Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Trädgård 24 januari

Odla malabarspenat - krukväxten du kan äta

Upptäck malabarspenaten. Det är en söt krukväxt som bjuder på både blad, blommor och bär.

 Det är ingen spenat egentligen men används likadant. Malabarspenatens blad och stjälkar går att äta.
Det är ingen spenat egentligen men används likadant. Malabarspenatens blad och stjälkar går att äta. FOTO: TT

Malabarspenat (basella alba) är en slingerväxt som härstammar från södra Asien där både blad, toppskott och gröna blomknoppar används i soppor och grytor.

Trots namnet är växten inte släkt med spenat, men kan mycket väl stuvas och användas på samma sätt. Bladen kan också användas färska och tillskrivs stärkande egenskaper.

 Röd malabarspenat (Basella alba) 'Rubra'. För liten kruka och för torrt stressar plantan så att den blommar i förtid, men det gör ju ingenting om plantan endast är för prydnad. Godast blir bladen i stor kruka och inte för hård uttorkning.
Röd malabarspenat (Basella alba) 'Rubra'. För liten kruka och för torrt stressar plantan så att den blommar i förtid, men det gör ju ingenting om plantan endast är för prydnad. Godast blir bladen i stor kruka och inte för hård uttorkning. FOTO: Anette Brunsell

Har man bara nån enstaka planta är det praktiskt att nypa blad till frukostmackan med början nerifrån så snart plantan börjat förgrena sig, dels kommer det inte att synas så väl när sidoskotten täcker en huvudstam som börjar bli lite kalare och dels finns det växtkraft kvar till hela vintern.

Läckert lackröd

Det finns olika sorters malabarspenat, främst röd och vit. ‘Rubra’ har en läckert lackröd stjälk och en lätt jordig smak som påminner om rödbeta. Den är också enklast att få tag på och säljs till exempel av Impecta.

Den vitstjälkade har mildare smak, men här får man leta utsäde i frögrupper på sociala medier eller skott på säljsajter.

I vårt klimat får malabarspenaten räknas som en ettårig växt eftersom den får rankor på upp till fyra meter på en säsong och kan bli svårhanterlig. Visserligen går det bra att klippa ner och starta om, men det är ännu enklare att så nytt nån gång om året.

Ibland kan den till och med självså sig i nån kruka bredvid. På sommaren kan plantan flytta utomhus i varmt, skyddat läge, men tål ingen kyla.

Läs också: Gott att äta: Odla skott av bondböna inne

Så nytt eller ta skott

 Malabarspenatens bär är också ätliga, men innehåller stor kärna. De färgar av sig och kan vara säkrast att klippa bort, men spara tillräckligt som nytt utsäde.
Malabarspenatens bär är också ätliga, men innehåller stor kärna. De färgar av sig och kan vara säkrast att klippa bort, men spara tillräckligt som nytt utsäde. FOTO: Anette Brunsell

Har du väl skaffat en planta är det sen ingen svårighet att hålla sig med eget utsäde eftersom plantorna blommar på små dekorativa, rosagröna vippor som rätt snart utvecklas till blå bär.

De är också ätliga men har stor kärna och är knappt värda besväret. Däremot kan du passa på att spara till ny sådd. Låt köttet sitta kvar och lägg dem på tork.

När det är dags för sådd kan du skynda på groningen genom att blötlägga dem under natten. Så dem 1 centimeter djupt i krukor, ett och ett och håll fuktigt. Med undervärme från element tar groningen 10-30 dagar.

Har du både röd och vit malabarspenat så finns det risk att de korsar sig och stjälkarna blir rosa. Ha plantorna i olika fönster om du vill undvika korsbefrukting. Det går också bra att sätta rotade toppskott.

Äta gardinerna

 Den vita malabarspenaten (Basella alba) med frodiga blad och rankorna runt ståltrådsstomme.
Den vita malabarspenaten (Basella alba) med frodiga blad och rankorna runt ståltrådsstomme. FOTO: Anette Brunsell

Att låta rankorna ta sig upp till gardinstången är ett utmärkt sätt att få plats med många blad och mycket mat. På köpet får du ett lummigt insynsskydd.

Till hjälp har varje ranka ett snöre som fästs med en ögla runt basen av plantan upp till gardinstången.

Malabarspenat växer så snabbt att den lätt kan klippas ner och startas om när fönstret behöver putsas eller när inte ens gardinstången räcker till.

Tyckte du om den här artikeln? Prenumerera på Land

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen