Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Trädgård 12 april 2018

Nya trendväxten: Så odlar du egen humle

Humle är en perenn klätterväxt som vissnar ner under vintern. Den slingrar sig medsols och hakar sig fast med särskilda hår som gör bladen sträva.

 Mogna humlekottar av sorten Hulla Norrgård.
Mogna humlekottar av sorten Hulla Norrgård.

Att odla humle med stor framgång beror på många faktorer, som så ofta i odlingsvärlden. Ett bra tips är alltid att hitta en lokal förmåga som kanske har mer kunskaper än du, då får du bra tips som leder till frodiga växter.

Växtplats: Humle vill ha mycket sol och gärna gott om näring. Plantorna mår bra av att stå luftigt, det minskar risken för svampangrepp, men trivs inte i blåst. Plantera i ett skyddat läge, till exempel en södersluttning eller i lä av en husvägg. Tänk på att humle växer kraftigt och kan vara svår att rensa bort när den väl etablerat sig.Läs också: Biologen tipsar: Så hittar du humle nära dig

Vatten: Vår och försommar när tillväxten är som störst behöver humle gott om vatten.

Växtstöd: Humle behöver rejäla växtstöd, 4-5 meter eller högre.

 Humle behöver rejäla växtstöd, minst 4-5 meter höga. Slingrande kring en klassisk humlestör kommer den till sin rätt.
Humle behöver rejäla växtstöd, minst 4-5 meter höga. Slingrande kring en klassisk humlestör kommer den till sin rätt.

Hitta humle: De svenska kulturarvsorterna ’Hulla Norrgård’, från Österåker i Sörmland, och ’Korsta’, från Sköns socken nära Sundsvall, säljs i trädgårdshandeln under varumärket Grönt kulturarv. Professionella odlare kan handla större mängder från Elitplantstationen i Alnarp.

Fler sorters humle: Guldhumle är en vacker gulbladig form som passar bra om man vill ha en mindre kraftigt växande humle. Den är något mindre härdig, till zon 4, jämfört med vanlig humle som klarar zon 5. Japansk humle påminner om humle men är ettårig och blir cirka 3 meter hög. Förodlas i mars-april.Läs också: Därför är humle hett igen!

Humle – en växt med många talanger

• Humle, Humulus lupulus, tillhör familjen hampväxter. Många arter i familjen innehåller kraftfulla ämnen. Dessutom innehåller stänglarna hos humle, hampa och nässlor långa fibrer som använts till tyg och rep.

• Humle har bland annat rogivande, östrogenliknande och antiseptiska egenskaper. Humle stimulerar också aptiten och matsmältningen.

• I Sverige har kottarna använts som krydda i sillinläggningar och bröd. I Tyskland och Schweiz kan man hitta gårdsbutiker med bland annat oljor, vinäger, snaps, choklad och bakverk där humle använts som smaksättning.

• Späda skott av humle har precis som svartrötter kallats fattigmanssparris och kan användas på samma sätt.

• Förr tillsattes humle när ölen kokades, då dunstade de aromatiska oljorna bort medan de

konserverande bitterämnena blev kvar. Nuförtiden tillsätts humle flera gånger under processen och ölet kan ha smak av äpple, grönt gräs och kåda.

• Humleodlarnas förening har nyligen återuppstått. Info: www.humleodlarna.org.

• I Nationella genbanken finns 56 äldre svenska kloner, några av dem flera hundra år gamla. Du kan läsa mer om dem i boken Humle i den svenska nationella genbanken från Sveriges lantbruksuniversitet. Den kan beställas från SLU vis e-post: linnea.oskarsson@slu.se.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen