Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Trädgård 27 augusti 2019

Odla havtorn

Havtornet kallas för Nordens apelsiner. Brandgula, aromatiskt syrliga och fulla av C-vitamin. Här får du råden som hjälper dig lyckas med odlingen.

 Skörda lysande havtorn från din egen trädgård.
Skörda lysande havtorn från din egen trädgård. FOTO: Mantonature

Välj rätt havtornsplantor

Det krävs både en hane och en hona för att det ska bli bär. Ofta tas sorterna fram i par eftersom hane och hona måste göra sitt samtidigt för att det ska bli bär. En väl utprövad svensk havtornsduett är E-plantorna ‘Svenne’ och ‘Lotta’.

Andra fina sorter är den storvuxna honsorten ‘SOL’ och honplantan ’Ljubitelskaja’

Oavsett vad du väljer, undersök noga att hanar och honor passar ihop. Titta också på ursprunget. Havtorn passar för odling upp till zon 5-6 men vissa sorter med sibiriskt påbrå, som hannen Romeo, kan ha svårt att klara de mildare vintrarna upp till zon 3.

Placering av havtornsplantor

 En havtornshanne släpper sitt pollen.
En havtornshanne släpper sitt pollen. FOTO: Istock

Det krävs minst 1 hanplanta på 10 honplantor men plantera gärna fler. Var femte planta – en hanne, är en bra regel.

Havtorn pollineras av vinden. Därför är det viktigt att tänka på hur det brukar blåsa. Om hanen står sist i raden i vindriktningen blåser allt pollen åt fel håll, utan att hamna på honblommor.

Välj också en plats där du kan hålla koll på plantornas rotskott. När havtorn etablerat sig kan rotskott komma upp genom asfalt och i stenläggning. Planteras de där emot mitt i en gräsmatta kan du klippa runt och hindra spridning.

Läs också: Skötselråd för äppelträd – plantera, beskära och skörda

Så planterar du havtorn

Havtorn vill ha väl dränerad jord i soligt läge och tål ingen konkurrens från ogräs i början.

Rensa noga och sätt plantorna med minst en meters mellanrum.

Du kan plantera både vår och höst. Börja med att ställa plantar med rotklumpen i vatten så att den är genomvattnad innan du planterar.

Släng med lite kogödsel i planteringsgropen. Havtorn samarbetar med mikroorganismer för att binda kväve. Har plantan redan bildat kvävebildande knölar på rötterna har den redan sina kompisar med sig.

Om inte kan man ta lite jord under en al och mylla ner. Står en al närmare än 40 meter från havtornsplanteringen löser det sig automatiskt.

Skötsel av havtorn

Havtorn är torktålig när den etablerat sig men känslig för torka som nyplanterad. Se till att vattna i början.

Se till att hålla ogräset borta. Ett sätt är att täcka jorden runt plantorna med duk. Du kan också låta hönor eller ankor gå i planteringen. De håller rent.

Se också till att skydda plantornas bark från angrepp från till exempel rådjur och harar. Skadas barken dör plantan oftast snabbt.

Havtorn mår bra av att toppas som små så att de grenar sig fint. Eftersom bären kommer på fjolårsgrenarna är det också bra att föryngringsbeskära äldre plantor, det går att lösa när du skördar.

Skörda havtorn smart

 Skörda med sax och ta frysen till hjälp.
Skörda med sax och ta frysen till hjälp. FOTO: Istock

Havtorn har taggar och bären sitter hårt fast, nära grenarna. Man kan klippa loss med liten sax eller använda speciella havtornsplockare som mosar bären när de sitter på grenen.

Enklaste sättet är att såga av grenen med bär och allt och lägga i en påse i frysen. När bären frusit tar man ut påsen och slår den mot ett hårt underlag. Då lossnar bären.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen