Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Trädgård 13 mars 2018

Så odlar du din egen majs

Drömmer du om att odla egen guldgul majs? Så här gör du.

FOTO: Shinyfamily

Egenodlat smakar ju alltid bäst. Så även majs!

Växtplats och jordmån: Majs föredrar en en varm växtplats med djup, sandblandad mulljord och vill gärna ha en god tillgång på näring och vatten. Du köper en påse frö hos din trädgårdshandlare. Läs också: Så skördar du din majs

Samodling: Du kan gärna tänka på att odla majsen bredvid andra grödor eftersom vissa växter trivs tillsammans. Välj gärna att samodla med bönor, ärter, potatis, gurkväxter, solros och dill, däremot inte med salladskål och tomater.

Sådd och såtid: Sockermajsen gror på 5-10 dagar vid en jordtemperatur på +10°C. I odlingszon 1-3 kan man i bra lägen så direkt på friland i mitten på maj, men förkultivering rekommenderas. Det betyder att du sår fröna inomhus innan du planterar ut växten i frilandet eller pallkragen.

Om du behöver förkultivera: Använd en liten kruka hemma för dina majsfrön. Fyll dem med såjord, lägg ner fröna, på med lite mer jord, och vattna sedan lite med sprayflaska varje dag. Tillslut kommer det gröna upp och plantan är redo att sättas ut i frilandet eller pallkragen när jorden är varmare än 10 grader.

Läs också: Allt om förkultivering

Allmän skötsel: Ogräsbekämpning och bevattning. 2-3 dagar i veckan räcker om det är normaltorrt klimat.

Gödsling: Näringsbehovet är stort. Stallgödsel brukas ner på hösten. Du hittar stallgödsel, som är rik på nedbrytande bakterier och som kommer från hästarnas spillning, i din trädgårdshandel.

Skadeinsekter och sjukdomar: I stort sett problemfri.Läs också: Så får Sara Bäckmo en jätteskörd av majs

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen