Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Trädgård 30 augusti 2021

Odla mangold och spenat – allt du behöver veta

Sen sådd kan ge bladgrönt långt inpå hösten och tidig vår. Släktingarna mangold och spenat är goda och mättande, innehåller massvis med näring och är dessutom en prydnad i sig.

 Mangold och spenat växer fort. Sätt dem bland andra växter som tar mer tid på sig.
Mangold och spenat växer fort. Sätt dem bland andra växter som tar mer tid på sig. FOTO: Istock

Att september snart är här betyder inte att odlingssäsongen är över. Inte minst klarar spenat och mangold sena sådder och ger skörd både i höst och till våren.

Spenat och mangold tillhör samma familj, Amaranthaceae, och är del av betsläktet. Det gemensamma är att de är lättodlade och näringsrika, liksom att de levererar såväl tidiga småblad som närmast köttiga och mättande blad när de väl växt sig stora.

Dock bär de sig lite olika åt. Mangold, även kallad bladbeta, romersk spenat eller stamspenat, är egentligen en tvåårig växt men odlas som ettåring. Den har 7000-åriga rötter i Persien, och har förflyttat sig norröver via Nordafrika och Sydeuropa.

Nyttig kom-igen-växt

Mangold innehåller antioxidanter och är mycket rik på C-vitamin och mineraler. I huvudsak sås mangold i uppvärmd jord på våren, tilläggssås under sommar och höst och skördas under hela säsongen.

Mangold tar två månader på sig från sådd till skörd, och finns i mängder av sorter där stjälkar i rött, gult och orange ger färgprakt i grönsakslandet. Störst skördar ger de grönbladiga sorterna medan de rödbladiga tenderar att gå i blom.

Mangold är en kom-igen-växt som fortsätter att producera nytt under säsongen. Om plantorna skärs ner till 2–3 centimeter medan bladen ännu är små kommer de igen med råge.

Kinkig om sommaren

 Bladen är goda, stjälkarna också.
Bladen är goda, stjälkarna också. FOTO: Istock

Spenaten har också sitt ursprung i Persien, tros ha kommit till Spanien med morerna och till norra Europa i mitten av 1600-talet. Spenat är rik på A-, C- och E-vitamin, bidrar med mineraler och är en fin källa till antioxidanter.

Spenat gror gärna i kall jord men är kinkig under sommaren eftersom den är känslig för långa ljusa nätter. Därför lämpar sig vår- och höstsådd bäst. Spenat kan också sås under vintern.

Eftersom spenat är en snabb kultur, den tar bara en månad på sig från sådd till skörd, är den utmärkt att så mellan långsamväxande grödor som får utrymme att bre ut sig när spenaten skördas. Det finns många sorters spenat, dels med olika bladstorlek och dels de som inte går så lätt i blom vid torka.

Toppgrönt med blad

Färska småblad i sallad, frästa mangoldstjälkar till grillen, mangoldpaj och spenatsås till pasta, smoothies på näringsrikt spill, förvällda blad till frysen … Spenat och mangold har fantastiska smaker, ger stora skördar och kan användas i mängder av rätter. Att de dessutom är vackra i trädgårdslandet, klarar en frostnatt och fixar en sen sådd gör dem till trädgårdslandets toppgrönsaker.

Så blir du självförsörjande på matiga blad – tänk så här

 Det blir mycket att äta både direkt och till vintern. Spenat och mangold är en guldgröda för matvrak.
Det blir mycket att äta både direkt och till vintern. Spenat och mangold är en guldgröda för matvrak. FOTO: Istock

• Odla för både färskkonsumtion och för att spara till vintern.

• Odla olika sorter för variation, bladen har olika egenskaper och smak.

• Planera för vårsådd och sommarskörd samt höst- och vintersådd och vårskörd.

• Ha småplantor redo i brätten, att plantera ut när andra grönsaker har skördats.

• Odla bladen mellan långsamväxande grönsaker, för att utnyttja ytan maximalt. När bladen är skördade kan huvudgrödan bre ut sig.

Odla spenat – så gör du

 Vattna ofta. Spenat gillar inte att torka.
Vattna ofta. Spenat gillar inte att torka. FOTO: Istock

Spenat, Spinacia oleracea, trivs på alla jordar, såvida de håller fukten. Spenat klarar skugga men växer snabbare i sol, men går i blom vid värme och torka liksom under högsommaren då nätterna är ljusa. Med kort utvecklingstid, runt 40 dagar från sådd till skörd, krävs ingen förodling. Det kan självklart vara bra att ha lite plantor på gång, för att fylla i när det blir skördeluckor i landet. Snabbheten gör att spenat kan sås sent på säsongen och ändå bli skördeklar innan vintern.

Direktsådd: Spenatfrön gror vid 3 grader och kan sås redan från februari. Så på 1 centimeters djup i rader med 5–25 centimeter mellan plantorna, det mindre avståndet kräver mer noggrann gallring. Ha 30–40 centimeter mellan raderna om du odlar på friland. Vattna med stril. Täck med fiberduk för snabb utveckling. Så i omgångar under vår och försommar, gör uppehåll under juli och så igen från augusti och in i november.

Skötsel: Vattna noga från första början och hela säsongen, spenat som står i torka går i blom. Plantor som står för trångt hämmas i tillväxten och går också i blom, därför är det viktigt att gallra. Den första gallringsskörden ger perfekta småblad och ger kvarstående plantor utrymme att utvecklas ordentligt. Skörda sedan kontinuerligt, plocka de yttre stora bladen först. Om du odlar i flera omgångar krävs extra gödsling med gräsklipp, guld- eller nässelvatten. Gräsklipp är perfekt, det håller kvar fukten i marken.

Övervintra: Sen spenatsådd kan övervintra som småplantor och ger tidigt vårvinterskörd. Täck med halm för att skydda plantorna.

Vinterså spenat

 Spenat som inte får sova på nätterna kan gå i blom.
Spenat som inte får sova på nätterna kan gå i blom. FOTO: Istock

Spenat kan vintersås till och med när jorden är frusen, såvida du har lite tinad jord att tillföra. Enklast är att så i pallkrage eller annan odlingslåda, då går det att styra temperaturen med lock.

Skrapa bort eventuell snö på jorden. Häll på ett 2–3 centimeter tjockt lager jord. Dra upp rader och lägg ut spenatfrön med 10 centimeters mellanrum. Täck med jord och lägg på ett lager snö istället för att vattna. Snön smälter så småningom av solen. Lägg på ett genomskinligt lock, kanske ett gammalt fönster eller en ram med fasthäftad plast alternativt ett lock avsett för pallkrage. Fröna klarar sig även om jorden fryser. När våren kommer gror fröna och du kan räkna med en tidig skörd.

Spenatens behöver sova

 Visst ser man redan nu vad det ska bli? Saftig mangold med röda stjälkar.
Visst ser man redan nu vad det ska bli? Saftig mangold med röda stjälkar. FOTO: Istock

Glöm inte att spenat behöver nattvila och går i blom under högsommaren på grund av de ljusa nätterna. Därför är det bäst att så spenat vår och höst.

Odla mangold – så gör du

Mangold, Beta vulgaris, vill stå soligt, växer på de flesta jordar men trivs bäst där det är luckert och väldränerat samt rikt på mull och näring. Med en utvecklingstid på 45–60 krävs ingen förodling. Det är dock aldrig fel att ha ett gäng plantor på gång för att fylla i luckor i odlingsbäddarna efter skörd. Eftersom mangold tenderar att gro ojämnt är det också bra att ha småplantor redo där inget har kommit upp.

Förodling: Börja 4¬–6 veckor innan beräknad utplantering. Använd såjord i rena småkrukor, pluggbrätten eller odlingstråg. Så 4 frön i varje kruka eller plugg, eller bredså i odlingstråg. Vattna. Se till att jorden är ständigt fuktig, annars gror inte fröna. Det är inte nödvändigt att plantera om mangoldplantorna innan de sätts ut i odlingsbädden.

Utplantering: När risken för frost är över och plantorna är 5–20 centimeter höga är det dags för utplantering. Sätt plantorna med 15–20 centimeters mellanrum i odlingsbädd eller dubbel pallkrage, ha 30 centimeter emellan raderna om du odlar på friland. Vattna med stril.

Direktsådd: Så när jorden är över 8 grader, kallare jord kan göra att plantan går i blom. Så på 1–2 centimeters djup och i rader med 5–10 centimeters mellanrum eller i grupp om 10 frön med 25 centimeters avstånd mellan grupperna. Kratta över jord och tryck till. Vattna med stril.

Skötsel: Vattna noga från första början och hela säsongen, mangold utvecklas bäst med jämn bevattning. Vattenbrist orsakar också träiga stjälkar.

Lägg över fiberduk om våren och försommaren är kall, väven både skyddar och driver på tillväxten. Gallra när plantorna är en decimeter höga, ett avstånd om 10–20 centimeter mellan plantorna är lagom. Använd bladen från de bortgallrade plantorna i en sallad. Mangold kan skördas kontinuerligt men kräver då regelbundet näringstillskott i form av gräsklipp eller näringslösning som guld- eller nässelvatten. Fyll på med nya plantor allt eftersom du skördar så förlängs säsongen.

Övervintra: Mangold övervintrar i en stor del av landet och ger en tidig vårskörd innan den sedan går i blom. Täck plantorna med halm så klarar de vintern.

Växelodling – ja tack!

Spenat och mangold har sällan problem med skadedjur eller sjukdomar. Det är ändå vettigt att växelodla, alltså skifta växtplats så att samma gröda kommer tillbaka först vart femte år på samma ställe. Därmed slipper jorden bli trött och mottaglig för sjukdomar.

Skörd & förvaring av spenat och mangold

 Skörda blad efter blad så kommer det fler.
Skörda blad efter blad så kommer det fler. FOTO: Istock

• Gallringsskörda. Skörda tidiga småblad genom att ta hela plantor som står för tätt. Det ger plantorna som står kvar plats att bre ut sig.

• Skörda löpande. Både mangold och spenat producerar nya blad om plantan får stå kvar efter skörd. Skär eller klipp av plantorna 2–3 centimeter från marken, eller bryt av de yttre bladen allt eftersom. Gödselvattna eller täck jorden runt plantorna med gräsklipp så kommer plantorna igång igen.

• Slutskörda. När plantorna är på väg att gå i blom är det dags för slutskörd. Skär av plantorna intill marken. Låt rötterna vara kvar i jorden, de bidrar till mullhalten.

• Mangold och spenat passar bra att frysa. Förväll bladen i lite vatten, lägg dem i påsar eller askar i frysen. Blad som inte förvälls blir sladdriga när de tinar.

• Mangold kan torkas. Värm ugnen till 50 grader, sätt in en plåt med blad men låt ugnsluckan stå på glänt. Titta till bladen så de inte bränns och vittrar sönder. Förvara torrt och mörkt.

Läs också: Så använder du hönsgödsel

Eget frö av spenat och mangold

 Spar frön till nästa år av spenat och mangold.
Spar frön till nästa år av spenat och mangold. FOTO: Istock

Det går utmärkt att ta eget frö från både spenat och mangold. Spenat ger frö första året. Låt några plantor gå i blom och låt dem stå kvar tills fröna har torkat. Mangold blommar och ger frö på andra året. Låt några plantor stå kvar i odlingen efter första årets skörd, nästa år kan du skörda frö efter blomning. Tänk på att mangold och betor korspollinerar varandra vilket ger odugligt frö, därför får det inte stå kvar plantor av betor när du odlar mangoldfrö.

Skörda frön genom att skära av de långa fröstänglarna och torka dem upp- och ner i en pappkasse i rumstemperatur.

Trubbel och lösningar

Problem: Spenaten blommar och får bleka blad.

Åtgärd: Spenat behöver vila om natten och går lätt i blom under högsommarens ljusa nätter. Så tidigt på våren, gör uppehåll i juli och återuppta sådden i augusti för att undvika blomning.

Problem: Mangoldbladen är perforerade med hål.

Åtgärd: Jordloppan har varit framme. Jordloppor övervintrar i jorden, förebygg skada genom att växla odlingsplats. Angrepp kan minskas med täckodling, då kan inte lopporna förflytta sig mellan jord och blad. Håll jorden fuktig, jordloppan trivs när det är torrt.

Problem: Spenatbladen har gula fläckar och gråaktigt ludd på undersidan.

Åtgärd: Spenaten har drabbats av spenatbladmögel, en svamp som utvecklas vid hög luftfuktighet. Byt växtplats när du sår nytt. En ovanlig åkomma.

4 spenatsorter för husbehov

 'Matador' går också under namnen 'Viking' och 'Atlanta'.
'Matador' går också under namnen 'Viking' och 'Atlanta'. FOTO: TT

’Bloomsday long standing’: Ger stora fylliga blad som växer upprätt. Kan sås tidigt på våren för snabb skörd men ger mer när den sås i juli¬–augusti. Tål minusgrader.

’Butterfly’: En tidig sort med stora blad. Går lätt i blom och passar bäst att så under våren fram till maj eller från slutet och juli och framåt. Klarar övervintring.

’Matador’: Får kraftiga plantor vars pilformade, buckliga blad har trubbig spets. Kan odlas året om och är relativt sen att gå i blom men ger bäst skörd om den sås tidigt på våren eller senare på sommaren. Går också under namnen ’Viking’ och ’Atlanta’.

’Medania’: En medeltidig sort som ger stora skördar av extrastora mörkgröna blad. Går inte så lätt i blom trots ljusa dygn. Resistent mot bladmögel.

7 sorters mangold för husbehov

 'Lucullus' med sina snövita stjälkar.
'Lucullus' med sina snövita stjälkar. FOTO: TT

‘Lucullus’: Har medeltjock vit stjälk och gröngula buckliga blad. Ganska frosthärdig.

‘Fordhook Giant’: Starkväxande och får mörkgröna blad på tjocka, mjälla vita stjälkar. Går inte i blom i första taget, ger stor skörd och tål några nätters höstfrost.

‘Erbette’: Helgrön sort med stora, släta, spenatsmakande blad på smala stjälkar. Skördas kontinuerligt hela säsongen och långt inpå hösten. Kan övervintras och ger tidig vårskörd.

‘Magenta Sunset’: Får medelstora, lätt buckliga mörkgröna blad på purpurstjälkar. Tål både värme och frost.

 'Rainbow chard' ger ett fyrverkeri i grönsakslandet.
'Rainbow chard' ger ett fyrverkeri i grönsakslandet. FOTO: TT

‘Rainbow Chard’: En mix där plantorna har stjälkar i vitt, gult, orange, rosa och purpur och blad i grönt, purpur och brons. Stort skönhetsvärde i odlingen.

‘Orange Fantasia’: Smala orangefärgade stjälkar med mörkgröna, lätt buckliga blad. Fin att skörda tidigt för småblad.

‘Golden Chard’: Har stora lätt buckliga gröna blad på kraftigt gula stjälkar. Mycket välsmakande.

Spenatvarianter att testa

 Nyzeeländsk spenat är egentligen en isört.
Nyzeeländsk spenat är egentligen en isört. FOTO: TT

1. Nyzeeländsk spenat, Tetragonia expansa, tillhör isörtfamiljen men smakar och odlas som spenat.

 Malabarspenaten kräver förodling.
Malabarspenaten kräver förodling. FOTO: TT

2. Malabarspenat, Basella alba, tillhör malabarspenatsläktet Basella och är trots namnet alltså inte släkt med spenat. Växer i lianer med köttiga blad. Kräver förodling.

 Spenatens viga kusin heter rankspenat och kan övervintra.
Spenatens viga kusin heter rankspenat och kan övervintra. FOTO: TT

3. Rankspenat, Hablitzia tamnoides, tillhör spenatfamiljen men är klättrande. Perenn som kan övervintra upp till zon V. Fröna är svårgrodda, bäst är att så ytligt på hösten eller mycket tidigt utomhus på våren.

Odla spenat & mangold i norr

Visst kan du sensommarså matiga blad i landets norra delar. Förvisso hinner de inte komma så långt innan vintern, såvida du inte odlar i växthus, utan får ätas som småblad. Spenat kan du vinterså även i norr.

Matiga blad i mängder

På en odlingsbädd om 120 x 400 centimeter får det plats cirka 120 mangoldplantor eller 360 plantor spenat. En mangoldplanta kan ge upp till 2 kilos skörd per planta beroende på hur tätt plantorna står. Spenat ger cirka 1 kilo per kvadratmeter.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen