Odla inne under lampa – 8 spännande sorter
Ärtskott och groddar i all ära men det kan bli så mycket roligare. Vad sägs till exempel om skojigheter som källfräne, stevia och portlak på fönsterbrädan.
Du kan inte föda ett helt kompani men att göra dig själv på gott odlingshumör i mörkret går alldeles utmärkt.
Nyckeln är extra belysning och nu för tiden behöver det inte bli dyrt. Färdiga ljusramper har gått ner i pris och det är hyfsat enkelt att göra en egen.
Belysningen bör vara på 12-16 timmar per dag. Lamporna ska vara svala, inte varma som gamla tiders glödlampor eller halogen.
Läs också: Smart evighetsodling: Köp en kruka basilika och få massor
Satsa på mera watt
– Ju mer watt, desto bättre är en enkel tumregel. Satsa på 60-200 watt per kvadratmeter om du använder lysrör för att odla eller dra upp plantor. Med LED räcker 30W till knappt 1 kvadratmeter.
När ljuset räcker till får odlingen fart, plantorna blir knubbiga i stället för rangliga men det blir inga mängder med blad. Satsa därför på spännande sorter med färg, kryddig smak eller spännande struktur.
Det ger vinterodlingen guldkant.
Läs också: Anlägg din egen örtagård – enklare än du tror
8 överraskande innesorter
Bondböna (Vicia faba)
Stirra dig inte blind på baljorna. Bondbönans späda skott och blad smakar supergott, antingen färska eller snabbfrästa i stekpanna.
Blötlägg fröerna ett dygn innan de sås och ställ sådden svalt tills de grott. Foto: IBL.
Dill (Anethum graveolens)
Blev det dillfrön över? Vänta inte till våren utan strö ut dem på fuktig såjord i kruka, strö över lite jord och vänta. Foto: IBL.
Källfräne (Nasturtium officinale)
Lättodlad vattenväxt som också kallas vattenkrasse. Trots namnet går den att odla i kruka också, se bara till att jorden hålls fuktig. Foto: IBL.
Trädgårdsportlak. (Portulaca oleracea var. sativa)
Krispiga, köttiga blad fulla med Omega 3-fettsyror och E-vitamin. Sås ytligt.
Lämna några blad varje gång du skördar så kommer hela tiden nya. Foto: IBL.
Sötflockel. (Stevia rebaudiana)
Kallas stevia eller sockerplanta och används för att ge söt smak åt efterrätter och drycker.
Fröna är ljusgroende. Strö ut dem på fuktig jord och tryck försiktigt så att de får jordkontakt. Foto: IBL.
Rädisa. (Raphanus sativus)
Knölarna kan du glömma vid vinterodling men det gör ingenting. Bladen, blommorna och de små fröbaljorna är jättegoda att strö över salladen.
Gror supersnabbt och ger blad länge, länge. Foto: IBL.
Spenat (Spinacia oleracea)
Extremt lättodlad och tacksam. Så, vänta och skörda blad eftersom. Smakar gott både färska och tillagade. Foto: IBL.
Pak choi (Brassica rapa, Chinensis-gr.)
Lättodlad kålsläkting som också går att odla i kruka inne. Satsa i så fall på att skörda bladen små, de köttiga stjälkarna behöver mer tid på sig. Foto: IBL.
Läs också: Växtbelysning att bygga själv eller köpa
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.