Bli balkongbonde: Odla ätbart i kruka
Den som ingen trädgård har… kan odla maten i kruka – men bara om den är stor nog. Här är måtten som hjälper dig hitta rätt storlek.
Många växter går utmärkt att odla i kruka. Du kan ställa krukorna på balkongen eller ute i trädgården. Ordna gärna med automatisk droppbevattning, för krukade växter blir törstiga. Det finns enkla varianter som inte behöver kopplas till elnät eller vattenslang.
Om krukorna står i ett soligt hörn på balkongen kan det också vara problem med svarta krukor som kan bli väldigt heta. Skugga dem på något sätt, till exempel genom att slå in dem i säckväv.
Fleråriga plantor som oregano, mynta och rabarber kan klara sig över vintern om de får lite extra kärlek. Flytta in dem i ett skuggigt hörn och se till att krukorna inte har direktkontakt med kall betong, isolera gärna med lite cellplast.
Mycket jord för rötterna
För att odlingen ska lyckas är dock det allra viktigaste att ha tillräckligt stora krukor, både för att rötterna ska kunna utvecklas och för att en större jordvolym håller fukt. En tomat kräver till exempel en jordvolym om minst 20 liter för att trivas.
Odlingskärlen bör vara lika breda som de är djupa.
Jorddjup i kruka
- Dill, ruccola och fleråriga örter som oregano, timjan och mynta – minst 15 centimeters jorddjup. Det innebär att de kan klara sig i en väl tilltagen balkonglåda.
- Basilika, plocksallat, spenat och rädisa – minst 20 centimeters jorddjup.
- Busktomat, brytböna, chili, grönkål, mangold, morot, rödbeta och sockerärt – minst 30 centimeters jorddjup.
- Potatis, squash, pumpa och tomat – minst 40 centimeters jorddjup.
- Rabarber behöver ett rejält jorddjup, cirka 50 centimeter. Tänk på att krukan blir ganska tung så välj gärna en lättare, mullrik jord.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.