Odla humle - råd och roliga sorter att plantera
Mitt i spretet, mellan fjällen, sitter det allt handlar om.
– I det där gula finns lupulin. Det är det "göttaste" som man vill åt, säger Johan Appelblad, som driver landets nordligaste humleodling.
Det är plockardag när vi besöker Appelblads gård i Trehörningen, norr om Umeå. Det är årets sista övning med ”armar uppåt sträck”. Johan går fram och åter.
Linorna på humlestörarna kapas av och Johan bär skörden upp till gänget i lagårdsporten som sitter vid ett långbord och plockar humlekottar.
Tur att de är på gott humör och att det finns kaffe, för doften är rena vaggvisan.
– Humle har ju använts som milt lugnande. Bland annat sydde man kuddar med humle i till soldaterna i skyttegravarna under första världskriget, förklarar Johan.
Ranka efter ranka befrias från kotte efter kotte allt medan plockarnas fingrar blir allt gulare och klibbigare av humlens nyttiga innanmäte.
Strykande åtgång
Det blir ingen jätteskörd, kanske 15 kilo. Det mesta används för att brygga gårdens eget öl. Det heter TavelsjÖL, bryggs på gårdsbryggeret 65N i Barsele och säljs bland annat på närmaste lanthandel.
Hur det smakar? Säg det, du? Det finns inte en flaska i sinnevärlden just nu.
– Det är extremt populärt och tar slut i stort sett på en gång, berättar Johan och ser precis så nöjd ut som han bör vara.
Trots succén är ölet inte huvudsaken på Appelblads gård. Humleplantorna ute i slänten är viktigare.
– Förr i tiden var det ju lag på att alla bönder skulle odla humle. Även om många sorter försvunnit har inventeringar av gamla plantor räddat viktigt material, säger Johan.
På gården testodlas både svenska och utländska sorter för att se vilka som klarar det stränga klimatet. Johan säljer sticklingar på postorder av humlesorter som visat sig hålla måttet.
Äventyrliga hembryggare
En humle som passar långt upp i norr kommer sent på våren, växer snabbt och mognar av tidigt på hösten.
– Ett bra exempel är sorten Tväråsel. Den kommer senare och undviker frostknäpparna tidigt på våren. Samtidigt hinner den sätta nya ögon på hösten, de som ska bli nästa års nya skott.
Målen för Appelblads gård är att få fler att odla humle, bevara gamla sorter och kanske till och med hitta tillbaka till hur en norrländsk öl kunde smaka förr i tiden.
– Ett öl kan ha 300 olika smaker och aromer medan ett vin bara har ungefär 30. Just nu är humle med citrustoner väldigt inne, berättar Johan.
Han hoppas på mer forskning och produktutveckling av svenskt öl, även om dagens produktutvecklare är många, skickliga och extremt entusiastiska.
– I dag får vi luta oss mot alla dessa duktiga hobbybryggare som experimenterar hej vilt. Bara i umeåtrakten finns det ett 500-tal och de testar allt man kan tänka sig, till och med att brygga på pors.
Så odlar du humle
Plantering: Humle säljs oftast som stickling i plugg eller kruka. Låt plantan stå ljust någon dag innan den planteras om i större kruka. Välj inte för stor kruka. Får den för mycket jord får plantan för mycket vatten och näring i förhållande till rotsystemet.
Ställ plantan svalt och ljust och vakta den mot frost. Växer den till sig kan den eventuellt få en lite större kruka.
När plantan kommit i gång och risken för frost är över planteras den ut på friland. Kom ihåg att rotsystemet blir stort. Varje humle behöver en kvadratmeter mark för sina rötter.
Läge och jordmån: Humlen kan växa i nästan vilket väderstreck som helst men har du ett väster eller österläge så är det att föredra framför norrläge. Söderläge kan bli lite tufft under den varmaste sommaren, även om vissa sorter klarar det bra.
Humle växer bäst i mullrik och välbearbetad jord.
Skötsel: På våren klipps plantorna ner till cirka 5 centimeter ovan mark. Om du satsar på ölbryggning släpps sedan bara ungefär 5 rankor upp.
Täck gärna humlen om våren om du odlar i zon 6. Det ökar chansen för att plantorna ska kunna ge ordentligt med kottar.
Ohyra: Det finns många kryp som vill äta humle. Bekämpa bladlöss så fort du ser dem, till exempel med såpvatten.
Kålmal och andra larver kan kaläta en humle. De kan bekämpas med Turex, ett biologiskt bekämpningsmeel som innehåller bakterien Bacillus thuringensis.
Man kan också komma långt genom att sparka till humlestörar då och då så att larver ramlar av.
Spännande sorter att testa
1. Böle
Urgammal men ny för kunderna i år. 300 år gammal sort som växt på Böle mitt i Umeå. Grönt kulturarv som skyddats och sparats i Alnarps genbank.
Ger örtig och nötig smak med en ton av apelsin/pomerans.
Zon: Testodlad med gott resultat i zon 5.
2. Tväråsel
En riktigt bra humle för odling i norr. Norrbottnisk kulturarvssort som ven vaknar sent på våren och mognar av tidigt på hösten. Bryggare säger att smaken är ”örtig med ett inslag av jordgubbar”.
Zon: 1-7.
3. Hulla Norrgård
Kulturarvssort från Österåker. Medelstora kottar med tydlig humledoft. Provbryggning gav öl med citrusarom och spår av kryddnejlika.
Zon: 1-6.
4. Viala
Genbankssort ursprungligen från Viala, nära Vingåker. Stora rektangulära kottar. Vid bryggning fick ölet utmärkt smak och arom. Äppelarom och äppelsmak, något bitter och kantig.
Zon: 1-6.
5. Svalöf E
En svenskförädlad humle från Svalöf. Starkväxande planta som ger öl med arom av tall/kåda/ceder. Spännande vid torrhumling, när extra humle tillsätts medan ölet jäser. Då ger Svalöf E spännande smak och arom av äpple.
Zon: 1-3.
6. Espetuna
Ännu en urgammal nyhet. Espetuna är en genbanksbevarad smålänning som bjuder på exotiska smaker. Torrhumling med Espetuna ger toner av grönt gräs och banan.
7. Bonneråd
En tacksam planta att odla. Den växer snabbt, skjuter snällt nytt och ger stor skörd.
Zon: 1-6.
En varmjäst favorit
Namn: Johan Appelblad.
Bor: På Appelblads gård i Trehörningen.
Familj: Utflugna barn och sambon Åsa Lindberg.
Favoritöl: Naturligtvis TavelsÖL, en varmjäst Californian Common.
Mer humleinfo: www.savarfroplant.se
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.