Så odlar du din egen majs
Drömmer du om att odla egen guldgul majs? Så här gör du.
Egenodlat smakar ju alltid bäst. Så även majs!
Växtplats och jordmån: Majs föredrar en en varm växtplats med djup, sandblandad mulljord och vill gärna ha en god tillgång på näring och vatten. Du köper en påse frö hos din trädgårdshandlare. Läs också: Så skördar du din majs
Samodling: Du kan gärna tänka på att odla majsen bredvid andra grödor eftersom vissa växter trivs tillsammans. Välj gärna att samodla med bönor, ärter, potatis, gurkväxter, solros och dill, däremot inte med salladskål och tomater.
Sådd och såtid: Sockermajsen gror på 5-10 dagar vid en jordtemperatur på +10°C. I odlingszon 1-3 kan man i bra lägen så direkt på friland i mitten på maj, men förkultivering rekommenderas. Det betyder att du sår fröna inomhus innan du planterar ut växten i frilandet eller pallkragen.
Om du behöver förkultivera: Använd en liten kruka hemma för dina majsfrön. Fyll dem med såjord, lägg ner fröna, på med lite mer jord, och vattna sedan lite med sprayflaska varje dag. Tillslut kommer det gröna upp och plantan är redo att sättas ut i frilandet eller pallkragen när jorden är varmare än 10 grader.
Läs också: Allt om förkultivering
Allmän skötsel: Ogräsbekämpning och bevattning. 2-3 dagar i veckan räcker om det är normaltorrt klimat.
Gödsling: Näringsbehovet är stort. Stallgödsel brukas ner på hösten. Du hittar stallgödsel, som är rik på nedbrytande bakterier och som kommer från hästarnas spillning, i din trädgårdshandel.
Skadeinsekter och sjukdomar: I stort sett problemfri.Läs också: Så får Sara Bäckmo en jätteskörd av majs