Odla rabarber
Att skörda sin egen rabarber för att senare avnjuta en rykande, knäckig rabarberpaj måste ju vara en av sommarens höjdpunkter. Tillsammans med en rad underbara recept har vi samlat allt du behöver vet om att odla, skörda och ta hand om rabarber.
Rabarbern är en tålig perenn som trivs i stora delar av landet och hör till familjen slideknäväxter. Den syrliga stjälken används med fördel i bakverk, efterrätter och saft, men har också seglat upp som ett trendigt tillbehör i matlagning. Bladen ska inte ätas, men kan användas som täckodling för att kväva envist ogräs i trädgården, eller till att gjuta ett vackert fågelbad i betong!
Odla rabarber
- Rabarber odlas fördelaktigt i näringsrik jord (pH-värde 7,0-7,7 är perfekt) i ett halvskuggigt läge. En planta behöver ungefär en kvadratmeter yta och trivs i en mullrik, djup och näringsrik jord. Rabarbern vill ha det fuktigt men inte blött. Se till att platsen du väljer är väldränerad så att inte plantorna blir stående med rötterna i vatten.
- Stallgödsel eller kompost är bra mat för en rabarber. Ge den lite varje vår så får den en bra start på säsongen.
- Blomskotten ska du skära bort innan de slår ut, de gör nämligen rabarbern träig och minskar skörden.
- Plantor av rabarber ska planteras på sena hösten eller tidigt på våren. Under första vintern kan du skydda plantan med gräs, hö eller löv och gärna en presenning. Vattna noga första säsongen, det behöver rabarbern för att utveckla bra rötter.
- Om du vill skörda tidigt på året kan du lägga en hink eller stor kruka upp och ner över knopparna. I mörkret växer rabarbern betydligt fortare och stjälkarna blir mjälla och späda (kallas glasrabarber). Bristen på sol ger riktigt låg halt av oxalsyra.
- Vilken zon rabarbern trivs i beror på sorten.
Fem sorter av rabarber
Det finns ett hundratal sorter rabarber. Ungefär hälften är matrabarber och överlägset vanligast är den engelska trotjänaren Viktoria.
1. ’Viktoria’ är en gammal rabarbersort som har vuxit, och växer än, i gamla svenska trädgårdar. Det är en engelsk sort med grönröda stjälkar som blommar med vita blomflockar på höga, kraftiga stänglar. Väldigt härdig, klarar sig upp till zon 8.
2. ’Elmblitz’ blommar flitigt och bör klippas om du inte vill ha frön över hela marken. En gammal tysk sort som har blivit populär igen på grund av sin låga halt oxalsyra. Har röda stjälkar och är härdig upp till zon 7.
3. ’Rosenhagen’ får fina röda stjälkar. Det är en sort med lågt innehåll av oxalsyra som ger stor skörd efter några år.
4. ‘Marshall’s Early Red’ är en engelsk sort med mycket god rabarbersmak. Den ger stor skörd och få blommor.
5. ’Barbro’ är en ny rabarbersort med röda stjälkar och sirligt växtsätt. Passar bra i kruka.
Tips! De röda sorterna kan ofta ge lite längre skörd än de gröna sorterna.
Odla rabarber från frö
- Att odla rabarber från frö är betydligt svårare och många sorter behöver 2-3 år innan de levererar skörd. Fröna sås under våren eller under senvintern i tunnelväxthus. Rabarbern behöver mycket vatten för att utvecklas bra.
- Numera finns ett stort utbud av rabarberplantor hos trädgårdshandlarna, men du kan också dela en rabarberplanta från en vän eller bekant och låta den flytta hem till dig.
Odla rabarber i kruka
Rabarber är mycket köldtålig och kan odlas i kruka med gott resultat. Sätt en planta i en stor kruka eller balja, som har ett hål i botten. Fyll på med näringsrik jord och vattna plantan väl. En självvattnande kruka är perfekt, då ser du lätt när det behövs mer vatten. Gödsla plantan varje vår. Förvara krukan skyddat om vintern och ställ den helst på en frigolitbotten så minskar kylan underifrån.
Läs också: Bli balkongbonde: Odla ätbart i kruka
Skörda rabarber
- Första säsongen i en rabarberplantas liv ska den ha alla stjälkarna för sig själv. När plantan tagit fart kan du börja skörda men bara i början av sommaren. Sensommar och höst är det bäst att låta rabarbern stå i fred för att samla kraft. Skörda lagom mycket åt gången, helst inte mer än en fjärdedel av rabarbern och låt den växa till sig igen mellan skördarna. När sommaren är slut ska man låta stjälkarna få vissna ned, det ger näring åt rötterna.
- När du skördar ska du INTE skära av stjälkarna med kniv, då kan fästet ruttna och det kan leda till att hela rabarberroten ruttnar och förstörs. I stället vickar man på stjälken samtidigt som man drar uppåt, tills den släpper från fästet i roten. Lättast är att hålla ganska långt ned på stjälken och dra rakt upp tills den släpper med ett ”knäpp”!
Föröka rabarberplantan
Om en gammal planta får sämre skörd eller om du vill ha fler plantor grävs roten upp och delas. Varje bit ska ha minst en rot och ett knoppanlag. Jobbet kan göras på våren eller på hösten när plantan gått i vila. För den ovane är hösten bästa tiden, då syns knopparna bättre. På våren är de täckta av bruna fjäll. Börja med att vattna jorden ordentligt, det blir lättare att gräva då. Gräv sedan upp hela roten och dela den innan den planteras.
Frys in rabarber
Spara sommaren genom att frysa in din rabarberskörd. Då kan du enkelt plocka fram så mycket du behöver eller spara till vinterhalvåret. Den behöver inte tinas före tillagning utan kan stoppas direkt i paj eller i kompottkastrullen. Skär av blasten, tvätta och skiva stjälkarna i centimeterstora bitar. Rabarbern håller i frysen i upp till ett år.
Plantera rabarber på hösten
- Rabarbern trivs i väldränerad jord med hög mullhalt och står gärna på en halvskuggig plats. En etablerad rabarberplanta breder ut sig över en kvadratmeter, så ställ den inte för tätt inpå andra växter.
- Gräv en grop i rotklumpens storlek, fyll i lite kompostblandad jord och sätt ner plantan. Ös på med jord och kompost och tryck till, se till att plantans stjälkbas inte hamnar under jordytan. Vattna.
- Gödsla med stallgödsel till våren, lägg gräsklipp kring plantan löpande under växtsäsongen. Tänk på att röda sorter ger lägre skörd än de gröna.
Våra underbara recept med rabarber!
Bakverk
Rabarberkaka med mandelmassa och kardemumma
Efterrätt
Ugnsbakad rabarber med nötkolasås
Rabarbercheesecake – snabb fuskversion!
Saft
Tillbehör
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.