Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Trädgård 14 mars 2018

Så odlar du mangold – odlingens generösaste

Att ha mangold i pallkragen eller på frilandet är en härlig känsla! Det ger snabbt mat på bordet och egenodlat är ju nyttigast och godast.

FOTO: Istock

Mangold som också kallas bladbeta, spenatbeta eller romersk spenat är en tvåårig släkting till rödbetan, men den saknar den karaktäristiska, uppsvällda roten. Mangold har stora, friskt gröna, oftast buckliga blad, med uppsvällda vita eller röda bladstjälkar.

Läs också: Vill du bli självförsörjande på grönt? Det här behöver du

Det finns två huvudtyper, den ena har breda bladskaft, den andra smala. Det finns också rödbladiga sorter, och andra med stora, buckliga blad.

Växtplats och jordmån: Mangold kan växa på de flesta jordar, men trivs bäst på en välgödslad, mullrik, något lerhaltig jord med ett pH-värde på 7,0. Om du har ett friland med jord får du testa själv hur jorden är beskaffad.

Är du ny på kolonilotten eller trädgården kan du fråga en odlingsintresserad granne! Har du en pallkrage är det betydligt lättare. Då köper du bara ”rätt” jord i affären och häller i din krage.

Sådd och såtid: Så direkt på friland i början på maj. Vid för tidig sådd finns risk för stocklöpning. Det betyder att mangolden börjar blomma och då blir det inga goda blad. Läs också: Så odlar du bönor bäst!

Sådjup: Fröna lägger du i 2 cm djup. Du planterar fröerna med ett avstånd på 10-20 cm. Ska du så olika rader av mangold bör varje rad ha cirka 35-50 cm mellan sig.

Allmän skötsel: Ogräsrensning och luckring. Att luckra är att mjuka upp jordytan så att vattnet lättare rinner ner. Mangold har ett väl utvecklat rotsystem och klarar sig i regel utan bevattning.

Gödsling: Mangold kräver en näringsrik jord för att utvecklas bra. Du kan handla bra gödsel i din affär som passar den jord du har i marken eller den du köpt till pallkragen.

Skadeinsekter och sjukdomar: Mangold angrips sällan av skadeinsekter och sjukdomar.

Skörd: Vanligen skördar man bladen efterhand som de utvecklas. Redan efter 6-8 veckor kan man börja skörda. Du ser själv vilka blad du vill ha, och du kan vänta tills du får större blad eller skära om du vill ha mindre. Skär man ner hela växten så kommer det snart nya blad.Läs också: Så fryser du mangold

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen