Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Trädgård 8 mars 2018

Så odlar du jordärtskocka – njut sedan hela hösten

Om du älskar jordärtskocka och inte har börjat odla egen är det dags nu! Men se upp så att du inte får för mycket och snart utfodrar hela grannskapet!

Att odla jordärtskocka handlar inte om att lyckas eller misslyckas, utan fokus bör ligga på att hålla det under kontrollerade former. För har du otur så sätter växten i väg och du har snart mer jordärtskocka än du önskar.

Läs också: Så odlar du bönor med fantastiskt resultat

Jord: Du kan med fördel använda välgödslad och mullhaltig sandjord. Ta en jord med högt pH: 7,0-7,5. Om du har en odlingslott eller ett trädgårdsland där du inte vet hur jorden är beskaffad – fråga en granne! Odlingsintresserade brukar ha koll på sådant.

Plantering: Tidigt på våren eller på hösten kan du sätta knölarna. Sätt knölarna ungefär 10 cm djupt med ett avstånd på 40-50 cm mellan plantorna. Om du ska odla fler rader behöver du ungefär 70 cm mellan raderna.

Allmän skötsel: Gör en vanlig ogräsbekämpning och se till att vattna så att inte knölarna torkar.

Gödsling: Du ska ut och gödsla ordentligt i slutet av sommaren och i början av hösten när kockan växer som mest. Fråga i handelsträdgården vilken gödsel som fungerar bäst för din odling!

Skadeinsekter och sjukdomar: Du får väldigt sällan problem med insekter eller sjukdomar (hurra!)

Skörd: Så sent som möjligt på hösten, det går även bra att skörda under vintern tills marken fryser.

Förvaring: Jordärtskockorna bör lagras svalt och fuktigt.Läs också: Så förvarar du löken bäst

Relaterade artiklar

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen