Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Trädgård 20 mars

Frossa i penséer – odlingstips och skötselråd

Pensén måste vara vår mest tacksamma och älskade vårblomma.

Börja tidig vår så kan du njuta av ett hav med blommor ända till hösten.

 Budgetköpen av pluggplantor i februari har odlats som krukväxter och vuxit till sig. De är tåliga men glöm inte att låta dem vänja sig långsamt vid utelivet.
Budgetköpen av pluggplantor i februari har odlats som krukväxter och vuxit till sig. De är tåliga men glöm inte att låta dem vänja sig långsamt vid utelivet. FOTO: Anette Brunsell

Ursprungligen är pensén en korsning mellan olika vilda violarter i familjen violaceae som styvmorsviol och storblommiga arter.

Med penséer menar vi oftast de ettåriga, storblommiga hybriderna, men det finns också småblommiga förädlade styvmorsvioler som ger många fler blommor per planta och är mest lika sina vilda släktingar med två lila, övre kronblad och tre nedre, ljusa i vitt och gult.

De storblommiga hybriderna får inte lika många blommor som de små men väcker uppmärksamhet ändå med sina sammetslena kronblad och vänliga leenden.

Det finns också en lite mer exklusiv variant av den storblommiga med starkt krusade blomblad som säljs under sortnamnet ‘Rokoko’. Den är nyckfullare att driva upp kommersiellt och brukar därför kosta lite extra.

Läs också: Tricket som skyddar penséer mot rådjuren

Tålig mot frosten

 Här är det trångt i lådan och hög tid att skola om plantorna som bredsåddes i februari. Lådan har dräneringshål i botten och även hål i locket som användes för att skapa drivhuseffekt i början. Sådden har stått utomhus mot norr och naturen har fått sköta resten.
Här är det trångt i lådan och hög tid att skola om plantorna som bredsåddes i februari. Lådan har dräneringshål i botten och även hål i locket som användes för att skapa drivhuseffekt i början. Sådden har stått utomhus mot norr och naturen har fått sköta resten. FOTO: Anette Brunsell

Bland ettåringarna sticker pensén ut med sin tålighet mot kyla. Vuxna plantor klarar flera minusgrader flera dagar i rad.

Blommorna kan vara tunga av frost på morgonen för att resa sig och se ut som om ingenting hänt på eftermiddagen när det blivit plusgrader. Faktum är att stekande sol och stark torka en varm sommardag kan göra mer skada.

Den som haft penséer som gått i frö och självsått sig har kanske fått en matta av småplantor under en balkonglåda eller runt en kruka framåt höstkanten med alla möjliga färgställningar som skvallrar om alla genanlag.

I gynnsamma lägen kan höstsådda plantor övervintra utomhus, man kan också prova att gräva upp och övervintra i växthus. Övervintrande plantor är känsliga för övervattning och möglar lätt, så det gäller att snålvattna men ändå inte låta torka ut för hårt under den kalla perioden.

Så nu för höstblom

 När krukan är full av rötter är det dags att skola om eller plantera ut. Penséer är törstiga under blomningen, vill ha näringsrik jord och sol. I gengäld kan man ha glädje av dem hela sommaren. Börjar plantorna bli höga och rangliga kan de beskäras och startas om.
När krukan är full av rötter är det dags att skola om eller plantera ut. Penséer är törstiga under blomningen, vill ha näringsrik jord och sol. I gengäld kan man ha glädje av dem hela sommaren. Börjar plantorna bli höga och rangliga kan de beskäras och startas om. FOTO: Anette Brunsell

Små plantor är också lite mer känsliga för minusgrader än stora plantor och vill inte utsättas för minusgrader.

Vill du så själv finns det en hel del sorter att välja på hos fröfirmorna. För sensommarblomning sås i februari till mars och då har man fräscha plantor till hösten när de inte finns några att köpa i handeln. I England till exempel är pensén en höst- och vinterblomma och det kanske blir vanligare här också efter hand som klimatet blir mildare.

För vårblomning sår man i juli-augusti och övervintrar ljust och frostfritt.

Med penséer kan man få mycket blomning under lång period för liten penning, antingen man sår själv eller köper färdiga plantor.

Läs också: 5 steg till ett eget snödroppshav

Skynda att fynda

 Samla penséer i krukor, hinkar och tråg. Färgskalan håller ihop.
Samla penséer i krukor, hinkar och tråg. Färgskalan håller ihop. FOTO: Anette Brunsell

Redan i januari/februari kan man hitta pluggplantor i trädgårdshandeln till och med i hobby- och byggvaruhus. Tio pluggplantor för priset av en stor längre fram på säsongen.

Ett tips, för den som har tillgång till växthus eller uterum är att förse sig rejält och så snart man kommer hem plantera om dem en och en i vanliga blomkrukor där de kan växa till sig någon månad tills vädret blir mer drägligt utomhus. Under tiden har man tåliga krukväxter som lyser upp redan tidigt på säsongen.

Man behöver inte veta exakt hur varje planta ska användas längre fram. Skulle någon bli över när urnor och balkonglådor är fyllda får överskottet lätt plats i rabatten eller en egen större kruka att ställa i ett pottery eller varför inte på trädgårdsbordet. Penséer kan man unna sig att frossa i!

Så här tar du hand om penséerna

  • Penséer är tåliga och trivs i sol eller växlande sol.
  • Plantera i bra jord, väldränerad och välgödslad.
  • Penséer är törstiga och behöver regelbunden vattning. Börjar de se hängiga ut så vattna dem rejält så piggnar de snabbt till.
  • I krukor tar näringen fort slut. Tillsätt svag dos flytande näring i varje vattning ett par veckor efter plantering.
  • Plocka regelbundet bort blommor som håller på att vissna för att stimulera blomningen.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen