Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
trädgård 23 mars 2016

Odla för insekterna! 15 växter som blommar från vår till höst

Älska trädgårdens insekter och plantera växter som blommar successivt under hela sommaren. På så vis får insekterna jämn tillgång till mat från vår till höst. Här är 15 växter du ska satsat på.

Bild 1/2
Bild 2/2

Insektsdöd, pollineringskris och ett havererat ekosystem. Utan bin och humlor kraschar såväl jordbruk som blomsterängar och trädgårdar. Men det finns en lösning – att odla växter som lockar pollinerarna till sig.

Här får du tips på 15 växter som blommar från vår till höst och på så vis ger bra med mat till insekterna.

1. Sälg

1Salg

Sälg blommar tidigt på våren och ger mycket pollen, vilket till exempel en nyvaknad humledrottning behöver för att föda upp larverna och värma boet.

2. Krokus

2Krokus

Krokus blommar i mars och ger väldigt mycket pollen. Krokus vill gärna ha en varm och väldränerad växtplats.

3. Hallon

3Hallonblomma

Hallon kan blomma redan i april och är rik på nektar. Hallon vill helst stå i kalkfattig men mullrik jord på en solig och vindskyddad plats. De flesta sorter klarar upp till zon VI.

4. Körsbär

4Korsbarsblom

Körsbär blommar i mitten av april och maj och ger stora mängder av både pollen och nektar. Körsbär behöver en djup och vid planteringsgrop med lucker matjord och bra dränering. Välj en sort som är härdig för orten där trädet ska växa, gärna ytterligare en eller två zoner härdigare om det är ett kallt och blåsigt ställe.

5. Äppelträd

5Appelblom

Äpple blommar i mitten av maj och bidrar med stora mängder pollen och nektar. Ett äppelträd vill stå soligt och skyddat i fin matjord med bra dränering. Välj en sort som är härdig för planteringsplatsen.

6. Hägg

6Hagg

Häggen blommar i maj, ger både pollen och nektar och drar fjärilar i mängder. Den vill stå i sol eller halvskugga i näringsrik, väldränerad och fuktighetshållande jord. Perenn som klarar sig upp till zon VII.

7. Gurkört

7Gurkort
Gurkört blommar i juni och är perfekt för humlor och bin som ser den blå färgen. Gurkört är en ettåring som trivs i mager och väl­dränerad jord. Sås på våren i soligt läge, dessutom självsår den sig lätt och slår sig ned där den behagar.

8. Vitklöver

8Vitklover

Vitklöver blommar med sin honungsdoft från försommaren och hela säsongen och ger mängder med pollen och nektar. Vitklöver kan odlas i all god trädgårdsjord, helst både fuktighetshållande och väldränerad.

9. Lavendel

9Lavendel

Lavendel ger både pollen och nektar och blommar hela sommaren. Den är lättodlad, trivs på en solig, torr och ganska mager plats. Namnsorterna av Lavendula augustifolia är generellt härdiga till zon III, i gynnsamma lägen upp till zon VI. Frösås eller förökas med sticklingar.

10. Oregano

10Oregano

Kryddväxter som kungsmynta, eller oregano, lockar insekter under hela sommaren och bidrar med mycket nektar. Kryddväxter vill stå soligt och torrt i väldränerad jord men ska vattnas regelbundet. Kungsmyntan är flerårig.

11. Kärleksört

11Karleksort

Kärleksört blommar från juli, ger mycket nektar och lockar fjärilar med sin violetta färg. Perenn som trivs i full sol i väldränerad trädgårdsjord och klarar torka – även om jämn vattning ger bättre blomning. Klarar upp till zon V.

12. Isop

12Isop

Isop blommar från juli till september och ger mycket nektar samt en del pollen och lockar till sig fjärilar. En flerårig växt som frösås på våren eller förökas med sticklingar. Vill stå soligt i väldränerad jord.

13. Jätteverbena

13Jatteverbena

Jätteverbena blommar från juli fram till frosten och är en bi– och fjärilsmagnet som ger mycket mat under sensommaren. Blir upp till en och en halv meter hög och trivs i väldränerad jord i full sol. Flerårig och övervintrar i landets varmaste delar men betraktas som sommarblomma i övrigt.

14. Syrenbuddleja

14Syrenbuddleja

Syrenbuddleja kallas också fjärilsbuske då den violetta färgen lockar fjärilar. Blommar violett från juli till september på bågböjda grenar med silvriga blad. Vill stå soligt i varm, näringsrik jord och övervintrar i skyddat läge upp till zon III.

15. Höstaster

15Hostaster

Höstaster blommar augusti–oktober och är rik på pollen. Egentligen är det många olika arter av perenna astrar samlade under samma namn. Trivs i kraftig, näringsrik jord med inslag av kalk. Vintertäcks för att blomman ska komma i gång tidigare och hinna blomma länge. För-ökas lätt genom delning på våren.

Här här färgerna som insekterna gillar

• Humlor ser främst blommor som är gula och blå.

• Fjärilar hittar fram till röda och violetta färger.

• Bin ser ultraviolett, blått och grönt.

Nyhetsbrev från land.se

Över 26.000 läsare! Lands nyhetsbrev är gratis och kommer till din mejl med tips om bra artiklar. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.

Visa oss din vardag på Instagram!

Hashtagga #helalandetlever och tagga@land_se

 

Följ Land på Facebook!

 
]]>

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen