
– Så synd när det finns så mycket mer smaker som citrustoner och apelsindoft.
Så många att välja mellan men var ska man börja. Här får du snabba tips från Kerstin Rosengren som passar just för dig.
Nybörjaren: Testa en mild jalapeño som är lätt att lyckas med och som gror snabbt. Black Scorpion Tongue är en ganska låg och buskig planta med frukter från lila till gul, rosa och till slut röda. Mild smak. Foto: Pernilla Bergdahl FOTO: pernilla bergdahl
Mesproppen: Jimmy Nardello är en trevlig krumelur som nästan smakar som paprika. I början av säsongen krullar sig frukterna och blir rakare vartefter. Vill du ha en mild frukt som är perfekt att grilla grön kn du välja en Friggitello. Foto: Pernilla Bergdahl FOTO: pernilla bergdahl
Experten: Vad sägs om något exotiskt som den mörkbladiga plantan Arizona Chiltepin med svarta frukter som mognar till rött? Ett annat säkert kort för den som vill mer är en Carolina Reaper, världens starkaste chili. Den är en korsning mellan Sweet Habanero och Naga Viper. Foto: Pernilla Bergdahl FOTO: pernilla bergdahl
Balkongodlaren: Här passar en lågväxt planta. Spanskpeppar Apache eller Anaheim gör sig fint i kruka. Foto: Pernilla Bergdahl FOTO: pernilla bergdahl
Den matglade: Egentligen duger det inte med en sort. Den som gillar chili i maten behöver flera, kanske 3-4 stycken. Testa också chili med bredare smak. En Habanero Lemon med citrussmak eller kanske en Habanero Naranja Picante med god apelsindoft. Foto: Pernilla Bergdahl FOTO: pernilla bergdahl
Esteten: Satsa på en stor och vacker planta som Dorset Naga eller den busigt brunlila Mojo Scoundrel. Foto: Pernilla Bergdahl
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.