Odla gurka i växthus och kallbänk
En näve spån, snurr i krukan och en smart burk med hål i.
Lär dig Tatiana Henrikssons knep för att lyckas odla gurka.
Sommaren i Örviken är kort, ljus och het. Det gör gurkodlingen till en utmaning.
– Det blir ofta spinn och trips på slang-gurkorna i växthuset. Därför tänkte jag testa den nya sorten ’Sonja’ i år. Jag hoppas att den kan klara sig stående mot en solig yttervägg i stället, berättar Tatiana.
Gurka – tre olika sorter
I Tatianas odlingar finns gurkor i tre former. Tidigast på våren sår hon minigurkor som sedan ger frukt på fönsterbrädan. De måste vara partenokarpa, det betyder att plantan bara får honblommor och därför inte behöver pollinering.
– 1 maj har jag som riktmärke för när de andra gurkorna ska sås. Förutom slang-gurkorna blir det Västeråsgurka som jag planterar i en kallbänk med fönster på.
Då planterar hon ut gurka
Efter sådd och två omplanteringar är det dags att flytta ut gurkorna i växthus och kallbänk.
– Men inte för tidigt. Jag brukar sikta på nationaldagen och se upp för järnnätterna. Gurka vill ha 15 grader varmt, 10 grader om de täcks på något sätt.
KAMPANJ:Börja prenumerera – Erbjudande till dig som följer Land.se
Egen metod för kompakta gurkor
Tatiana har sin egen metod för att få kompakta gurkplantor, en metod som får många att lyfta på ögonbrynen.
Om stammen fortfarande är mjuk ringlar hon den runt i krukan och fyller med jord högre upp på stammen, precis som man gör med tomater.
– Folk brukar fråga om jag inte skaffar mig rothalsröta men det hänger inte på om det kommer jord på stammen eller inte. Allt beror på hur man vattnar, säger hon.
Vattna gurka – tänk på det här
Tatiana ser till att inget vatten når gurkans stam. Går det inte att vattna underifrån sätter hon plantan vid krukans ena kant och låter jorden slutta ifrån den. Hon kan också ge plantan en skyddande krage av till exempel en avklippt mjölkförpackning som trycks ner i jorden runt stammen. Sedan vattnas plantan utanför kragen.
Hålls stammen torr hela tiden får den chans att göra vad den helst vill.
– Man kan se att det bildas nya rotämnen längst ner på stammen. De växer till sig och gör gurkplantan ännu stadigare.
Läs också: Sätta potatis – stor guide
5 steg till en god skörd gurka
1. Gurka från frö – börja med ett ”knäck”
Tatiana hjälper gurkfrön på traven lite genom att försiktigt öppna fröets spets så gror det snabbare. Hon sätter fröspetsen mellan skänklarna på en sax, mellan öglor och skruvfäste. Hon trycker till lätt så att spetsen sviktar till lite, inte mer. Var försiktig så att inte fröet skadas.
2. Så gurka i spån
Tatiana börjar med vanligt spån, hon använder burspån smådjur. För att sterilisera häller hon hett vatten på spånet. När det svalnat läggs gurkfröna i spånet.
3. Flytta till jord
När gurkfröna grott lyfter Tatiana försiktigt upp de små plantorna med hjälp av en sillgaffel. Sedan planteras de i en liten kruka med planteringsjord. Tatiana använder ofta plastglas eller andra återbrukade små kärl med hål i botten.
4. Omplantera gurkorna med snurr
När de vuxit till sig planteras de om i en större kruka. Rangliga stammar ringlas i krukan så att plantan blir mer kompakt.
Tatiana använder ofta youghurtburkar som hon skurit små hål i, som en sil med stora hål. Burken sätts sedan i en större behållare så att rötterna växer ut genom hålen.
5. Plantera ut gurkorna – forma och gödsla
När det är dags för utplantering är silburken perfekt. Tatiana sätter ner burken i jorden. Rötterna får vara ifred och burken fungerar som en barriär mot vatten så att stammen aldrig blir blöt.
Innan plantan hunnit få åtminstone fem riktiga blad bör man plocka bort blommor och gurkämnen så att den kan samla kraft i plantan.
Tatianas tips – tre bra gurksorter
Fönstergurka: Sorterna ’Picolino’ och ’Baby’. Två kruktomater som bägge bara får honblommor.
Slanggurka: ’Futura’.
Frilandsgurka: ’Profi F1’ och ’Rhensk druv’.
Köp frö till gurka och annat ätbart i Lands webbshopLands odlarvän 2022
Namn: Tatiana Henriksson.
Ålder: 51 år.
Familj: Två vuxna barn och en katt, min bästa medhjälpare.
Bor: Örviken, odlingszon 5.
Odlarmotto: Min hobby ska inte kosta mig skjortan.
Aktuell: Lands odlarprofil under 2022. Vi får följa Tatianas odlingar och lära oss massor av smarta tips.
Mer att lära: Tatianas Youtube-kanal heter En plats under solen och har drygt 3 000 prenumeranter. Hon finns även på Facebook under samma namn.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.